Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 9 от 37 ПърваПърва ... 789101119 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 81 до 90 от общо 363
    Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Така е. Аз по-скоро се опасявам да не пропуснем да дадем нещо важно на пчелите, а не че ще им дадем нещо излишно.

Помислете си за хората. Докато сме били маймуни сме лапали банани и протокали, и после изведнъж се оказва, че нашият организъм е адаптиран да яде и мляко, месо, риба и една камара други несвойствени храни. При кучетата е обратно - в цялата си еволюция са яли само месо, но сега не знаеш моята кучка как лапа баница, яйца, кашкавал, хляб, сирене - чак и пращят ушите.

VIP Автор
    Регистриран
    14.02.2014
    Пчеларски район
    Сливен
    Аз не сьм против добавките, не ме разбирайте погрешно. Аз сьщо си правя експерименти и тайно се надявам да открия формулата на златото преди вас

Добавките всеки изминал ден стават задьлжителни. Ето още нещо интересно. Прав се че прашеца е много различен. На прашец от глухарче пчелата живее 20 дена, на прашец от боровинки 42 дена. Ето още един жокер, вижте какво има в прашеца от боровинки.

Прашеца от царевица в америка липсва цинк, поради изтощената почва и сьответно почти не става за гледане на пило. За сьжаление всички култури вьрвят в сьщата посока.
    Винаги може по-добре.

Super Moderator
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Добруджа
    Нещо много сложно го направихте колкото повече чета толкова по- малко схващам вече аджеба кое е полезното а докато темата се изчерпи нищо чудно да получа и добра подготовка по ботаника

Никога не съм хранел през зимата и питки не използвам, прашец също не давам ... но използвам захарен сироп а с него давам само едно нещо пробиотици, преди пробиотиците съм ползвал кобалт, В 12, тетра и проблеми с пилото и развитието както тогава така и сега не съм имал
    Аз винаги искам хората да ми обяснят с прости думи за какво става въпрос. Ако те не могат, значи или те не го разбират или нещо не е наред.

Заслужил Автор
    Регистриран
    06.07.2011
    Цитат Първоначално публикувано от borislav aleksandrov Виж публикацията

Никога не съм хранел през зимата и питки не използвам, прашец също не давам ... но използвам захарен сироп а с него давам само едно нещо пробиотици, преди пробиотиците съм ползвал кобалт, В 12, тетра и проблеми с пилото и развитието както тогава така и сега не съм имал
    Разкажи за пробиотиците които даваш , в сиропа ли ги смесваш, в какво съотношение и по кое време на годината.

Почетен Автор
    Регистриран
    28.07.2013
    Пчеларски район
    Странджа
    Един колега спомена цвик,че се е ползвал при болести по пилото.Ами като помислим какво има в цвика и ще се досетим...
    Който управлява знанието,управлява всичко!
    "С пари можеш да си купиш къща,но не можеш да създадеш дом,с пари можеш да имаш компания,но не и приятели,с пари можеш да си купиш лекарства,но не и здраве!" - китайска поговорка...
    "Повечето хора не искат свобода, защото е отговорност, а те се страхуват от нея" Зигмунд Фройд

Super Moderator
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Добруджа
    Мисля че има две теми по въпроса ...

За пробиотиците е важно водата да е чиста т.е. да няма хлор в нея. Пробиотика се добавя към сиропа в отношение 50 мл към 1 до 2 литра вода след като се направи сиропа и се дава когато се подхранва със захарен сироп. Иначе може да се ползва по всяко време ако е 50 на 50 (пробиотик - вода) слага се в пръскало и като отвориш кошера пръскаш няколко пъти (колкото би пръснал и с пушалката например)

Понеже темата е и за сироп а хлора във водата която ползваме как оказва и оказва ли изобщо някакво влияние ...
    Аз винаги искам хората да ми обяснят с прости думи за какво става въпрос. Ако те не могат, значи или те не го разбират или нещо не е наред.

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Така е. Аз по-скоро се опасявам да не пропуснем да дадем нещо важно на пчелите, а не че ще им дадем нещо излишно.

Помислете си за хората. Докато сме били маймуни сме лапали банани и протокали, и после изведнъж се оказва, че нашият организъм е адаптиран да яде и мляко, месо, риба и една камара други несвойствени храни. При кучетата е обратно - в цялата си еволюция са яли само месо, но сега не знаеш моята кучка как лапа баница, яйца, кашкавал, хляб, сирене - чак и пращят ушите.
    Прав си, че храната много се е променила. Преди 100 години и днес - нищо общо. Плодовете и зеленчуците са много бедни на витамини и минерали. Ако сте виждали хидропонна система, то това е бъдещето и на външен вид може е изглежда добре, но вътре няма нищо.
    Че...пчелите са живи същества и имат нужда от храна, вода и въздух. Ако искаме повече от тях, то трябва и да дадем повече.
    Имах две кучета и караха само на мусака, пиле, кренвирши, салам, кебапчета, пълнени пиперки(чушки - за тези от Ст. Загора). Едното стана слон и влизаше в колибата със задницата, че вътре не може да се обърне
    Но най-обичаха шопска салата със хляб, зеле на фурна и ориз с домати. Като прасенца си ги гледах каквото им хвърлиш, туй ядът.

Мисля че има две теми по въпроса ...

За пробиотиците е важно водата да е чиста т.е. да няма хлор в нея. Пробиотика се добавя към сиропа в отношение 50 мл към 1 до 2 литра вода след като се направи сиропа и се дава когато се подхранва със захарен сироп. Иначе може да се ползва по всяко време ако е 50 на 50 (пробиотик - вода) слага се в пръскало и като отвориш кошера пръскаш няколко пъти (колкото би пръснал и с пушалката например)

Понеже темата е и за сироп а хлора във водата която ползваме как оказва и оказва ли изобщо някакво влияние ...

При вас има много хлор, но и тук не падат по-долу.
    Хлорът се хвърля с лопатите, но във водата се слагат и много други вещества. На всеки 12 часа(ако не се лъжа) се вземат проби и според съдържанието на водата и био активността се слагат бонуси.
    Хлорът е възможно най-вредното за човека и животните, но няма как без него. Всеки един зеленчук трябва да се кисне във вода поне 1 час, че да падне хлора от него. Да, бухат хлор, че да не гният плодовете и зеленчуците. Най-лошо е с полуготовите салати, там направо си мирише на хлор. Другото е пестицидите, но с кисненето се получава горе-долу. Толкова много пестициди има във водата от чешмата, че плодовете и зеленчуците по магазините нищо не струват. И всичко това идва от нивите.
    Изобщо не знам как намираш вода за нуждите на пчелите, но има начин да се пречиства с филтър тип Brita. Тоест, филтър с активен въглен. Има и много самоделки, ако искаш виж клипове. И за ракия става
    Всичко, което е далече от морето, е провинция.
    Ърнест Хемингуей

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Нещо много сложно го направихте колкото повече чета толкова по- малко схващам вече аджеба кое е полезното а докато темата се изчерпи нищо чудно да получа и добра подготовка по ботаника ......
    Така е защото гледаш отстрани и не се опитваш да вникнеш в същноста на нещата. Преди 5 дена и аз гледах като тебе на тази материя, но към днешна дата нещата вече започнаха да се подреждат в главата ми и вместо непонятни сложни думички аз вече виждам подреденост, логика и взаимосвързаност. Дето се казва вече имам почти пълна готовност сам да си измисля рецепта на собствена храна, и за разлика от фабричните храни в тази моята ще знам какво точно слагам и защо го слагам. И съвеста ми ще е чиста за разлика от тази на много производители, които пазят в тайна рецептите си. А знаеш ли защо пазят в тайна рецептите си - ами защото не им е чист косъма, и направените анализи от външни фирми го показват това. Стига разбира се да знаеш какво да гледаш в числата.

Отворих темата защото предполагах, че и други хора ще се заинтересуват от въпроса "Защо се слага точно това?". Иначе можех и аз да направя всичко тайно и най-накрая да публикувам във форума ПОРЕДНАТА СЪМНИТЕЛНА РЕЦЕПТА, на която естествено никой нямаше да повярва. Сега обаче всичко е на длан и както виждаш, няколко човека направихме така наречения мозъчен щурм и напреднахме много напред в материята. И стигнахме доста по далеко от това, до което са достигнали някои производители със съмнителни рецепти.

Вече открих фалшификати, като например това: http://pchelar.com/node/300
    Шишенцето са го напълнили с най-обикновенна готварска сол. Количеството на кобалта е огромно, ако се спази рецептата им за приготвяне, и ако въобще вътре има кобалтови соли - ха-ха... Самата готварска сол доставя на пчелния организъм 10 000 пъти повече натрий от необходимото, и 100 000 пъти повече хлор. Под необходимо разбирам това, което пчелите биха го получавали от прашеца. Етикета е фалшив и на него няма написано кой е производителя. Просто в някой гараж някой пълни шишенцата със сол и ги продава на наивните пчелари с 1000% печалба. Поне да си беше направил труда да изчисли правилната дозировка.

Мога да ти разказвам и за други известни храни какво не им е наред на състава. Не казвам че са фалшификат, а че почти никой производител не се съобразява с това от какво се нуждаят пчелите, а с това какво е можел да набута като пълнител към захарта. Мисля че това е така, защото пропорциите на компонентите силно се различават от вътрешния състав на прашеца. От някои съставки има 10 пъти повече, а от други - 10 пъти по-малко. Трети съставки въобще липсват, а те са задължителни (като например някои витамини и 10-те незаменими аминокиселини). И на последно място - има ненужни съставки, които не се съдържат в прашеца. Всичкото това говори че част от производителите са претупали рецептурния си състав. Или това, или тотална некомпетентност. А кажи ми сега как да вярвам на фабричните храни. Да не говорим и за това, че са безбожно скъпи - по 3-4 лева, когато захарта е под 1 лев.

Мисля че темата е много полезна и ако от нея произлезе евтина, качествена, логична и научно обоснована рецепта, всички ще са доволни.

Заслужил Автор
    Регистриран
    18.11.2013
    Пчеларски район
    с.Просена
    Относно линка:http://pchelar.com/node/300 за кобалтов натриев хлорид е който е дал Матеев може би е вярно.проверих в един специлизиран сайтт и там цената за 250гр е 160лв по малка разфасовка няма следващата е 1 кг за 500лв .При такива цени не се връзват сметките с това което продават в посочениа сайт. Един въпрос към хората който разбират от химия.В специализирания сайт :http://www.valerus-bg.com/pdf/reagents_2012.pdf продават и КОБАЛТОВ НИТРАТ ХЕКСАХИДРАТ цена 250гр за 60лв и КОБАЛТ(ІІ) СУЛФАТ ХЕПТАХИДРАТ 100гр за 20лв.Кой от двата посочени препарата може да използваме вместо предлагания КОБАЛТОВ(ІІ) ХЛОРИД ХЕКСАХИДРАТ който е доста скъп и във каква доза да се дава на пчелите
    пп.Май нещо се омотах със тези нитрати и хлориди всъщност посочения от Матеев фалшификат е (Кобалт - натриев хлорид)

Милен Михов

Почетен Автор
    Регистриран
    21.11.2014
    Пчеларски район
    с.Близнаци, Община Хитрино, Област Шумен
    Аз в другата тема за подхранването си казах мнението, мога да допълня още инфо с източници за състава на пчелните продукти - прашец и мед. Най-доброто което съм срещал е книгата на Павлина Починкова " Пчелните продукти в медицината". Учен от световно ниво, издание от 1986 г. , което може да закупите на вторичния книжен пазар, ето линк.
    http://knizhen-pazar.net/index.php?s...&searchin=name

По въпроса за самото хранене ще преместя от друга подобна тема едно видео на най-изтъкнатия специалист в областта на храненето на пчелите в България - доц, д-р Иванка Желязкова от 2013 година.
    https://www.youtube.com/watch?v=TetKYBiixyU

При прилагането на витамините най-вече трябва да се съобразявате с техния срок на годност и съхранение. Витамините имат много кратък живот и бързо се разпадат в следствие на светлина, температура и кислород. Ако искате да запазите прашеца като добавка към зимно-пролетната храна трябва веднага да го залеете с пчелен мед както правят пчелите в кошера. Тази смес трябва да се съхранява на тъмно, до 25 градуса и когато се прави тестото да не се загрява, ако е много твърдо да се размива. Прашец които е минал сушене се превръща в пепел за пчелите и остава неусвоен. Поради тези причини и опасността от предаването на зарази аз не употребявам прашец за подхранване.

Трябва да знаете, че в света има около 10 фирми които са специализирани в областта на производството на Витаминно-минерални премикси /ВМП/ за животни. Нито една от тези фирми не е разработила ВМП специално за пчели. В храните за пчели на пазара се влагат ВМП предимно предназначени за свине или птици.
    Този пост е редактиран от Георги Куров; 20.01.2015 в 21:18.

Страница 9 от 37 ПърваПърва ... 789101119 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •