Аз говоря за дължината на горната летва, както и за разстоянието от нея до стената. Това е параметъра, по който в България има много големи разминавания. Знам го защото преди 2 години когато купувах кошери от други хора попаднах на ум да ти зайде различни рамки. Даже по едно време се чудех има ли стандарт или не. Та там на мене ми пасна 467mm с луфт 1.5-2.0mm, а кошерите ми са стандартни европейски.
Колкото до разстоянието между странична летва и стената - там според мене няма какво да спорим. Там всичко е ясно. Габаритния размер на рамката трябва да е 430 мм и по това число няма никакви спорове. Би трябвало при всички да е точно такова и нищо друго. А от рамката до стената при центрирана рамка трябва да е 9 мм - ни повече, ни по-малко. Ако приемем, че рамката е обрала луфтовете на горната летва в едната посока (-2mm), то тогава от страничната летва до стената остават 9-2=7mm. Това е възможният минимум. От другата страна остават 9+2=11mm. Това е възможният максимум. Тоест нямаме никакъв допуск за шикалкавене - 9mm и това е. В някои източници се сочи 8mm, като това също донякъде е допустимо, но по-голям разброс не трябва да има.
Ако Дамян се интересува, може да ми звънне по телефона и аз да взема един корпус и да му премеря всичките размери така, както са ги измислили европейците. Ако той иска да вземе нечия страна в спора и да се съобрази с нечии размери, според мене най-добре ще е това да го направи съгласно размерите на финландските кошери. За хубаво или за лошо, криви или прави, те вече са станали европейски стандарт.