Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 9 от 33 ПърваПърва ... 789101119 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 81 до 90 от общо 327
    Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Аз говоря за дължината на горната летва, както и за разстоянието от нея до стената. Това е параметъра, по който в България има много големи разминавания. Знам го защото преди 2 години когато купувах кошери от други хора попаднах на ум да ти зайде различни рамки. Даже по едно време се чудех има ли стандарт или не. Та там на мене ми пасна 467mm с луфт 1.5-2.0mm, а кошерите ми са стандартни европейски.

Колкото до разстоянието между странична летва и стената - там според мене няма какво да спорим. Там всичко е ясно. Габаритния размер на рамката трябва да е 430 мм и по това число няма никакви спорове. Би трябвало при всички да е точно такова и нищо друго. А от рамката до стената при центрирана рамка трябва да е 9 мм - ни повече, ни по-малко. Ако приемем, че рамката е обрала луфтовете на горната летва в едната посока (-2mm), то тогава от страничната летва до стената остават 9-2=7mm. Това е възможният минимум. От другата страна остават 9+2=11mm. Това е възможният максимум. Тоест нямаме никакъв допуск за шикалкавене - 9mm и това е. В някои източници се сочи 8mm, като това също донякъде е допустимо, но по-голям разброс не трябва да има.

Ако Дамян се интересува, може да ми звънне по телефона и аз да взема един корпус и да му премеря всичките размери така, както са ги измислили европейците. Ако той иска да вземе нечия страна в спора и да се съобрази с нечии размери, според мене най-добре ще е това да го направи съгласно размерите на финландските кошери. За хубаво или за лошо, криви или прави, те вече са станали европейски стандарт.

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    6мм е много - рамките ще се разметешват и хофмановите уширители няма да се срещат един с друг. Според мене трябва да е 1.5-2.0 мм - поне при моите кошери и рамки е така и няма проблеми.

Иначе при мене се наложи дължината на горната летва на рамките да я намаля от 470 на 467 мм, за да може рамките ми едновременно да пасват както на полските, така и на финландските кошери. Поради тази причина си мисля, че западния стандарт е 467 mm и е хубаво това да се въведе като стандарт и в България. Така поне ще сме съвместими с цяла Европа.
    6мм е разстоянието между страничната летва и стената на кошера.

Говориш за 1.5-2мм луфт на горна летва нали така? Прав си, че ако е много ще се разхождат както си искат, а пчелите ще цапат уширителите и те няма да се срещат.
    Имам нещо такова на около 467мм и много грозно лепят по фалца. Трябва кошера да се направи също с този размер. Ако купя още семейства и ще мога да направя изложба "Рамките на България".
    Всичко, което е далече от морето, е провинция.
    Ърнест Хемингуей

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Ето по ясен чертеж

Долу 438 + 2x6mm = 450mm
    Горе 10+6+438+6+10 = 470мм
    Ърнест Хемингуей

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от Дамян Дамянов Виж публикацията
    6мм е разстоянието между страничната летва и стената на кошера.....
    Малко е. Като се оберат луфтовете в едната посока и става лошо......

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Аз съм слаб математик.В моите книги пише: вътрешен размер-450мм.При рамка 420х300 ще остане 30мм.Разделено на две =15мм.Ако обере луфт -ляво ,дясно 2мм. ,ще станат 17мм.Та ,не знам може и аз да бъркам.Книгите ми са от времето на БДС.Дано Дамянов се справи с това ,с което се е нагърбил.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Прав си. Имам кошер в кабинета си и преди малко премерих. Рамката по външен габарит е не 420, а 430mm. Отвора на кошера е 450mm. Това са верните размери. Сега ще поправя в горния постинг 420 на 430. Иначе за луфта продължавам да твърдя, че 9mm е оптималния. Финландците обаче явно са го направили 10mm.

За 467mm на горната летва проверих - толкова си е. А светлото сечение на кошера е 471mm. Тоест финландците са оставили точно 2mm луфт на горната летва.

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Малко е. Като се оберат луфтовете в едната посока и става лошо......
    Говориш за мачкане нали и че на майката може да и стане тясно изведнъж. Аз имам под 1мм луфт на горна летва или ход ляво-дясно 5-7мм.
    Всеки мм дава повече обем въздух и от там се спрях на 6мм, а не съм гледал тавана и да се чеша дето не ме сърби
    1мм ход горе е може би 2-3мм долу и ако майката е решила, че точно там трябва да се навре...
    Защо казваш, че оптималния е 9мм? Знам, че имаш нещо наум, но да не гадая.
    Ърнест Хемингуей

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    За всичко ,което писах по темата имах предвид Дамянов ,да налучка най-верните размери.Тези ,които ще правят кошери да не се блъскат на вятъра.За успокоение на някои ,които ще сгрешат: имам сбъркан кошер на който рамките почти опират в стените. проблема е най вече ,че се мачкат пчели и недай боже майката.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от Дамян Дамянов Виж публикацията
    Говориш за мачкане нали и че на майката може да и стане тясно изведнъж. Аз имам под 1мм луфт на горна летва или ход ляво-дясно 5-7мм.
    Всеки мм дава повече обем въздух и от там се спрях на 6мм, а не съм гледал тавана и да се чеша дето не ме сърби
    1мм ход горе е може би 2-3мм долу и ако майката е решила, че точно там трябва да се навре...
    Защо казваш, че оптималния е 9мм? Знам, че имаш нещо наум, но да не гадая.
    Под 6mm можеш да смачкаш майката пък и се увеличава вероятноста пчелите да започнат да заклейват. Самите рамки и стените на кошера понякога са нацапани (заклеяни) и имат издатини по 1-2mm, така че 6mm е много малко и опасно (с издатините може да падне под 4mm). Над 11-12mm пък се увеличава вероятноста пчелите да започнат да градят восъчни мостове. Чел съм ги някъде тези цифри и са ми останали в главата, но трябва да потърся къде съм ги срещал. А ако към тези цифри прибавиш/извадиш и луфтовете на горната летва, и тогава диапазона наистина се свива до безопасните 8-9 мм при центрирана рамка (или 6 от едната страна и 11 от другата при обрани луфтове на горната летва).

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Под 6mm можеш да смачкаш майката пък и се увеличава вероятноста пчелите да започнат да заклейват. Самите рамки и стените на кошера понякога са заклеяни и имат издатини по 1-2mm, така че 6mm е много малко и опасно. Над 11-12mm пък се увеличава вероятноста пчелите да започнат да градят восъчни мостове. Чел съм ги някъде тези цифри и са ми останали в главата, но трябва да потърся къде съм ги срещал.
    Да, и аз съм ги чел и то много пъти.
    Проблемът е в това, че всеки мм е повече обем и дори може да стане все едно си сложил няколко празни рамки. Нали бях смятал някъде из форума обема за всеки 1мм повече.
    Няма логика да стесняваме кошера, а да оставяме такова голямо разстояние между рамките и стените
    Майката може да я смачкаме по 1000 начина, но всичко е въпрос на компромис. Намирал съм майка в хранилката и какво търсеше там само тя си знае, че и точно тогава правих отводки и ровя, ровя и майка няма.
    Колко мм са нужни, че да няма шанс да смачкаме госпожата? Ако горе рамката ходи 2мм, то само леко да я изкривиш като я връщаш и...
    Според мен или трябва да е много голямо разстоянието или трябва да е малко. Средният вариант не ни върши работа. Нито майката е в безопасност, нито кошера е с оптимални размери.
    Ърнест Хемингуей

Страница 9 от 33 ПърваПърва ... 789101119 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •