Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 9 от 14 ПърваПърва ... 7891011 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 81 до 90 от общо 136
    Здравейте колеги, тази година кошерите ни излезнаха слабо запасени от лятото и сега умувам всичко което може да им облекчи зимата.

Въпроса ми е следния:

Уместно ли е да зазимя по 2 кошера един върху друг, разделени с дъно/дъска или балатум? Идеята е да се топлят взаимно - като са един върху друг дъното/тавана на кошерите ще са изолирани от студа. Плана ми е първо да издигам единия кошер с по 20 см докато набере нужната височина и после постепенно да ги приближавам един към друг докато
    накрая единия мине под другия.

Какво мислите?

Почетен Автор
    Регистриран
    18.07.2011
    Слабо запасени с мед или с пчели?

Почетен Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    Този план на действие може да влезе в рубриката "Нетрадиционни и иновативни пчеларски практики", което разбира се не е лошо...Колегата от Карнобат задава много уместно въпроса си. Ако е първото припомни си (или научи) за ранното зимно хранене, ако е второто - закъснял си, но не е късно да направиш 2 в 1.
    Working....

Наблюдател
    Регистриран
    31.01.2012
    Пчеларски район
    Плевен
    Колеги, и аз искам да попитам -понеже имам проблеми с молеца, реших да оставя магазините до застудяването на времето. В началото на август извадих последния мед, пуснах лентите и върнах празните магазини. Когато в края на септември отворих да извадя лентите се оказа, че магазините са почти пълни, а в гнездата - почти празно - мед има в крайните 3-4 пити, които са почти пълни, а останалите имат по един тънък венец под горната летва. Та въпросът ми е - как да ги накарам да свалят меда в гнездото? Дайте идеи как да постъпя в случая. Ще ви бъда много благодарен. Кошерите са ми ДБ12, 5 са с дълбоко дъно и 7 с падащо.

Заслужил Автор
    Регистриран
    25.06.2013
    Пчеларски район
    Брезник
    Извади 2-3 по празни пити,сложи преградна дъска и зад нея 2 пълни от магазинните,но ги разпечати.След няколко дни ,ако са пренесли меда от магазинните зад преградната дъска,по твоя преценка ,може да им резпечатиш по още 1-2 пити,и пак зад дъската.

Заслужил Автор
    Регистриран
    25.06.2013
    Пчеларски район
    Брезник
    Според мен когато се оставят магазините с пити,за да не качват меда в магазина трябва да се сложи някаква преграда между плодника и магазина,например платно което да покрива питите в плодника почти плътно,оставям по 1-2 см отпред и отзад ,за да минават само да ги почистят от меда след центрефугирането.

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Това, че е трябвало да сложи преграда вече колегата дано е научил. Разпечатване на пити и поставяне зад преградната дъска е възможно да помогне, но може и да не стане. Понякога пчелите просто отказват да пренесат меда. Има и голям риска от нападение и трябва много да се внимава с разпечатването. Така че МНОГО ВНИМАТЕЛНО действай. Мисля , че има още един вариант. Може крайните пити, които са пълни с мед могат да се сложат в по към средата на кошера, а най в средата една с дебел венец ако има такава, от двете страни на пълните пити по една празна и преградна дъска. Не вярвам семействата да са много силни щом се гледат от човек, който не знае как да остави магазините след последната паша така, че семействата ще се съберат на 5-те пити с мед когато ги стегне студа, а сега докато е топло ще стоят и върху празните пити две пити в краищата. Евентуално меда няма да стигне за цялата зима и след като се установи с проверки от време на време, че пчелите са върху рамките ще могат да се подхранят с меда от магазините, който сега трябва да се изцентрофужи . Общо взето голямо упражнение заради много малка грешка, която с прочитането и на една книжка или поискан съвет можеше да се избегне. Дано колегата си вземе урок.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Какво се случва с незапечатаният мед,който нее покрит от кълбото през зимата?

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от Димитър Алексиев Виж публикацията
    Здравейте колеги, тази година кошерите ни излезнаха слабо запасени от лятото и сега умувам всичко което може да им облекчи зимата.

Въпроса ми е следния:

Уместно ли е да зазимя по 2 кошера един върху друг, разделени с дъно/дъска или балатум? Идеята е да се топлят взаимно - като са един върху друг дъното/тавана на кошерите ще са изолирани от студа. Плана ми е първо да издигам единия кошер с по 20 см докато набере нужната височина и после постепенно да ги приближавам един към друг докато
    накрая единия мине под другия.

Какво мислите?
    Вече доказахме математически, че едно пчелно семейство е в състояние да затопли един кошер с не повече от 1 градус повече от външната температура. Какво ще спечелиш, ако сложиш два кошера един над друг - два градуса??? Но това е смешно на фона на минус 25-те градуса, които обикновенно се случват за няколко поредни нощи през февруари.

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    ogan, на трета страница от темата си питал, отговорено ти е и не си го направил като хората. Семействата ти предполагам че са много прилични в момента, но не ги бъзикай, че ще ги развалиш. Медът в плодника както го казваш може да им стигне до Зарезан, но при всички случаи трябва да е на едно място, дали в средата или в топлата страна, няма значение, където успееш да го сложиш. Остане ли така, има опасност да гледаш филма "Разделяне на кълбото", тая пролет на много места го гледаха. Слагаш найлон отгоре, магазина го правиш каквото искаш и по Коледа и нататък почваш да дебнеш кога ще искат да папкат. Чети старите писаници у форума и се ориентирай в обстановката навреме.

Страница 9 от 14 ПърваПърва ... 7891011 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •