освен това зависи и как си се осигурявала като ЗП на ниския или високия процент.Ако си на ниския 19,20 лв. ЗО и 42,72 лв. ДОО то нямаш право на болнични за да имаш трябва да си на високия процент. Това е самов случай че си чист ЗП.
освен това зависи и как си се осигурявала като ЗП на ниския или високия процент.Ако си на ниския 19,20 лв. ЗО и 42,72 лв. ДОО то нямаш право на болнични за да имаш трябва да си на високия процент. Това е самов случай че си чист ЗП.
Аз винаги искам хората да ми обяснят с прости думи за какво става въпрос. Ако те не могат, значи или те не го разбират или нещо не е наред.
Здтавейте колеги.Мисля да регистрирам дъщеря си като земеделски производител.В момента тя е студентка,бихте ли ми казали върху каква сума ще се осигурява тоест колко ще бъде осигуровката на месец.
Зависи за какво се осигурява и на каква сума (минималната е 300 лв.) на какъв процент ще се регистрира (това е важно) нисък/висок, здравните ще имат ли право на болнични, за отглеждане на дете и т.н. .... най-добре влез в някоя счетоводна кантора плати 10 лв. за консултация и готово...
Аз винаги искам хората да ми обяснят с прости думи за какво става въпрос. Ако те не могат, значи или те не го разбират или нещо не е наред.
И така регистрацията като земеделски производител вече е факт!Сега предстои още една стъпка ама не знам как да го опиша.По точно за подаването на декларацията за самоосигуряване.Та трябва ли сега да я подам и да започне плащане на осигуровки или може април месец да я подам и от тогава да стартирам с осигуровките?
По закон подаването на декларация в НАП за начало на осигуряване като самоусигуряващо се лице се прави при започване на дейността . Регистрацията като ЗП не означава че лицето има дейност . Но знаели човек кое как се тълкува . Аз реших да направя всичко заедно щото съм патил от НАПаджиите с техните тълкувания =
Ето ме във Фейса ! https://www.facebook.com/Ivo.Beekeeper
В 7 дневен срок лицето регистрирано като ЗП е длъжно да подаде в НАП декларация за започване на дейността и съответно да си плаща осигуровките. Друг е въпроса че след още една седмица същото лице може да отиде в НАП и да подаде друга декларация, че временно спира дейността.....
п.п. bat_minka виж си ЛС ако не те затруднява
bat_minka, ако не те затруднявам, ще напишеш ли (може и на лично) стъпка по стъпка как протича регистрацията (къде, какви документи и т.н.), че аз пчелина съм регистрирал отдавна, но ми предстои регистрация като земеделски производител.
В 3 дневен срок от датата на започване ( сключване) лицето подава декларация за започване на дейността или сключване на трудов договор и 7 дневен е срока от датата за прекратяване на дейността или прекратяване на трудовия договор
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))