Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 89 от 683 ПърваПърва ... 3979878889909199139189589 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 881 до 890 от общо 6828
    VIP Автор
    Регистриран
    06.03.2014
    Пчеларски район
    Приморско
    Цитат Първоначално публикувано от Nevena*K Виж публикацията

Стр.264 - Календарен справочник по пчеларство - Прочети указаното там - описано е стъпка по стъпка. Освен това съм чела, че приемат по-лесно неоплодена майка. Успех! И сподели какъв е резултата.

Тази пролет 6 семейства търтовки приеха неоплодени майки при мен.Направо ги хвърлих вътре.След 5 дена ги отворих,и ги гледам че се разхождат вътре.След 15 дена бяха пронесли,но беше една каша,половината килийки с нормално пило,другата половина,по5-6 ларви на куп.

Заслужил Автор
    Регистриран
    06.02.2014
    Да кажа и аз за хранилката.Преди 2 г. имах такъв проблем с глупави пчели,аз ги храня те се давят.Изрязах парче дърво с по 5мм.по малки дължина и ширина от хранилката, пробих дупки ,махнах преградата истана сал.Повече удавени пчели нямаше,а и хранилката се почиства идеално.

Автор
    Регистриран
    27.02.2013
    Пчеларски район
    стара загора
    През миналата година имах същия проблем - пчелите се давят в хранилката. Оказа се че това е от хранилките , които закупих от производител от Казанлък. Пластмасата е много гладка. След надраскване с шкурка проблемът изчезна.
    www.rabotilnicata.hit.bg мебели и обзавеждане по индивидуален проект

Заслужил Автор
    Регистриран
    13.05.2014
    Пчеларски район
    Айтос
    Аз съм махнал всички капаци и прегради в моите хранилки, слагам шепа слама и наливам до горе, а за капак ползвам твърд найлон. Направих си тест, оказа се че с този метод храня 3 пъти по-бързо пчелите. За мен това е много важно!!!
    Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	163.jpg
Прегледи:      293
Размер:	71.3 KB
ID:	1690
    Да поясня че съм с такива хранилки, които събират по 800млл.

Потребител
    Регистриран
    02.01.2014
    Пчеларски район
    Общ.Чепеларе с.Косово
    Здравеите колеги имам следния въпрос ,тази година ми е първа като пчелар и питането ми е имам 8 отводки 3 от тях са изпълнили корпуса и съм им сложил магазини, а другите са на по 9-11 рамки от 12 ДБ пило на по 3-4 рамки ,другото е нектар и прашец и когата излезе пилото веднага го пълнят с нектар и питането ми е какво да ги правя,вече свършва пашата, а аз се притеснявам за зазимяването, смисал ще има ли каде да снася маиката, за да има млада пчела да искара зимата.Как да процедирам от тук нататък

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    За зимата им трябват 15тина кг. мед, така че ако имат повече запаси в плодника спокойно можеш да извъртиш някоя пита и да я сложиш между пилото.

Наблюдател
    Регистриран
    19.07.2014
    Да попитам как да обединя два кошера в един?Случая е следният: Имам два кошера единият е стар (на 3-4 години)но се скапа остана без майка и в момента е търтовка.Стар пчелар ми каза да стърся пчелата на 20-30 метра от кошера и така да се отърва от търтовката тъй като тя не могла да лети и в кошера щяла да се върне само редовната пчела работничка.Стърсих ги действително се върна доста пчела но не се знае каква е.В същото време имам още един кошер но той е рехав преди 20 дни ми донесоха рояк изваден от дърво.При него има редовна майка която започна да снася редовни яйца но самият кошер е на малко пити 2-3 и с дебатиране с стари пчелари повечето ме посъветваха да направя от двата един,но не зная как точно да процедирам.Днес преместих роячето с 30 см. към стария кошер утре мисля с още 30см и после да го оставя на мястото на стария кошер с цел да
    влезе пчелата от осиротелия кошер в този дето има майка.Дайте съвет как да процедирам!!! Благодаря предварително на всички

Заслужил Автор
    Регистриран
    13.05.2014
    Пчеларски район
    Айтос
    Оставяш 2-та кошера един до друг. След 2 дена вземаш търтовката, пак я стърсваш на 10 м разтояние. Пълниш кошера с роя с пити. После махаш кошера на търтовката, всички пчели ще налетят в кошера с роя. Така ще го напълниш. Преди да направя това, бих им дал по малко сироп, за да се насмучат, по-лесно ще се приемат едни други.....

Наблюдател
    Регистриран
    19.07.2014
    и в двата кошера ли да подхраня със сироп преди да започна маниполацията?По принцип аз подхранвам роячето всяка вечер с 250мл. сироп.Има ли опасност пчелите от старият кошер да убият майката на слабото семейство(роячето).

Заслужил Автор
    Регистриран
    13.05.2014
    Пчеларски район
    Айтос
    Храниш и двете семейства. Преди да напълниш роячето с рамки ги напръскай със сироп и тях. Така всички ще са доволни и ще имат работа. Не мисля че ще убият майката....

Страница 89 от 683 ПърваПърва ... 3979878889909199139189589 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 18 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 18 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •