Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 89 от 496 ПърваПърва ... 3979878889909199139189 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 881 до 890 от общо 4956
    Потребител
    Регистриран
    25.03.2013
    Доколкото схващам единствения начин за чист мед след третиране на пчелите с рискови лекарствени препарати (Перизин,Амитраз,дори и антибиотици) е само подмяна на всички пчелни пити с ново изградени след третирането.Защото препаратите се отлагат в восъка.Правилно ли съм разбрал?

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    Пчеларски район
    Родопи
    Донякъде е така, но не съвсем. Вече няма гаранция, че основите, които си купил не са замърсени с тези химикали или техните производни. Колкото до ОК тя е съставна част от меда, същото важи и за тимола. Така че няма проблем с остатъците от тях, стига все пак да не се прекалява.

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Цитат Първоначално публикувано от dimi_01 Виж публикацията
    Доколкото схващам единствения начин за чист мед след третиране на пчелите с рискови лекарствени препарати (Перизин,Амитраз,дори и антибиотици) е само подмяна на всички пчелни пити с ново изградени след третирането.Защото препаратите се отлагат в восъка.Правилно ли съм разбрал?
    Най-добрият начин е да не се ползват и излиза много по-евтино.
    Най-лесният и сигурен начин(може и друг вариант да има) е да преместиш семейството без пити, без мед и в нов кошер.
    И всичките тези главоболия...ЗАЩО?!?
    Утре ще си вземеш восъчни основи и ще имаш същия проблем. Няма как да стане работата, ако има пчелари(дори и малко) ползващи забранените препарати.

Ако реално нещата са така както трябва...меда трябва да в пъти по-скъп и просто няма да се купува на тази цена.
    Тези препарати са само капка в морето, а колко други неща не трябва да се случват...

Точно както при животновъдите и при пчеларите има неща дето не се казват или не трябва да се казват публично и дори и да ги знаеш си мълчиш.
    Има много неща дето се премълчават и доста колеги имат изгода да е така(поне засега) и да не съм лицемер и аз намирам изгода да си мълча.
    Но като ще ни правят на маймуни...направо си го просят.
    Че съвета ми към ловците на светулки е да си траят, че не само на мен ми идва в повече.
    И все си мислех, че ще се усетят, като видят какво се пуска във форума на малки дози.
    Утре колега ще пийне малко и ще стане една... че по-тихичко по темата качество на пчелните продукти.

П.С Не се отнася персонално към колегите изказали мнение преди мен, че да не се тълкува като нападка и не ги визирам изобщо.
    Този пост е редактиран от Дамян Дамянов; 26.10.2014 в 15:19.
    Всичко, което е далече от морето, е провинция.
    Ърнест Хемингуей

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Цитат Първоначално публикувано от dimi_01 Виж публикацията
    Всеки препарат си има различен полуживот и време за разпад. Някои препарати са много нестабилни оставени на слъчнева светлина и се разпадат за минути (вкл. и стероиди използвани в спорта, което ги прави трудни за откриване в пробите), други пък са доста стабилни и стоят с години.
    Кумафоса, например също се разпада с времето, но дори и след 8 години след последното третиране, концентрациите му в кошера са достатъчно високи за да се предполага вредният му ефект върху качеството на отглежданите майки и търтеи, както и за сублетални ефекти върху пилото ( забавяне на развитието, повишаване на чувствителността към болести, загиване на част от пилото....)
    Единствения начин да започнеш "на чисто" е да стръскаш семейството върху основи.
    Да, остатъците от пестициди във восъчните основи са проблем, тъй като употребата на восък в пчеларството е затворен цикъл и с годините те се натрупват все повече и повече. Но да речем че ако само 10% от восъка има остатъци от някакъв много вреден препарат, то няма причина защо пчеларя да се притеснява че това би повлияло на пчелите му по някакъв начин или на пробите от меда (освен ако не е биологичен пчелар). Нека обясня защо.
    Токсичността на препаратите не е линейна спрямо дозата. Ето елементарен пример:
    Ако да речем трябва да измерим в лабораторни условия LD50 на плъх спрямо някакъв фактор - да речем падане от височина върху бетонна плоча. Чертаем графика - единия край обозначава височината на падане (в метри), а другия % на оцелели плъхове след падането.
    Изкачваме се на сълбата до необходимата височина и пускаме животинчето. Да речем че сме определили че восочината при която 50% от плъховете загиват е 20м. Разполагайки с тези данни - сядаме, вземаме калкулатора и започваме да изчисляваме LD спрямо височината на падане: - при 10м височина - 25% от плъховете, при 5м - 12,5%, при 2м - 5%.....
    Нима някой вярва че ако пусне плъх от 2м височина, всеки 5 на 100 плъха ще загинат? Или пък 5 дори на 1 000, 10 000?
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Super Moderator
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Добруджа
    Както е написал и Бонев няма пълно щастие но има къде, къде по безвредни начина за борба с акара... а луди които за няколко стотинки отгоре за кг има доста... по принцип всеки си трови пчелите с каквото му е угодно и рядко се замисля за последствията на по късен етап... проблемът е че търговците много умело използват и това като оръжие срещу нас за да ни свалят цената...
    Аз винаги искам хората да ми обяснят с прости думи за какво става въпрос. Ако те не могат, значи или те не го разбират или нещо не е наред.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Когато аз тъмо прохождах като пчелар, навсякъде по списанията и вестниците [от пчелари] се препоръчваше употребата на антибиотици и ползите от тях, ей така, профилкатично "за подсилване" на пчелните семейства. Навсякъде беше пълно със рецепти какви антибиотици, как и по колко да се смесват. Публикуваха се изследвания утвърждаващи профилактичната им употреба и повишаването на добивите (от здрави семейства).
    Всеки който може да се добере до списания или вестници от времето от или малко след комунизма ще открие огромно изобилие от (вече безполезна) информация.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Заслужил Автор
    Регистриран
    04.07.2013
    Не съм експерт по восъчни основи, но виждам два пътя нататък за част от хората които си "уважават" пчелите.
    1) Тези които имат да съберат 100 кг свестен восък ги дават на Матеев (ако той и за бъдеще приема) за направа на основи
    2) Ако човек му се играе с преси (Сливен - Вавов) може и с по-малко восък да се справи сам. Аз предлагах на Вавов да направи пресата за две ЛР заедно (нещо като 410x430mm). После се реже на две и става 410x215mm. Той каза, че можело, производителността ще е двойна със същия труд, но едва ли ще има клиенти.

Или пък внос отнякъде. Аргументите на Scutellator (пост 885) са убедителни, но откъде да знае човек на колко процента боклук попада. Аз намерих преди година случайно у дома едни основи останали от дядо ми (вероятно около 1975). Градиха ги много добре, а новите ги прояждаха и т.н. Чудя се накъде вървим? Господи, прости НИ, ние не знаем какво вършим.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    А високите температури, до които нагрявам восъка заради американския гнилец, дали няма да разградят и антибиотиците и другите натрупани химии и отрови? Доколко те са устойчиви на температура?

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Цитат Първоначално публикувано от nikola.vladov Виж публикацията
    Не съм експерт по восъчни основи, но виждам два пътя нататък за част от хората които си "уважават" пчелите.
    1) Тези които имат да съберат 100 кг свестен восък ги дават на Матеев (ако той и за бъдеще приема) за направа на основи
    2) Ако човек му се играе с преси (Сливен - Вавов) може и с по-малко восък да се справи сам. Аз предлагах на Вавов да направи пресата за две ЛР заедно (нещо като 410x430mm). После се реже на две и става 410x215mm. Той каза, че можело, производителността ще е двойна със същия труд, но едва ли ще има клиенти.

Или пък внос отнякъде. Аргументите на Scutellator (пост 885) са убедителни, но откъде да знае човек на колко процента боклук попада. Аз намерих преди година случайно у дома едни основи останали от дядо ми (вероятно около 1975). Градиха ги много добре, а новите ги прояждаха и т.н. Чудя се накъде вървим? Господи, прости НИ, ние не знаем какво вършим.
    Летите основи са много по-чупливи, а ако има и малко повече парафин в тях направо си се чупят.
    Имам няколко такива и пчелите ги заобиколиха и изгризаха тук-там.
    Причината е в изкуствените восъци и е смешно като ти се случи 1-2 пъти, но като си купиш няколко хиляди основи не ти е до смях.
    Основите стават все по-тънки и по-тънки, все по-твърди и все по-скъпи.
    Всичко, което е далече от морето, е провинция.
    Ърнест Хемингуей

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Всичко зависи от първичния материал - тоест от качеството на восъка. При мене тази година много хора си направиха основи с техен си восък и не знаеш с какъв прекрасен жълт цвят излизаха тези основи. Прекрасно жълти или леко оранжеви са и моите лични основи с малки изключения - в един единствен казан пробвах да направя основи само от ЧЕРНИ ПИТИ. Ами основите станаха с приятен кафяв цвят. Като им се сложи лимонтозу или оксалова киселина и веднага придобиват цвета, който сте свикнали да виждате по магазините.

Според мене проблема с основите за продан е, че се правят от НЕКАЧЕСТВЕН ВОСЪК. Когато производителите на основи изкупят някакъв восък, най-хубавите пити от него ги продават на запад за много пари. Основи се правят от остатъка - кафяви и черни пити, поизбелени малко с някаква химия.

Страница 89 от 496 ПърваПърва ... 3979878889909199139189 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 17 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 17 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •