Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 82 от 186 ПърваПърва ... 3272808182838492132182 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 811 до 820 от общо 1859
    VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от Юрий Цветков Виж публикацията
    Статийката не е лоша, но тя не дава отговор нито на моя въпрос, нито на въпроса на Ангел, нито обяснява как пчелите се справят с акара по "термичен" начин. Аз лично, а предполагам и двамата колеги писали преди мен . не научих нищо ново от тази статия.
    Дори има и малко неточности.

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от scutellator Виж публикацията
    А как стои въпроса с топлите страни, където зима няма, а летата са горещи. Там акари има ли?
    Представи си страните от близкия и далечния изток, и ако искаш Южните Щати - Тексас, Аризона...
    Те там вентилират за да не се вдига температурата, и да си имат и те акари, за да не изостават от общата картина.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Цитат Първоначално публикувано от vasilevsa Виж публикацията
    Колко да го обяснявам още. Обясних го. Дадан блат губи температура през връхните дъски. При това казах не е проблем за пчелата в условия на хралупа да задържи 36 градуса, които задържани за 12-14 дни са пагубни за акара. При тази температура се люпи 92% от пилото, при 34 градуса се люпят 97%.
    Адаш,знаеш ли колко топлина отделя,примерно една плодникова рамка ДБ със запечатано пило?

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Колко да го обяснявам още. ..... При това казах не е проблем за пчелата в условия на хралупа да задържи 36 градуса, които задържани за 12-14 дни са пагубни за акара. При тази температура се люпи 92% от пилото, при 34 градуса се люпят 97%.
    Дали е проблем или не трябва да се докаже с експериментални данни. А дали това се случва на практика - също. И доказателсво са научни статии или сведения от достоверни източници. А ако не ги представиш, колкото и да обясняваш, това ще си остане само една твоя теория. Тя може да е вярна, може и да не е. Защо очакваш другите да приемат умозаключенията ти "на юнашко доверие"?
    Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
    "Това е моята гледна точка"

Забранен
    Регистриран
    30.04.2013
    Цитат Първоначално публикувано от scutellator Виж публикацията
    А как стои въпроса с топлите страни, където зима няма, а летата са горещи. Там акари има ли?
    Представи си страните от близкия и далечния изток, и ако искаш Южните Щати - Тексас, Аризона...
    Аз си задавах точно този въпрос, защо в топлите региони има акар?
    Според мен /никого не ангажирам с мнението си/ проблемът в топлите региони е стандартната рамка и стандартния кошер. Стандартната ниска рамка, която разделя гнездото на вертикални пластове.
    И не си мислете че в тези топли райони винаги е топло. Живял съм 8 години в такива места целогодишно. Там има страшна влага, а всеки знае как се отразява влагата на пчелите. При 100% влага на въздуха и при температура 10 градуса, и малко вятър, усещането е като при голям студ в България.
    Така се образуват по студени места в периферията на питите, и там се развива акара.
    Всеки е виждал снимка на стандартна рамка, запълнена с пило до дървените летви, РАМКАТА ПРАЩИ ОТ ПИЛО. Повечето пчелари казват – ето това е страхотна майка, така трябва да бъде.
    Но точно там където са летвите на рамката, температурата е по-ниска от температурата в средата на питата, и там се развиват акарите.
    А някой от вас бил ли е в пустиня, преди изгрев слънце, през лятото? Аз съм бил там, и преди да изгрее слънцето температурата през лятото е около 5 градуса, и е страшен студ. През деня е 50 градуса, но през нощта е много студено.

Така мисля аз.
    Този пост е редактиран от slavi 13; 30.09.2015 в 16:56.

Забранен
    Регистриран
    30.04.2013
    Цитат Първоначално публикувано от ves Виж публикацията
    @ Василевса и Слави

Четете това което ще Ви напиша, защото сега ще Ви издам една голяма тайна, която малцина знаят и не я казват.
    Защо Ви я казвам ли? По няколко причини.

1. Защото съм добър човек и богобоязлив пчелар.
    2. Защото ми е жал за Вас.
    3. Защото жена ми е окупирала телевизора. Гледа "Дързост и красота" 3698-ми епизод. Брук ще се жени за 8-ми път, но гаджето на щерка и я ревнува и иска да разтури сватбата. Много е натопорчено! Даже жена ми ме накара да изключа звука на компютъра, а тъкмо гледах много здрав концерт на Цеца от младите и години ( КУКАВИЦААААААА Я САМ САААМО ЕДНА ВИШЕЕЕ КУКАВИЦАААААА) Голема е! Дето викаше един приятел на който му забравих името, "кога Цеца пее всички траят".
    4. Защото съм на четвърта ракия, а нали алкохола развръзва езика, затова четете бързо, че ако изтрезнея може да си изтрия поста.

ТА ЗНАЧИ:
    Казвате че япончето защото е със сечение 25X25 и пчелите го затварят плътно от долу и борят акара термично, ама ето Ви тайната.
    Един ДБ10 е със сечение 45X37см. или 1665см. На пръв поглед е доста повече, но питите в него са със размери 43X30см. Така че само една и половина междини с пчели да се нареди е достатъчно да запуши целия кошер. Преди години един руски теоретик ме посвети в тайната на пролетното подхранване и от тогава правя гига семейства от по 8-9 междини, така че както виждате за моите гига семейства не е никакъв проблем да запушат цялото сечение на кошера.

Обаче това не е всичко както казват моите другари от Веес телешоп. Наскоро се изнамери едно нововъведение в пчеларството (няма и 200 години), викат му дървена рамка. Та като погледнеш от долу кошера ще видиш летвите на рамките. Понеже съм инжинер успях да изчисля, че 10 рамки имат площ на летвите около 1075кв. см. или като ги подвадиш от сечението на кошера остават около 590см. или по-малко от колкото на японче 25X25. Та пчелите освен ако не са налягали по дъното на кошера (което е крайно невероятно, защото това не е естественото им състояние) трябва да запушат само 590кв.см.

Обаче и това не е всичко! Понеже пилото е в средата- по една рамка от двата края да има, които не са с пило и се получава стена на кошер-въздух-рамка-въздух. Значи нещо като двоен стъклопакет. Или по-точно двоен восъкопакет. При такъв кошер пчелите не просто ще борят акара термично а направо ще го пекат за закуска. При 8ЛР няма да стане, защото там е още по-горещо и ще го прегарят.

Сега след като Ви открехнах в тайната, нацепете си япончетата за дърва за зимата, може и за подпалки за пушилката,ако знаете какво е пушилка, но това е друга тайна и сега няма да Ви я казвам.
    Бля-бля на 4 ракии!
    Гигасемейство в ДБ кошер на 8-9 междурамия! Жалко ми е за хората които са подкрепили това мнение с пръст нагоре! Ха-Ха! Те ще се познаят, и ги има запечатани във форума!

А какво ще кажеш, за разстоянието между летвите на рамките и стените на кошера, и това разстояние ли се покрива от пчелите. И кога го покриват?
    Жокер – може би преди роенето?
    Този пост е редактиран от slavi 13; 30.09.2015 в 18:11.

Забранен
    Регистриран
    21.06.2015
    Пчеларски район
    Златоград
    Цитат Първоначално публикувано от Ангел Йосифов Виж публикацията
    Адаш,знаеш ли колко топлина отделя,примерно една плодникова рамка ДБ със запечатано пило?
    Не ме интересува колко отделя а колко задържа. И да отдели много ако не я задържи мани.

Забранен
    Регистриран
    21.06.2015
    Пчеларски район
    Златоград
    Цитат Първоначално публикувано от slavi 13 Виж публикацията
    Бля-бля! Гигасемейство в ДБ кошер на 8-9 междурамия! Жалко ми е за хората които са подкрепили това мнение с пръст нагоре! Ха-Ха! Те ще се познаят, и ги има запечатани във форума!
    Да то е рубриката "Великата илюзия".

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Не ме интересува колко отделя а колко задържа. И да отдели много ако не я задържи мани.
    Адаш,а знаеш ли колко топлина ще отделят 5 рамки запечатано пило?

Забранен
    Регистриран
    21.06.2015
    Пчеларски район
    Златоград
    Цитат Първоначално публикувано от Ангел Йосифов Виж публикацията
    Адаш,а знаеш ли колко топлина ще отделят 5 рамки запечатано пило?
    Адаш не се ли задържа смисъла е нулев.

Страница 82 от 186 ПърваПърва ... 3272808182838492132182 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •