Дали е проблем или не трябва да се докаже с експериментални данни. А дали това се случва на практика - също. И доказателсво са научни статии или сведения от достоверни източници. А ако не ги представиш, колкото и да обясняваш, това ще си остане само една твоя теория. Тя може да е вярна, може и да не е. Защо очакваш другите да приемат умозаключенията ти "на юнашко доверие"?
Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
"Това е моята гледна точка"
Аз си задавах точно този въпрос, защо в топлите региони има акар?
Според мен /никого не ангажирам с мнението си/ проблемът в топлите региони е стандартната рамка и стандартния кошер. Стандартната ниска рамка, която разделя гнездото на вертикални пластове.
И не си мислете че в тези топли райони винаги е топло. Живял съм 8 години в такива места целогодишно. Там има страшна влага, а всеки знае как се отразява влагата на пчелите. При 100% влага на въздуха и при температура 10 градуса, и малко вятър, усещането е като при голям студ в България.
Така се образуват по студени места в периферията на питите, и там се развива акара.
Всеки е виждал снимка на стандартна рамка, запълнена с пило до дървените летви, РАМКАТА ПРАЩИ ОТ ПИЛО. Повечето пчелари казват – ето това е страхотна майка, така трябва да бъде.
Но точно там където са летвите на рамката, температурата е по-ниска от температурата в средата на питата, и там се развиват акарите.
А някой от вас бил ли е в пустиня, преди изгрев слънце, през лятото? Аз съм бил там, и преди да изгрее слънцето температурата през лятото е около 5 градуса, и е страшен студ. През деня е 50 градуса, но през нощта е много студено.
Така мисля аз.
Този пост е редактиран от slavi 13; 30.09.2015 в 16:56.
Бля-бля на 4 ракии!
Гигасемейство в ДБ кошер на 8-9 междурамия! Жалко ми е за хората които са подкрепили това мнение с пръст нагоре! Ха-Ха! Те ще се познаят, и ги има запечатани във форума!
А какво ще кажеш, за разстоянието между летвите на рамките и стените на кошера, и това разстояние ли се покрива от пчелите. И кога го покриват?
Жокер – може би преди роенето?
Този пост е редактиран от slavi 13; 30.09.2015 в 18:11.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))