Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 8 от 683 ПърваПърва ... 6789101858108508 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 71 до 80 от общо 6828
    Наблюдател
    Регистриран
    12.01.2011
    здравейте аз съм начинаещ любител и имам въпрос относно смяната на майката.Задължително ли е майката като навърши 3годишна възраст да предам нова млада майка или те пчелите ще си създадат нова майка сами

Почетен Автор
    Регистриран
    25.09.2010
    Опитните пчелари се стремят и подменят майките си всяка година,или в най-лошия случай на втората.Понеже пишеш,че си любител,постарай се да подменяш майките си през година.

Наблюдател
    Регистриран
    12.01.2011
    благодаря ти buci 59 но не можах да разбера аз ли трябва да я подменя или те пчелите сами ще направят това

Почетен Автор
    Регистриран
    25.09.2010
    Намесата ти е задължителна,а варианти различни.Най-добрият случай за теб е да си закупиш майка и да си я смениш.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв

Re: малко странен въпрос

Цитат Първоначално публикувано от smaili_73
    Здравейте аз съм начинаещ пчелар от миналата година имам три семейства, едното умря през зимата. Кошерите миса от многокорпусните и имам един въпрос защо се налага ротация на корпусите слет като пише във дебелите книги, че във природата на пчелите е да градят гнездатаси от горе на доло неможели просто дасе слага празният корпус най отдолу а пълните смед корпуси ще остават най отгоре? Моля някой със практически опит да сподели далие пробвал този начин и какъв е бил резултата
    Както казва yuri, ротацията не е задължителна, но тя е част от технологията за работа с ЛР кошер, Фарар, Роже Делон и спомага за по бързото развитие на семейството и за по малко работа от страна на пчеларя. Ако не ротираш, ще трябва да чакаш майката при пролетнотго развитие да осемени горния корпус и чак тогава да реши против волята си, да слезе долу на по студеното да снася или изобщо да не слезе. Чети, разпитвай, практикувай и след сезон-два още ще ти се изяснят нещата. Всички други системи освен ДБ, изискват повече знания, и на пръв поглед изглеждат много сложни и пчеларите си мислят, че ЛР е свързана с много работа и си карат по порамковата технология на пчеларстване.

Наблюдател
    Регистриран
    24.02.2012
    Благодаря за отговора. Дасе надяваме, че стечение на време щесе научим, с питане опитване. Лошото е, че всички който познавам паботят със кошери дадан блат.

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    Цитат Първоначално публикувано от smaili_73
    Oт няколко месеца се ровя из форума но несъм срещнал подобна тема или коменрари по въпроса.
    Това ти е отговора на въпроса . В България едва ли някой се занимава сериозно с такава технология. Някъде във форума мисля че Иван Деспотов пусна един клип за Япония - безрамково и корпусите отдолу нагоре. На мен много ми хареса, но не съм го пробвал.

Наблюдател
    Регистриран
    07.02.2012
    Колеги съфорумци, попаднах тази събота и неделя на следната гледка кошерите се облитаха отлично висока околна температура и летят яко. До кошерите има нарязани дърва (дъб) и трина която е хвърчала от рязането, на тази трина имаше огромно количество(беше напълно покрита с пчели цялата площ от 6 квадратни метра) пчели който се "ровеха" според мен, та питам аз какво търсят те там? Има 1 метър по стара трина те не се ровят в нея,и едната и другата бяха под дебел слой сняг до преди затоплянето.Има също така трина от топола в която нямаше нито една пчела даже и не летяха около нея. Благодаря предварително за отговорите!
    Всичко е възможно!!!

Почетен Автор
    Регистриран
    18.07.2011
    същото правят и с паспала от фуража.носят яко в кошера,все едно е прашец

Тука има още по тази тема
    http://pchelari.com/forum/viewtopic....3115&start=195
    Тази земя, по която тъпча сега,
    тази земя, която пролетен вятър пробужда,
    тази земя – не е моя земя,
    тази земя, простете, е чужда.

Страница 8 от 683 ПърваПърва ... 6789101858108508 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •