Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 8 от 16 ПърваПърва ... 678910 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 71 до 80 от общо 156
    Заслужил Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Абе колеги , това преработката на сиропа пчелите ръчно лиго правят , та се изтощават ?! Този процес несели осъществява от ензимите в медовото стомахче при пренасянето на меда ?! Дали пренасят мед , инвертиран или не сироп - НЯМА разлика ! Просто редкия сироп го приемат , като паша и увеличават пилото , гледането на , което ги изтощава - потдръжка на температура и т.н. , затова късно се храни с мед , питки или много гъст сироп ! Поне така мисля аз ! Успех на всички !
    Невсичко с две бузи е лице !

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    С каквото и да ги храниш, за тях е външна храна и симулира паша.
    Така , че мислете за запасите по отрано и не им взимайте всичкия мед и не ги карайте толкова късно да преработват външна храна. Сега пчелите трябва да си почиват.
    Пчеларството не е професия - Пчеларството е призвание.

Цитат Първоначално публикувано от evgeni.filimonov
    С каквото и да ги храниш, за тях е външна храна и симулира паша.
    Така , че мислете за запасите по отрано и не им взимайте всичкия мед и не ги карайте толкова късно да преработват външна храна. Сега пчелите трябва да си почиват.
    Тука съм 100% съгласен . Говориме за частни случеи като моя в които сме започнали с отглеждането на пчели тази година с по няколко отводки . Нямаме никъкви запаси от мед,прашец ,изградени пити.Да се купува мед за хранене на пчели всички знаеме какви рискове носи. Предпочитам да им давам сироп и да умрат "преуморени" отколкото да си навлеча знайни и незнайни болести и паразити.

Заслужил Автор
    Регистриран
    19.02.2012
    Цитат Първоначално публикувано от Бай Пчеличко
    Абе колеги , това преработката на сиропа пчелите ръчно лиго правят , та се изтощават ?! Този процес несели осъществява от ензимите в медовото стомахче при пренасянето на меда ?!
    Гледането на пило изтощава пчелите, но и отделянето на ензима инвертаза също ги изтощава, особено ако не им достига белтъчна храна. Тогава, за да преработят сиропа, черпят от т. нар. мастно тяло и навлизат в зимата физиологически изтощени.

Колкото до инвертирания сироп, той изтощава пчелите по-малко от обикновения захарен сироп (Забоенко, 2000), макар че според Jachimowicz (1976), независимо дали сиропът е инвертиран или не, пчелите се изтощават еднакво.
    Повече за инвертирания сироп: http://jas.org.pl/jas_50_1_2006_1.pdf

Лично аз им дадох последната доза на 18 септември, докато все още има голямо количество юлски пчели в кошерите, които да поемат основната тежест на работата. Сега остава да си доподредят храната, да я дозапечатат и евентуално да иззимуват.
    "It's so simple to be wise. Just think of something stupid to say and then don't say it."
    Sam Levenson

Почетен Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    Не се притеснявайте, че семействата ви не са запасени с 20-30 кг. мед! Аз смятам, че това е безсмислено( аз смятам така и не държа всички да са на това мнение). Има хора които практикуват т.н. "зимно хранене", а пчелите им още на 20 април са готови да посрещнат всяка паша. В края на октомври (около 20-ти) подредете хубаво медовите запаси в гнездото - важното е пчелите да са в контакт с храната, а не колко храна има в кошера. След като знаете колко храна е необходима на пчелното семейство по месеци в неактивния сезон, съобразявате се с техните потребности и им я осигурявате.

П.С. Зимното хранене бива ранно зимно хранене и късно зимно хранене.

Наблюдател
    Регистриран
    18.03.2012
    Да споделим нещо за подреждането на кошерите за зимата и затоплянето им.Какво предлагате?

Почетен Автор
    Регистриран
    11.02.2011
    Цитат Първоначално публикувано от vanHanegem
    Не се притеснявайте, че семействата ви не са запасени с 20-30 кг. мед! Аз смятам, че това е безсмислено( аз смятам така и не държа всички да са на това мнение). Има хора които практикуват т.н. "зимно хранене", а пчелите им още на 20 април са готови да посрещнат всяка паша. В края на октомври (около 20-ти) подредете хубаво медовите запаси в гнездото - важното е пчелите да са в контакт с храната, а не колко храна има в кошера. След като знаете колко храна е необходима на пчелното семейство по месеци в неактивния сезон, съобразявате се с техните потребности и им я осигурявате.

П.С. Зимното хранене бива ранно зимно хранене и късно зимно хранене.
    А колко храна е необходима по месеци?

Почетен Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    Октомври = 0.9 кг.
    Ноември = 2.0 кг.
    Декември = 3.0 кг.
    Януари = 4.2 кг. - семейството започва развитие
    Февруари = 5.8 кг.
    Март = 8.1 кг.
    Това е според Милко Шливич. Други автори посочват други цифри, но приблизително същите.
    А пък от опит знам, че до Коледа(октомври, ноември и декември), семейството консумира 3 кг.,( рядко до 4 кг.) от медовите запаси.Убеден съм, че в периода от 1-ви октомври до 31-ви март пчелното семейство консумира 10 кг. храна. Разбира се всичко зависи от времето - при един топъл и сух октомври, както го прогнозират тази година - това трябва да влезе в съображение.

Заслужил Автор
    Регистриран
    04.05.2012
    Точно така е!Не топлия Октомври,а топъл Януари би променил малко сметката,но 10кг в контакт с пчелите определено е достатъчно.
    1000 пчелари - 1000 технологии

Цитат Първоначално публикувано от Пламен Ганев
    Точно така е!Не топлия Октомври,а топъл Януари би променил малко сметката,но 10кг в контакт с пчелите определено е достатъчно.
    и според мен е така, имам няколко с малко по малко запаси от нормалното, и мисля да компенсирам това с питки, който ще дам още средата на януари.Ако времето не позволява поне до 25 януари ще гледам, да съм им сложил питките.

Страница 8 от 16 ПърваПърва ... 678910 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •