Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 8 от 24 ПърваПърва ... 67891018 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 71 до 80 от общо 236
    VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    За Рожето нямам грам понятие , май не съм го и мяркал на живо . ЛР е хубаво нещо , ама не е за Петрохан , там предимствата му няма да ги видиш , но от недостатъците може да се опариш . Значи , минат ли зимата зоната на смъртта между двата корпуса , януари февруари - пило , пет дена ветрове и застудяване , пчелите се набиват да пазят пилото и ... гледката е потресаваща . Сигурно всички колеги на ЛР ще го потвърдят. Затова пази се от ранно пило , няма за къде да бързаш , трупай опит . Затопляне трябва да правиш , обаче кога , не знам .

Здравейте.Аз също обмислям някаква изолация да вмъкна,но смятам да я залепя м/у две платна от по 1 см. дебелина .Ще стане като сандвич и от тях да правя страните и гърба на плодника,а предната страна да си бъде от25мм. за да може слънчо да я стопля по бързо.Мисля да направя 1-2 запроба и ще заселя на пролет семейства.Какво ще кажете за тази идея?

Ок, valyo .Съгласен съм с мнението ти за гадини ,ама дървото ще е чам и изолацията ще е затворена от всякъде с дърво.Няма ли изолацията да им помага през лятото и зимата.По трудоемко е за правене но не става въпрос за търговия а за лично ползване.Би ли имало полза от това,или е излишно?

Nic 59
    Guest
    Нищо му няма на сандвич- панела. Едно време така са ги правили, за изолация са използвали мъх, вата стърготини..
    има и таблици за топлопроводимоста на тези материали във
    старите книшки. Ако ще правиш такива имай в предвид че
    изработката е много по трудна. Има и правила-
    дебелината на стената на вътрешния корпус трябва да е по дебела от външния, влага не трябва да прониква м/у корпусите т/е акрилен силикон от вътре по ъглите, ъглите
    от вън със ламаринени ъгли с силикон под тях, задължителни первази от долу на корпуса, первазите със
    фалц да е на сухо горния край на корпуса. Лепя стиропора
    с монтажна пяна но за ъглите между корпусите използвам твърда дървесина /бук дъб/.

Nic 59
    Guest
    Да аз използвам отопление но целта е съвсем друга.....
    Това е температурата която подържам в момента:
    Защо може с отворени дъна през зимата а подържане на
    определена температура да не може?

С една дума правене на стандартни кошери и това е.

Колеги,от мой съсед стар пчелар ми е казвал ,че еправил отвори на дъното с мрежа за вентилация и някои от тях на пролет като почиствал дъната били замазани с прополис.Може би са различни по сила семейства незнам?

Nic 59
    Guest
    Оптималната е от 2 д 5 градуса. Ако предположим че има всички условия за ранно развитие- храна, прашец и т. н. едно семейство кога ще се развие по бързо при постояна и най благоприятна температура или при променливите условия пролета? А какво и колко им струва на пчелите да подържат нужната температура. Освободните да подържат темп. пчели какво ще правят според теб.
    Няма да развивам рано за сега, нямам условия за това
    /основните си ги споменал/.

Nic 59
    Guest
    Какво си се вторачил само в това ранно развитие?
    Успех и на теб.

Цитат Първоначално публикувано от 4i4omaistor
    Колеги,от мой съсед стар пчелар ми е казвал ,че еправил отвори на дъното с мрежа за вентилация и някои от тях на пролет като почиствал дъната били замазани с прополис.Може би са различни по сила семейства незнам?
    Попитай този пчелар, къде са били отворите? В средата или зад прелката?

Страница 8 от 24 ПърваПърва ... 67891018 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •