Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 8 от 14 ПърваПърва ... 678910 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 71 до 80 от общо 139

Тема: ТЪРТОВКА

Цитирам по памет думите на д-р Пламен Христов:

"Пчелите-кърмачки остават без работа,след като няма пило в кошера и се натрупва изобилие от пчелно млечице.В резултат от обилното насищане на организмите им с мощни биологично активни вещества и енергия,се активизира дейността на яйчниците им и те се превръщат в търтовки.Пчеларят трябва да даде обратно направление на нарастването на яйчниците на пчелите-кърмачки и те от активно състояние да атрофират и да престанат да произвеждат яйца. Това може да се постигне единствено при силно "натоварване" на тези пчели с изхранването и отглеждането на на голямо количество открито пило.Това постигаме като придаваме на търтовъчно семейство,в зависимост от силата му,2,3 пити с яйца и открито пило,като махаме рамките с търтеевото пило. Допълваме след 4,5 дни още 1,2 пити,а след това потретваме,до излизането на майката,ако то си произвежда"

Почетен Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    Уважаема колежке!
    Бих казал само, че...имате добра памет!

Автор
    Регистриран
    14.10.2010
    Цитат Първоначално публикувано от vanHanegem
    Друго си е, когато опитен пчелар ти обясни! Всичко вече е ясно.....То какъвто въпроса, такъв и отговора - т.е. каквото повикало, това се обадило!
    Е, не се сдържах!Уважаеми, ако можеш да помогнеш-направи го!
    На кого са нужни жлъчни подмятания!
    Всичките ти коментари ли са в този стил?
    А с последното към колежката какво казваш?

Почетен Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    Колега,
    с последното към колежката искам да кажа, че....има добра памет!!!
    Точно така казва д-р Пл.Христов, а и не само той! Това мнение се споделя от д-р О.Димитров и др...автори.

Автор
    Регистриран
    01.01.2011
    Пчеларски район
    с.Средец и гр.Стара Загора
    Миналата седмица установих, че едно от семействата е станало търтовка, нещо не съм доглеждал и съм го изпуснал.
    Та реших да го ликвидирам.
    По обяд имах време, грабнах го и го замъкнах на около 50-60м. Стръсках ги, прибрах кошера и ги оставих да се оправят.
    Набутаха се в съседния кошер, наредени са по двойки.
    Днес установих, че в кошера в които се набутаха няма майка и има заложени свещеви маточници без никакви яйца по питите.
    От търтовките няма следа, но и майката в които се настаниха също я няма.
    Днес унищожих всички маточници и им предадох майка и ще видим дали ще я приемат.
    Та се чудя къде е грешката или проблема.
    Грешно време за извъшване на манипулацията?!?
    Грешен подход?!?
    По-добре обединяване ли е или изтръскване и да се оправят?
    Ако има друго подсказвайте, че не се сещам.

Потребител
    Регистриран
    12.01.2012
    Може да е съвпадение, че и в съседния кошер няма майка, защото и аз съм правил същото нещо и са влизали в съседния кошер, без да имам проблеми с майката там.

Автор
    Регистриран
    19.11.2010
    Пчеларски район
    Павликени-Сухиндол,
    Цитат Първоначално публикувано от galin_f
    Миналата седмица установих, че едно от семействата е станало търтовка, нещо не съм доглеждал и съм го изпуснал.
    Та реших да го ликвидирам.
    По обяд имах време, грабнах го и го замъкнах на около 50-60м. Стръсках ги, прибрах кошера и ги оставих да се оправят.
    Набутаха се в съседния кошер, наредени са по двойки.
    Днес установих, че в кошера в които се набутаха няма майка и има заложени свещеви маточници без никакви яйца по питите.
    От търтовките няма следа, но и майката в които се настаниха също я няма.
    Днес унищожих всички маточници и им предадох майка и ще видим дали ще я приемат.
    Та се чудя къде е грешката или проблема.
    Грешно време за извъшване на манипулацията?!?
    Грешен подход?!?По-добре обединяване ли е или изтръскване и да се оправят?
    Ако има друго подсказвайте, че не се сещам.
    Същото се е случвало и при мен- влезлите пчели от изръсената търтовка убиват читавата майка от съседния кошер и става още една търтавка в пчелина. Затова вече не си играя да оправям търтовка/ да слагам пита с прясно пило, да придавам маточник или майка/, в даден момент си вземам питите и си я оставям да си изживее "старините".

Автор
    Регистриран
    21.01.2012
    При мен миналата година имаше такъв момент, с едно от 4-те семеиства, но много лесно се оправи. Изтърсих пчелите от питите 2-3 с наи много търтиево пило, на 20м. на следващия ден придадохме маточник. и се оправи.

пичове абе що стръсквате, смитате и налитате??? Това дава резултат, но бих казал че е 50 на 50, да се оправи или няма да се оправи.Метода за 100 процентово, оправяне на търтовка е един.... Глад, глад и само глад.Като се установи търтовка, отново се смита, но само в кошера, междувременно се отнемат всички пити от кошера, в кошера да има само пчели.стеснява се входа, на 2-3 см най много.Всяка сутрин и вечер, се махат далаците който са по стените и таванката.Така се махат 5 поредни дни далаците, на петия ден се поставят 2-3 пити с прясно, преди запечатване и запечатано пило.Директно на тях се пуска оплодена майка, търтовката приема пилото и майката, защото вече не е тртовка заради глада.

п.п. Да се получи търтовка в пчелина , най меко казано е безотговорност и немарливост към пчелите

другия вариант е, чрез размяна ма места.изразява се в това, на мястото на търтовката се поставя редовно семейство, на което майката му се затваря в клетка.Търтовката отива на мястото, на редовното придава се майка и тя се затваря в клетка.Така майките се държат 2 дена затворени, след което се освобождават, и честито няма вече търтовка.

Страница 8 от 14 ПърваПърва ... 678910 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •