Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 8 от 39 ПърваПърва ... 67891018 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 71 до 80 от общо 385
    Заслужил Автор
    Регистриран
    04.05.2012
    и как да го натрупаме този адреналин???? да направим малко спринт около пчелина ли?Съвсем сериозно питам, че ми стана любопитно.
    Най важното е да не се панираш и общо взето да прочетеш добре това което написа модератора по темата-светли дрехи-много важно...Когато започнах преди 8г се надувах сериозно.Сега ми е по гадно когато ме мушне комар,защото ме сърби 2 дни. Ако някой път след много ужилвания усетиш,че ти става студено,или много горещо-чупиш ампулата и под езика.Иначе при тежки алергии се бие мускулно.

Заслужил Автор
    Регистриран
    07.05.2011
    Препоръчвам да внимавате с адреналина ,добре е да се поставя от здравен работник!!! Опасен е за хора с диабет и такива с кардиологични проблеми.

Потребител
    Регистриран
    05.09.2011
    Да.Аз също го коментирах това с Личния ми лекар.Не толкова заради мен,а за евентуални странични хора,които могат да пострадат при преминаване покрай пчелина ми.По думите и,адреналинът може да ги убие,а не алергичната реакция,която се получава.Тя ме посъветва,че много по безопасно е ампула Урбазол.вярно,че е за препоръчване,тя да се постави от медицинско лице,но при липса на такова,можем и ние да го направим.

Почетен Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    Колеги, не си играйте с огъня! Не дай, Боже да се случи някому!
    Анафилактичния шок е животозастрашаващо състояние, настъпващо много бързо и драматично. Който види такова нещо, никога не може да го забрави!
    Средство на избор при овладяване на такова състояние е само и единствено АДРЕНАЛИН. Всичко друго са спомагателни медикаменти, действащи предимно симптоматично. Лошото е, че адреналин в ампула трудно може да се дозира дори и от медицинско лице.
    Но...затова има и препарати(адреналин), които са прецизно дозирани от производителя и се поставят дори през дрехата. Такъв препарат предлага дистрибуторът "Евофарма", а препарата се нарича "Анапен"(мисля, че препарата е американски) - адреналин дозиран за еднократна употреба - осигурява до 20 минути "забавяне" на настъпване на шока, което предполага за това време достигане на най-близкия Спешен център! Друг препарат със същото действие и начин на приложение е препарата "Апипен"(мисля, че е френски). Всичко друго - антихистаминови препарати(Алергозан, Антиалерзин и др.), кортикостероиди(Метилпред озолон, Урбазон и др.) са за другите симптоми на анафилаксията и се прилагат след адреналина!

Наблюдател
    Регистриран
    25.02.2011
    По принцип не съм алергичен и при ухапване от пчела мястото само се подува. Но веднъж от едно ухапване така се подух, че неможах да се позная като се видях в огледалото - направо човечето на Мишелин :D . Веднага в болницата и ми биха инжекция. Преди това бях ял яйца и като се замисля, може би е от това. То в последно време с тия ГМО-та, консерванти и др. химия която ядем....

Потребител
    Регистриран
    30.05.2012
    Цитат Първоначално публикувано от Farar
    Най важното е да не се панираш и общо взето да прочетеш добре това което написа модератора по темата-светли дрехи-много важно...Когато започнах преди 8г се надувах сериозно.Сега ми е по гадно когато ме мушне комар,защото ме сърби 2 дни. Ако някой път след много ужилвания усетиш,че ти става студено,или много горещо-чупиш ампулата и под езика.Иначе при тежки алергии се бие мускулно.
    Приложен мускулно, адреналинът може да причини некроза на тъканите (макар, че това е по-скоро бял кахър - важното е да се овладее шокът, за да не пее попът). Затова - под езика и 112. В последствие може да се сложи подкожно или интравенозно, като се съобразят тегло, кръвно налягане, пулс, съпътстващи заболявания и т.н.(хех, как го написах, като че ли на някой доктор му пука и ще го направи - слагай там една ампула, да не се е занимавал с пчели!). Аз покрай гъбарството винаги нося със себе си противоалергичен комплект - 2 ампули адреналин, 2 ампули урбазон и две еднократни спринцовки, - когато излизам за гъба. Не че ще ме ухапе някоя, ама има опасност от пепелянки или пчели по местата, дето скитам. Покрай работата ми с пчели започнах да ги нося и когато ходя при кошерите, а на място съм оставил една ампула адреналин - най ме е страх да не ужилят някой съсед, че ще има разправии до Бога! Ако някой знае със сигурност, че е алергичен към пчелна отрова, спокойно може след ужилване да си направи профилактично един урбазон мускулно - еднократната доза не може да влоши състоянието му.

Заслужил Автор
    Регистриран
    04.05.2012
    Драги колеги!Темата за пореден път се изкриви.Не говорим за хора които се подуват,а за алергичен шок,който за минути води до смърт.Не подвеждайте хората които правят първи стъпки в пчеларството.В нашето градче за последните 10г има трима починали от ужилване.Най добре могат да ви светнат в спешните центрове.
    1000 пчелари - 1000 технологии

Потребител
    Регистриран
    30.05.2012
    Не е точно така, колега! Темата е "УЖИЛВАНИЯ ОТ ПЧЕЛИ - КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕМ?". Алергичен шок може да настъпи и у човек, който до момента не е проявявал алергични признаци след ужилване или те са били слабо изразени - зачервяване, леко подуване и т.н. При натрупване на пчелната отрова в тялото всеки организъм реагира по различен начин - на един изначално и впоследствие не му вреди, друг я приема и спира да изявява външни алергични симптоми, трети изведнъж преминава критичен праг на натрупване и получава алергичен шок, дори и преди това въобще да не е получавал дори подуване или зачервяване. Затова, според мен, е добре да се обсъжда всяко едно от състоянията, възможни след ужилване.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Целенасочено работя с пчели от почти 40г.Още като дете в детската градина ловях пчели по храстите за да ме жилнат и да скатая от градинката.В училище също съм прилагал този номер.Доста години по късно когато реших да си купя първия кошер организмат ми все още не реагираше на пчелната отрова.Два три месеца след като си купих пчели от едно ужилване усетих слабост,червени петна по цялото тяло,сърбежи-навсякъде особенно в областа на гениталите и леко напрежение в основата на езика.След около 2 часа преминаваше.Ако след ужилване изпия 40-50милиграма ракия реакцията преминава по бързо..Това продължи докато не започнах терапия "специфична хипосенсибилация".Година по късно терапията продължава,но резултатите са налице организмат ми не реагира на 5 ужилвания с изключение на лек оток.

Заслужил Автор
    Регистриран
    04.05.2012
    Цитат Първоначално публикувано от павликянин
    Не е точно така, колега! Темата е "УЖИЛВАНИЯ ОТ ПЧЕЛИ - КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕМ?". Алергичен шок може да настъпи и у човек, който до момента не е проявявал алергични признаци след ужилване или те са били слабо изразени - зачервяване, леко подуване и т.н. При натрупване на пчелната отрова в тялото всеки организъм реагира по различен начин - на един изначално и впоследствие не му вреди, друг я приема и спира да изявява външни алергични симптоми, трети изведнъж преминава критичен праг на натрупване и получава алергичен шок, дори и преди това въобще да не е получавал дори подуване или зачервяване. Затова, според мен, е добре да се обсъжда всяко едно от състоянията, възможни след ужилване.
    Нямам в предвид леки състояния колега-те не са алергичен шок!Става въпрос за спасяване на животи,а не кой къде го сърбяло!?
    1000 пчелари - 1000 технологии

Страница 8 от 39 ПърваПърва ... 67891018 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •