Нямаш си дори и представа колко си далече от истината ...... Мога само тактично да се усмихна и да си замълча ......
Нямаш си дори и представа колко си далече от истината ...... Мога само тактично да се усмихна и да си замълча ......
Може, може аз в момента работя с 8, 10 и 12 рамкови кошери, когато се налага разширяването с магазини ми отнема около половин час да обикалям и смятам колко от съответните магазини ми трябват, след това се брой и сортира по вид при товаренето и най накрая при поставянето пак се налага известно прехвърляне до достигане на необходимия размер магазин. Най добре е да се работи както спомена Матеев принципно, но за съжаление това не винаги е възможно (при мен поне за сега), кошери които трябва или не трябва им се правят манипулации ги маркирам с парче тухла![]()
Напълно съм наясно за неудобството,което създават различните рамки и корпуси,но не ми стана ясно каква е причината за липсата на маркер или това,че незнаем какво имаме на пчелина.От прочетеното останах с впечатление,че отивате на пчелина без предварителна планировка...Хубав ден.
Хаха, г-н Матеев, крайно време е да се пробвате и в есеистиката. С някои творби ще предизвиквате фурор, сигурен съм. За всичко сте прав, разбира се, нормално е от време на време да обобщавате огромната информация натрупана преди вас и пречупена през собственото Ви битие и мироглед. Не допускате ли, все пак, че Вашият подчинен бригадир, докато се почесва над отворения кошер се е опитвал да погледне напред във времето, макар че му е отнето това право, като че ли? Или пък просто да подиша малко кошерен въздух или пък се опитва да завърже някакъв разговор с пчелите, докато шерпите сноват тъдява... Аз все още си мисля, че Главният работник на пчелина трябва да взема решенията, останалите може и да са филипинци, както предложи един съфорумец преди време. И чичкото с хронометъра да се обажда само като му поискаме думата. Пчелинът не е фабрика за моливи, уви, и само математическо моделиране няма да е достатъчно. Това по нашите села, американците да ги оставим на мира, на тях им трябват Х килограма пчела на дата Y. За т.нар. "американска организация" още Ленин /ма той щото евреин/ е бил наясно - за който не знае - култовата фраза освен съветска власт и електрификация включва и американска организация + прусашки ред и дисциплина... Та така де, понеже помня за какви числа говорехте в първите ви изяви по пчеларските форуми и си мислех да Ви питам /за четвърти или пети път/, колко часа е трудът годишно на кошер при вас, но сега видях в последния Ви пост за какво става на въпрос, благодаря.
Рости, да разбирам ли, че приключи с Венер?
Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени
Аз също работя с Лангстрот и за миг не съм си помислял да се върна към ДБ. Навремето имах само ДБ, но не бях напълно удовлетворен - все нещо не се получаваше - най-вече или плодника няма да стигне и семейството ще се рои или на есен няма достатъчно място за мед в него (нали все още има пило). И започнах да еспериментирам с други сестеми - 12 ДБ, лежак, "многокорпусен" лежак с дб рамки (поредния пчеласки патент), ЛР, Фарар ( вече имах и ДБ и ЛР едновременно, в продължение на няколко години, бях преценил че ДБ-лата заминава за печката, но ми се искаше да мога да оползотворя магазинните рамки. Тогава още смятах че Фарара ще да е още по-гъвкава и универсална система от ЛР)
Към момента с Ланстрота пчеларствам по технология горе-долу като на тръвна ( разликата е, че кошерите периодично се нуждаят от третиране, а понякога - и от подхранване). А най-важната от всички операции е смяната на майката.
Във времето, когато се интересувах от мед, технологията не беше много по-различна, с тази разлика, че беше изключително ВАЖНО най-отгоре на кошера по ВСЯКО ВРЕМЕ [през периода на некрароотдлеляне -Май-Август ] да присъства поне един празен корпус (застраховка). Когато семейството се разшири с корпус, той остава там целогодишно. Отнемането на корпуси ставаше само по две причини - за центофугиране (след което се връщат обратно кой от където е) и за бракуване/претопяване.
There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.
В отговор на Йорданов НЕ съм се отказал от Венер, но и тази година надставките с рамките с основите пак си останаха в склада. Просто" налапах много голяма хапка" и нямаше никакво възможност за експерименти. Венер си остава алтернатива, но класическия ЛР определено не ме задоволява и следващия сезон ще трябва да експериментиарм задължително и да избера на къде...
Гледал ли си лекцията на Софрон Софрониев? https://www.youtube.com/watch?v=PDCYMFlMLWk
0899946746 Поздрави, Емо.
Понеже и мен LR не ме задоволява съм решил да опитам поне 2 направления за 2016 г.
1. LR(8 или 10) плодник, с няколко F(8 или 10) магазини.
2. Кошер 375x375x150, ще се ползва почти МЕТЕ технология. Точните размери все още се уточняват!
Какво съм избрал ще ви кажа края на 2016 г.Тази зима ще си стегна 5 или повече кошера за точка 2.
Теоретично/практично погледнато колкото по-малка рамка се ползва толкова по-възможно е да се работи на ниво цял корпус.
Не на последно място когато се ползва нестандартна рамка... кражбите клонят към нула. Просто няма кой да купи кошер с нестандартна рамка.
Като цяло експериментите не са лошо нещо. Напротив - правете ги колкото се може по-много и по-често. Единственият източник на знания за пчеларството са именно ЕКСПЕРИМЕНТИТЕ. Аз също ги обичам и ги правя в изобилие.
Искам само да кажа 2-3 препоръки.
1. Всеки един експеримент трябва внимателно да се планира.
2. Всеки един експеримент трябва да се извършва с научен подход (контролни семейства, еднакви други фактори и разлика само в изследваната величина или параметър). Ако това не се направи, от експеримента могат да се извадят грешни изводи.
3. Експеримента се прави с малко на брой семейства, защото може да се окаже и неуспешен. Глупаво е да се експериментира например 50% от всичките ви семейства.
4. Експеримента се прави с достатъчно на брой семейства, щото резултатите от него да са репрезентативни (статистически значими и верни).
На пръв поглед точки 3 и 4 си противоречат, но няма как. Законите на статистиката (и теорията на вероятностите) изискват някакво минимално количество образци да бъдат изтествани и измерени, щото резултатите да са достоверни.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))