Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 8 от 23 ПърваПърва ... 67891018 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 71 до 80 от общо 228
    Автор
    Регистриран
    08.07.2014
    Пчеларски район
    Трънско
    Цитат Първоначално публикувано от spenova Виж публикацията
    Освен това всички сме наясно за значимостта на пчелите за живота на Земята, но господа и госпожи пчелари, моля ви не се изживявайте като светци и спасители, когато все пак говорим за бизнес, нали? А всеки бизнес изисква да се правят инвестиции, колкото и да не ви се иска да признаете.
    Разбирам недоволството ви, аз също изнесох всичките си кошери извън двора заради детето. Малък е и не мога да му обясня къде трябва да ходи и къде не. Вариантът да го разбере по неприятен за него начин е крайно неприемлив за мен. Пчелите са опасни и никой не може да даде гаранция дали няма да ужилят съседите или деца. Всъщност - гарантирано все някога ще ги ужилят и няма какво да се заблуждаваме. За бизнеса също го приемам - 10 кошера са предостатъчни да осигурят мед за семейство, приятели, включително продажба и не е редно някой да търпи вреди, защото комшията му е решил да си докара някой лев отгоре и който почти сигурно работи във "сивия сектор". Проблем има и колкото той да не се харесва тук на мнозина, трябва да се приеме като факт.

Въпросът е, че тази бройка 10 не дава никаква гаранция за безопастност. Дали ще са 5 или 10 - е все тая. А и се съмнявам евентуалните потърпевши да са в състояние да я контролират. Просто критерият не може да бъде брой кошери, защото само в един съндък има достатъчно пчели да те направят на решето. Защо предлагат текст, който няма да свърши работата, за която е предназначен, а само ще навреди на една камара народ?!?
    Според мен, много по-важно е разстоянието от оградата (сега май е 3м?) - ако се запише някакво по-голямо отстояние на кошерите от оградата, това ще е достатъчно, за да се осигури поносимо ниво на търпимост и спокойствие.

По този повод се сещам, че едно време (това на прадядо ми) в почти всички къщи по селата са имали кошери - по 2-3 бройки, защото са нямали пари за захар. Било е нормално да гледат пчели и никой не е ревал, че го е ужилила съседска пчела или че петелът е прескочил дувара.
    Христо Йорданов

Наблюдател
    Регистриран
    17.06.2013
    Благодаря на tsc1 Имате организиран протест. Пожелавам Ви да сте толкова активни, колкото поствахте по мой адрес. Аз просто си споделих проблема. Имаше доста съдържателни отговора, някои доста груби... Жалкото, мили ми пчелари и пчеларки е, че ще спечели този, чието лоби е по-силно. И как ще бъде поднесена истината след това. А ние тук просто "си чешем езиците".

Наблюдател
    Регистриран
    17.06.2013
    Ristis, благодаря!....

Почетен Автор
    Регистриран
    27.04.2013
    Пчеларски район
    Варна
    Всичко е много лесно, ако човек може да се постави на мястото на този , с който спори .

Моите кошери бяха в двора ми на 700 кв.м. 8 кошера дадан блат със съседи от три страни разделени с мрежа . Една година рапица и много нажилени комшии и реших , че ако ще се занимавам с пчели , ще се занимавам само с тях , а не и с комшиите ....и ги изместих (пчелите). Сега спокойно мога да ги направя 200 и няма да питам никой за това.
    Бил съм и в двор от 3декара , последна къща и пчелите не прелитат през съседни дворове, там не съм имал никакви проблеми .

Споровете със съседи и роднини , предпочитам да решавам с разбирателство, а не според някой закон.

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Защо трябва да го има този закон? Просто трябваше да се даде право на кмета, ако има такова оплакване да се премине към изнасяне на кошерите, ако няма защо ще се изнасят хиляди кошери от цяла България, че една пчела ужилила някого - някъде. Голяма тъпотия.

Super Moderator
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Добруджа
    според мен между съседските отношения ще станат още по сложни и "взривоопасни" .... от едната страна на барикадата има твърде много ограничени и посредствени пчелари но и от другата също, с който не можеш да се разбереш по никакъв начин. А не дай си боже и да има и някаква лична вражда по съседски.... Преди 2-3 години действителен случай - пчелин отстоящ на 500 метра извън регулация (извън селото) пчеларя постоянно бе тормозен от двама свой съселяни със жалби и викане на полиция защото пчелите ги "тормозели" и не смеели да излязат извън домовете си... дори единия бе завел дело (за което имаше писано и в регионално вестниче като куриоз) та делото беше за това че пчелите къртели мазилката на къщата и така цапали стъклата че едва влизала светлина....
    Аз винаги искам хората да ми обяснят с прости думи за какво става въпрос. Ако те не могат, значи или те не го разбират или нещо не е наред.

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Госпожо Спенова, моето мнение не беше към вас, а към всички лицемерни момиченца дето ревнаха от пчелите. Не може да ми излизат със становище, че пчелите са опасни за децата им, а да не ги поглеждат. Извинявам се за изразяването си, но ми е писнало да гледам безотговорни родители. Явно нямате идея какви боклуци са решили да стават родители. Точният израз е "да не дава Господ жена ми да се грижи така за детето ми!" Кажете ми нормално ли е майките да се събират на пейката пред блока и от 17-18:00 до 1:00 вечерта да пият бири, а децата им да се въргалят в калта пред тях??? Ако настоявате и свидетели ще вкарам във форума и дори видео ще ви направя.
    Пчеларите ли са най-големия проблем за такива хора? Има много по-големи рискове за човешкото здраве. Имате ли идея какво е Ешерихия коли? Имате ли идея, че едно кравешко лайно може да убие детето ви в рамките на дни и няма спасение? Знаете ли колко хора годишно умират заради мутирала бактерия? Е...потърсете информация и след това кажете чесно дали пчелите са най-големия ви проблем.
    Това биене на камбаната като отваряме кошерите е смешно и по-добре не го казвайте отново. Вие къде сте, че не виждате пчеларя като си отваря кошерите? Децата могат да се научат като видят, че пчеларя отваря кошерите си и да се обаждат на родителите си - дори като игра можете да го поднесете. Просто съвет, но и аз не съм човека който да ви обяснява как да отглеждате децата си.
    А ако искате изобщо да не ви притесняват, просто сложете 2м полиетиленова мрежа за 5-10 лева висока и пчелите ще преминават толкова високо, че няма и да ги видите.
    Никой пчелар с акъл в главата няма да отглежда агресивни пчели! Причините са 3: Първо с тези пчели се работи трудно, второ ще дразнят съседите, трето агресивните пчели дават по-малко мед.
    Каква е логиката някой да си създава неудобство и да взема по-малко мед?!?!
    Това, че познавате пчелите не го казвайте отново! Разгледайте темите във форума и ще разберете, че и ние понякога бъркаме видовете пчели и има такива които изобщо не сме чували.
    Ето и колегата Борислав Александров дава пример - пчелата от делото с нацапаните прозорци е пчела отшелник. Живее в дървени греди, дувари и се възползва от рохкава мазилка. Максимум 10-20 пчели са вътре и само няколко са живи(мърдащи). Отгоре на всичко е адски спокойна пчела и е много трудно да я накараш да те ужили, а и жилото е късо и трудно може да пробие кожата. Тези пчели имат защитна реакция и изоставят гнездото и дори не се опитват да го защитават. Не съм чувал за пострадал от такава пчела в СВЕТА! -> https://www.youtube.com/watch?v=i-TGT0Y22vQ
    Цялата паника е от филмите които са промили главите на масата! А, че има идиоти пчелари - да, има такива, но и такива хора има навсякъде. Нима спирате движението на целия град когато детето ви си играе на улицата?
    Ако утре шефа Ви каже, че или се местите на северния полюс или сте уволнена - как ще реагирате?!?! Абсурдно звучи нали?!?! - Точно така звучи искането за изнасянето на пчелите от населените места! Ако вашият хляб зависеше от пчелите, то дали щяхте да дадете 10 000 лева, защото някой бил ужилен от нещо, което се предполага, че е пчела. На чуждо дупе и 100 пояги са малко!
    Мога да ви докажа, че изнасянето на пчелите от населените места би било много по-опасно за вашите деца, но няма да ме чуете и само ще си загубя още от времето.
    Колегата Ristis е прав, че и един кошер може да направи живота ви ад, но такива пчели в България няма.(Има агресивни, но нямат нищо общо с това по филмите) А риск детето да ритне кошера(буквално) винаги има, но мога да дам пример с дете което беше нахапано от питбула си докато си играят. Бащата счупи челюстите на кучето си с ръце пред мен. Уверявам ви, че кучетата са много по-голям проблем от пчелите, но защитниците се интересуват само от това което им носи доходи. Както казах, като стигнем до пчелите и те са най-големия проблем, то пчеларите сами ще си ги изкарат от населените места. Нали разбирате, че пчеларите са хора и също имат деца?!?!

Аз искам да съдя съседката, че храни врабчетата, а те дрискат по дограмата ми за 3 бона и первазите от камък за 500 лева! Киселото ако на врабчетата поврежда камъка и ми създава неудобство. Искам да отрежа и липата пред входа, защото капе мана върху колата ми, а врабчетата я целят нарочно(сигурен съм, че дъртата коза ги е научила)! Това за мен е неудобство, а и автомивката е 12 лева! Утре искам путатите в парламента да вкарат закон за врабчетата! Чайките изкарват боклуците от казаните и ми развалят гледката. Закон за чайките! Или в клетка или да бъдат избити! Мамка им .... ей!
    Искате по-абсурден пример - Алергичен съм към жито и имам документ!(сериозно, в темата за алергиите е) Искам закон в България да не се сее жито, хляба ще го правите от царевица и не ме интересува дали вие ще гладувате!
    Защо личния кеф на някой си е по-важен от хляба на пчеларя?!?!
    Личният проблем със съседа го решавайте като личен, а не ни диктувайте как трябва да си изкарваме хляба. И на мен не ми е кеф да дишам мръсния въздух, но не съм дошъл да ви проверявам катализатора! Защо не дадете 1000-2000 лева за нов катализатор и преработка на двигателя ви, че да отговаря на ЕВРО6 стандарта? Хайде, утре всички на протест Спенова да мине на ЕВРО6! Аз не искам децата ми да дишат този въздух, а и вие можете да ходите пеша. Децата ми все пак са по-важни от вашето удобство и парите които ще дадете нали?!?! А и какво ми пука дали имате пари за хляб, важното е аз да съм доволен. Да ви насоча ли към сервиз или сама ще го намерите?

P.S Голям спам стана!
    Всичко, което е далече от морето, е провинция.
    Ърнест Хемингуей

Почетен Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    Мисля, че този начин за решаване на проблема с ужилванията е много примитивен. Ако бе подходено по-научно по въпроса, определянето на максималния брой кошери щеше да отчита и площта на парцела , отстоянието на кошерите до съседните дворове и височината на оградата. Това са един комплекс от фактори, влияещи на вероятността за ужилване. Ако в районът се сее рапица, при спазването на изискваното в закона отстояние на кошерите от съседните имоти, десет кошера могат да бъдат проблемни за съседите. Тази поправка в закона е един компромисен и лесен за контролиращите опит за решаване на проблема с ужилванията. Всеки може да брои до десет.

Забранен
    Регистриран
    21.09.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    Цитат Първоначално публикувано от spenova Виж публикацията
    Твърдо съм "за" пчелите да са извън населените места. Особено ако всички пчелари са като моите съседи и се мислят за недосегаеми. Проявявахме максимум разбиране, децата ми са страшно депресирани от пчелите, а когато помолихме да предупреждават когато отварят кошерите нямаше никаква реакция. Трябваше ми време да обясня на децата, че пчелите са важни и не те са виновни за нападенията, а съседът, който не прояви минимално човешко разбиране. Така че господа пчелари, ето такива "черни овци" сред вас създават негативното отношение към вас. Търсете вината първо при вас, а след това обвинявайте останалите хора.
    Като имаш проблем с комшиите си, то начините да си ги решиш са много - като не успееш, накрая сменяш съседите, има една приказка, не е важно какъв имот си купуваш, а какви съседи....
    Всуко стадо си има "мърша" и "черна овца", след като неможеш да се "оправиш"/разбереш със съседите си по нормалният начин, то назови ги с имена, населено място и т.н.т... Ама недей да генералничиш точно тука, че трябва да се изнасят пчелите от населените места. Това е най-чувствителната тема за всички ни, и както по-рано споменах няма да съм пряко засегнат, но неискам горите и полетата(където съм), да се напълнят насила със пчели...
    Затова всички дружно напротеста другата седмица, и освен пушалки най-добре да вземем и по едно преносно съндъче пълно с пчели и да ги изтърсим пред парламента, малко сеир да стане, по-голям отзвук ще има... А пък такива хейтери и тролове като
    spenova, нека дойдат на контра протест...

VIP Автор
    Регистриран
    29.09.2011
    Пчеларски район
    Витоша над 1000м.
    Цитат Първоначално публикувано от tsc1 Виж публикацията
    Имам усещането, че проблема започва да се истеризира и от двете страни. Как си представяте на практика това:"ЕДИНСТВЕНОТО КОЕТО ПОИСКАХМЕ ОТ ВАШИЯ КОЛЕГА-ПЧЕЛАР БЕШЕ ДА ПРЕДУПРЕЖДАВА, КОГАТО СИ ПРОВЕЖДА МЕРОПРИЯТИЯТА, ЗА ДА СТОЯТ ДЕЦАТА В КЪЩИ." Обява пред кметството или съобщение по местната радиоточка, ако въобще съществува? Когато човек си е избрал да живее някъде, той трябва да приеме и опасностите, свързани с това. На село - да го ужили пчела, да го клъвне петела или не дай си Боже да го ритне магаре. Ако е в големия град - да диша мръсния въздух или да го блъсне кола. Ако е сам в планината - да го нападнат вълци или да се срещне очи в очи с Баба Меца. Това, че Майкъл Джексън живееше в барокамера не го спаси от опасностите на съвременния свят нали?
    Когато човек не е наясно с пчелите лесно дава съвети и готови решения от последна инстанция.Колкото по-малко някой разбира естеството на проблема толкова по-силно се изказва.
    Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!

Страница 8 от 23 ПърваПърва ... 67891018 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 3 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 3 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •