Мисълта ми е за чист Био продукт.Тия кисилини също не влизат в сметките.Видях някъде нещо,което не открих никъде в по горе писаните страници.Чист пчелин.Без акар и всякакви там третирания.Постига се точно за един сезан.Е да речем и малко повече.
Мисълта ми е за чист Био продукт.Тия кисилини също не влизат в сметките.Видях някъде нещо,което не открих никъде в по горе писаните страници.Чист пчелин.Без акар и всякакви там третирания.Постига се точно за един сезан.Е да речем и малко повече.
Би ли споделил, как точно става? Моля.Първоначално публикувано от Жоро$73
Млечната е много трудоемка - всяка рамка се вади и се напръсква, носи се защитно облекло и ръкавици.Първоначално публикувано от iris
.... пудра захар, цитрусова киселина, минерално масло за хр. -вкусовата промишленост (ефективността на последните две е между 60-70%)
There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.
С удоволствие.Не съм тук,само да паразитирам.Значи преди акацията в плодника се поставя градивна рамка около рамките с пилото.Малко е трудоемко за семейството ,но изградената рамка е с по широки килиики,където майката снася само търтиево пило.А слабоста на акарите е именно то.Те атакуват пчелното пило,поради това,че просто липсва търтиево.Когато майката снесе ,всички гадове се ориентират на там,а вие знаете колко дни е стадия на развитие на търтиевото пило.След това рамката се вади и изрязва.Тая процедура,може да я направите и при слънчогледа.
"Е,такова животно,нема".Първоначално публикувано от Жоро$73
А,ако пчелина е от 200 кошера,дали ще имаш време за всичките тези операции?
Жорка използвам строителна рамка през активния период по описания от тебе метод от години -но само на нея не може да се разчита,поне веднъж годишно трябва да третираш и с препарат.Имай предвид че работническо пило се отглежда и късно наесен когато вече не залагат търтеево пило а пълнят строителната рамка с мед.
Хей?А ти колко имаш?
Строителни рамки имам по една във всеки кошер wink;
Наистина за над 200 - 300 кошера изрязването на пилото става прекалено времеемко, но е възможно да се кара и без препарати. Нивата на акарите ще са малко по-високи ... (или поне на първо време - докато се сменят няколко поколения майки), но няма да е болка за умиране. Докато не станат средно 3-4 акара на пчеличка обикновенно няма проблеми, повярвайте ми. Но за по-сигурно е добре те да не са повече от 0,1-1 акар средно за пчела (което е също една доста висока стойност).
Има изобретена от американците пластмасова търтеева рамка специално за тази цел - рамката не се изважда от кошера а се свързва към акумулатор и търтеевото пило се убива чрез електричество.
Обаче при периодическото убиване на търтеевото пило се губи и част от потенциалния медодобив (тъй като това вреди на силата на семейството)
За поддържане на ниски нива на акарите трябва и пчелите да способстват малко за това - макар и частично.
There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.
Колегите който работят с много кошери са наясно че е времеемко,но нали им трябва и восък за основи.Освен това какво се получава от пресоването на далаци?-Моля за коментар.Макар и не голямата ефективност на този метод за борба с вароа все пак се спестяват средства(пари).Първоначално публикувано от scutellator
Ако се работи с две строителни рамки,които се изрязват през две седмици,пак ли се губи от потенционалния медодобив?
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))