Първоначално публикувано от
зуница
И двамата знаем , че въздействието на О.К. е по начина описан в предложената статия.Тя просто "изгаря" паразита, акара и приемника, разбирай пчелата.Това , че пчелата има по-голяма поносимост на "изгаряне" поради по-големите си размери в сравнение с акара не прави "изгарянето" безопасно.Затова и не се препоръчва многократното третиране на едно поколение пчели.А това, че органичните киселини бързо се разпадат не се отразява по никакъв начин на обливаните с киселина пчели."Изгореното" си е "изгорено".
"Хубавото на органичните киселини е, че могат да се разпадат бързо и от тях да не остане нищо."
Продукта на тоя разпад е оксалат , не по-малко вреден за хитиновата обвивка на насекомите.
Е, в интерес на истината ще се наложи отново да се замисляме и относно ефективността на О.К само докато има пило. Не знам защо мисля , че нейната ефективност е точно в обратната ситуация , когато няма пило.
"Всеки си чува кавото си иска, после аз съм виновен че съм го бил казал." Казаното може да се отрече , но написаното остава.Нека не го цитирам отново.
Направо казано: Не тормозете пчелите си с недомислени практики. Дори, когато съветите идват от "авторитети".
И отново да цитирам:"Всеки си има глава на раменете и да решава сам за себе си."