Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 8 от 107 ПърваПърва ... 6789101858 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 71 до 80 от общо 1063
    VIP Автор
    Регистриран
    29.09.2011
    Пчеларски район
    Витоша над 1000м.
    От най-дълго време с "вароа" се борят руснаците, а те препоръчват 2% концентрация.
    http://medovabrama.com.ua/lekarstva-...ya-kislota-20g.
    Повод за размисъл.
    Аз ще ползвам рецептата на scutellator.
    Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!

Наблюдател
    Регистриран
    17.03.2012
    Колеги,мисля че сега е идеалното време за третиране с О.К....

Наблюдател
    Регистриран
    01.10.2012
    здр колеги ,преди 10 дена третираж с ок киселина ,и биах 4ел ниакаде 4е било хубаво след 10 дена пак дасе третирало о6те веднаж ,даите савет.
    МОДЕРАТОР
    В следващият си пост ако отново ползваш цифри вместо букви,ще бъде изтрит незабавно.

Почетен Автор
    Регистриран
    28.03.2011
    зависи от състоянието на опаразитяване....моите нямат вид на силно опаразитени и прецених, че сега и пролетта ще им е достатъчно..
    ...ма ако са ти подръка и няма какво да правиш, нищо не пречи да ги пуфнеш още един път....страх лозе пази wink;

...само глей да не са много ниски температурите, че да не разбиеш кълбото....

работя по въпроса за изпарител на ток, направата му е изключително лесна, и проста.Трябва само една подгряваща свещ от дизелов двигател и 2 търби и кабели.Когато завърша идеята си ще споделя, идеята е отворена и може да мислите и вие върху нея

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Направих изпарител на газ. Утре се надявам времето да позволява третиране и ще направя клипче.

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Ето и обещаното клипче
    http://www.youtube.com/watch?v=2PzBq...ature=youtu.be

Почетен Автор
    Регистриран
    28.03.2011
    браво, много добро

същата си представям и аз моята, само, че по-мобилна wink; ...тая зима ще я почвам....

имам въпроси:
    -ако се изчисли колко секунди са нужни на кошер, не може ли да се сипе повече ОК и да се минават по няколко кошера наведнъж, като само се мести изпарителя?...да се спестяват излишни операции ...да стане нещо като от този клип, но без частта със сешоара: http://www.youtube.com/watch?v=i9SgY...&feature=share

-по-дълга "цев" отпред, няма ли да ти позволи запъване вътре в рамките или поне на прелката и да отпадне държането на ръка и подпиране с нещо ?

Браво, още веднъж !

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    В началото бях направил човката 25 см и доста по тясна, точно с целта да се закача, но се получи доста неочакван проблем. Киселината кристализираше преди да излезе от човката и я задръстваше. Заради този проблем смених човката с къса и широка, а също така я направих и от медна ламарина. Началната идея беше и да се сипва количество за 10 кошера, но се оказа че с горелката много трудно може да се определи колко силно се нагрява и времето за изпаряване на количеството е много различно и така дозирането е много трудно. На клипа с пистолета за горещ въздух се вижда че температурата може много точно да се регулира. Само не ми е ясно дали не влиза много горещ въздух в кошера и дали не се пърлят пчели, защото се вижда че се разчита на струята от пистолета да издуха парата към кошера?
    Иначе намирам този метод за третиране за много добър защото:
    1.Много е ефикасен.
    2.Много е бърз.
    3.Не се налага отваряне на кошера тоест не се разлепят заклеяните корпуси, не се безпокоят много пчелите, влагат се мнооооооооого по малко физически усиля.
    4.Много е евтино - 1 кг. киселина струва 6.80 лева и стига за 500 третирания. ДВЕ СТОТИНКИ за третиране си е направо смешно.

Почетен Автор
    Регистриран
    28.03.2011
    за пистолета си прав, аз и затова се отказах от него, а и кабели, разклонители и пр.
    а за моята, по принцип съм я замислил с неръждавейка ламарина, щото алуминия, цинка и медта не били добре...само да си довърша една мини горелка за сребърен припой и почвам с машинката...
    Ползваш регулируема горелка, затова се бъркаш с времето за изпаряване. трябва някаква статична, с един определен диаметър дюза и до 8-10 кошера ще могат да се минават с едно зареждане...все пак става въпрос за нагряване и изпарение на 20 грама ОК.

Страница 8 от 107 ПърваПърва ... 6789101858 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •