учукани да, след 30 години ползване без никаква подръжка.я качете снимка на дървен кошер на 30 години да ги сравним
учукани да, след 30 години ползване без никаква подръжка.я качете снимка на дървен кошер на 30 години да ги сравним
Здравейте,колеги нов съм във форума ,но изчетох много от темите и поздравления за хубавия форум.От доста време си мисля да си направя и аз един експеримент с кошер с изолация ама пусто време... та значи идеята ми е всяка страница да е с рамка в средата фибран като от вън и вътре е с 4ам с дебелина 1 или 1,5 см. нещо като сандвич панел.Въпросите ми са към някой който е пробвал дали има някакъв смисъл дали няма да се получи обратното на желания ефект ранна пролет кога слънцето е още слабо да не може да пробие през изолацията и пчелите да забавят с развиването си.А лятото в ка6ти с добра изолация и хубава дограма при 35-38 градуса на сянка вътре 24 в по4ити всички помещения ако е така и в кошера това няма ли да повлияе на пилото и вместо да вентилират пчелите меда да топлят.Ще се радвам да има повече мнения имам дърводелски машини имам и материал за експеримента нямам време така че ще се радвам ако споделите опит така че да знам какво да направя точно а не да откривам топлата вода.Поздрави на всички и бъдете здрави
Според мен изобщо не се занимавай с фибран,особено сам да си ги изработваш. Една от причините е че го прогризват другото е че много трудно се постига да се направи здрав и да ти върщи работа с години,орентирайсе към дървото.Аз пробвах с фибран и не съм доволенТова е лично мое мнение
![]()
Ако двама човека имат по една идея и нея споделят ще си останат само с нея но ако си я споделят и двамата ще имат по две.
Принципно, ама само принципно, става кошер от фибран...даже по-удачно е да се направи от ПИР-панели(за специалистите)!
Лошото е, че при такъв кошер трябва индивидуална електрическа инсталация за отопление или охлаждане... според нуждата. Всяка изолация забавя естествените климатичните условия в гнездото с 7-10 дена...понякога това е решаващо, особено, ако не се знае какво време предстои, което пак ме връща на мисълта за принудително охлаждане или затопляне.......
...за 1 кошер си заслужава експеримента.....а за 200
?!?!?
Миналата година си направих експеримент с едно кошерче от фибран 2,5 см. по - точно е 6 рамков нуклеус. Заселих семейство, но беше доста слабичко. Не бях в Бг. и не можах да го подхраня за да има достатъчно запаси и финално го зазимих на всичките 6 пити но нямаше много мед. Очаквах, че на пролет ще намеря пчелите умрели но, за мое голямо учудване семейството презимува с много малки запаси и започна да се развива нормално (както другите кошери). Неми е направило впечатление да ядат фибрана. В момента му сложих дори магазинче (отново от фибран) Аз лично съм доволен от моето кошерче. Наистина... то е временно и не е подложено на натоварването на един нормален кошер, но мисля, че на човек ако му се наложи спешно да си направи кошер, така за един ден е готов да настани някой рояк![]()
Аз направих такъв експеримент. Но не за кошерите, а за нуклеусите. Само че предната и задната страници са от дърво а само страничните са сандвич панели ( дървена рамка от вътре и от вън с МДФ а в средата слагам стиропор). По принцип в края на декември правя и друго. отвън обличам корпусите с 1см фибран, като оставям само предната част необлечена. Тази изолация има добро влияние при зимуването -по-топло гнездо, по-ниска консумация на мед и запазване на пчелите. На пролет по-добре се стартират.
[quote="аз"]Принципно, ама само принципно, става кошер от фибран...даже по-удачно е да се направи от ПИР-панели... Всяка изолация забавя естествените климатичните условия в гнездото с 7-10 дена...понякога това е решаващо,
ето това ме притеснява,че вместо да им помогна и да създам по-добра среда за тях мога да им навредя.А ако направя три от страниците с такива панели с фибран а примерно лицевата да е само от чам така че да може пролет слънцето да нагрява само през нея?
По-скоро проблема можеби ще е в трайността на корпуса. Трябва много добре да се обработи с импрегнант и боя, за да няма дори и една дупчица от където да прониква влага. Иначе прилагам този вариант за нуклеусите с цел да си спестя изолирането им през зимата, а през лятото да имат по-добър температурен режим.Иначе самата изработка е доста по-трудоемка и дори по-скъпа. Преди седмица направих няколко спешни отводки и поради липса на свободни нуклеуси ги сложих в преносните сандъчета, които са само от фазер. Та от топлината въпреки засенчването и двете дадоха фира. Няколко дена след това в един от нуклеусите заселих един рояк на 6 рамки и понеже нуклеусите ми са 5 рамкови половината пчели висяха отвън докато не сложих втори корпус. В момента и двата корпуса са усвоени и ще слагам трети. Или температурния режим в така направените нуклеуси е доста добър. Сега остава да видим как ще зимуват.
Слънчевата енергия която ще получи предната част на кошера през месец март е толкова незначителна че едва ли ще повлияе на вътрешната температура.
Лошото е, че при такъв кошер трябва индивидуална електрическа инсталация за отопление или охлаждане... според нуждата. Всяка изолация забавя естествените климатичните условия в гнездото с 7-10 дена...
Е добре де всички кошери от полистирол ли са с индивидуална ел.инсталация дори и тези 30 годишните от по горния пост?
В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))