Не е вярно. Светлото бъдеще е вече тук.
http://bnr.bg/horizont/post/10106865...hIhlKuPQ_oUHSI
Не е вярно. Светлото бъдеще е вече тук.
http://bnr.bg/horizont/post/10106865...hIhlKuPQ_oUHSI
Помните ли фотоволтаиците и преференциалната фиксирана цена, която получиха от държавата навремето? Е, отчете се за грешка, но сключените договори за 20 години останаха и сега ги плащаме през цената на тока. И горското бяха длъжни да учредяват право на ползване за пчелини в горски територии, но и това го промениха - вече не са длъжни, само пише, че може. Ако се приемат подобни клаузи за фиксирани цени в закона за пчеларството, ще е пак от ден до пладне. Докато се установи, че изведнъж сме се сдобили с милиони кошери, чакащи за субсидии. А като как ще задължите фирмите по изкупуване на мед да го купуват на минимално определена цена, това изобщо не ми е ясно. Явно, следващия рев ще е да го изкупува задължително държавата с парите на данъкоплатците. А шкембе войводите откога разбират от пчеларство, не е ясно.
На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
"Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин
На мен не ми е ясно как ти и някои други разбират от пчеларство, а същевременно сте в час със законите, програмите и т.н. Айде, лидерите са ясни... Ама Вия е.хте мамата на пчеларството. Искате нещо немислимо - да се окрупни сектора. Ехоо, няма да се случи - всеки нормален производител си е намерил нишата в пазара и тя (ако е коректен), единствено може да расте. Нъл сте много у час с Еуропата? Оти не продавате там? За пари всеки мое да реве. Аз не рева - намерил съм начина, и хич не ми дреме за това "кой кум, кой сват", ама се нервя от ситуацията, че и аз, и баща ми сме патили навремето. (лека му) Организации, дружества? Честито!!! Скоро ще ви пратя инфо относно дружествата и тЯхната дейност...... Обикновения пчелар, Член и т.н. си няма идея за какво е употребен.
Като заключение: Не ръсете мозъци как ще се оправи пчеларството! Със сигурност няма да се оправи от вече посочените лица. Живи и здрави!
На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
"Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин
Напротив - една година може да е пагубна за средностатистическия пчелар (говорим за дребния такъв, със 100тина семейства), и по-малко. Главите ни са за мислене както казваш, не само да тежат. Не са и за безсмислено биене в стената. Но, тук вече ставаме конкуренти (да не кажа врагове), щото видиш ли, единият взима някакви пари от нам къде-си, с цялата си простотия и измекярство като бий фарм, еко, био и майкопроизводство и е фактор, или капацитет в бранша, а въпросния "малък", на когото цялата продукция е в пъти по-добра, е поставен в поза "партер". Та, почваме да изкупуваме продукция помежду-си??? Да спомена и дружествата: Същата картинка - председателите и близките им преебават членската маса с поне 0,20лв/кг. при уговорена продажба. И това е за "сол-ташаците", другите лапат мухи и чакат. Лошото е, че го виждат и коментират, а все така си стоят като овци на заколение в съответните дружества, биват използвани, като циганин по избори, и се надяват на светло бъдеще....
п.п. Бах маа му, май направих цялостен анализ на сектора...
п.п.с. За който може, или иска да чете.
Колега, явно много ви е писнало и ползвате доста неприятен изказ. Познавам председателя на вашето дружество което е единственото в област Ямбол. Сме я да твърдя че е един от най-еродираните председатели на дружества в БГ. Проблемите са адски много и ако вляза във вашата диалектика бих казал че сме в лайната от всякъде. Няма начин да излезем от тази ситуация бързо и лесно. Обвиненията за кражба при обща продажба на меда няма да коментирам, само ще кажа, че никога ама абсолютно никога няма да се заема с такава като председател на дружество.
В отговор на статията за ВМРО и техните предложения за промяна в ЗП. Влязъл съм в контакт с предлагащите текстовете, разговаряме, има някаква чуваемост по всичко освен по това, че закон не трябва да се променя с "написани на коляно" текстове. Искам широка дискусия с колкото може повече от сектора. Искам да покажем проблемите и да се солидаризираме около решенията. За сега не се получава много добре. Ще видим на татък.
Ами, ерО(У)дирайте се малко повече, та да се уточнят проблемите в това пусто пчеларство! Когато това стане, обещавам да бъда най-ревностния ви почитател, съмишленик, или член... Засега си оставам комшия на Слънчо, но в страната на л.йната.. Дано бъда разбран правилно от повече хора!
Живи и здрави!
Вървят сериозни сбирки с цел агитация за консолидиране на сектора. Това добре, но темите които се разискват и аргументите които се изтъкват, нещо куцат. Поредната изцепка на един от старите кримки е: Ако не се сдружите, на мен ми е лесно, аз отивам в Министерството и каквото кажа, това ще стане.
А сега де!
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))