Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 73 от 91 ПърваПърва ... 2363717273747583 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 721 до 730 от общо 901
    Автор
    Регистриран
    05.09.2012
    Пчеларски район
    Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от Светозар Генов
    ....................................
    Да допълня ,че и основния кошер и отводката ще храня през ден ,а на отводката съм сложил и сръбска пита с прашец.
    Правиш грешка с тази сръбска питка, защото сега трябва да се подхранва със сироп и то по-рядък/1:3/, тъй като полу-твърдата храна е за зимния и ранно-пролетния сезон. В тази отводка, при условие, че има минимум летящи пчели, кой ще носи вода за пилото?

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Цитат Първоначално публикувано от Светозар Генов
    Много благодаря за съветите колеги!
    Ангел , за това което ме съветваш не успях да си обясна идеята точно каква е .
    Докато в основното семейство си изведе майка и започне да осеменява пчелите си "почиват" не отглеждат пило.Липсата на пило освобождава повече пчели за полска работа.Идеята за отводката е,че след десетина дни ще има не малко летящи пчели,които могат да се пренасочат към основният кошер за медобер.

При постановката на Светозар може ли да придадеме на основното семейство зрял маточник за да спестиме време за нова майка ? И ако да трябва ли да е в клетка ?
    Ето ме във Фейса ! https://www.facebook.com/Ivo.Beekeeper

Наблюдател
    Регистриран
    25.01.2013
    Цитат Първоначално публикувано от alex74
    Цитат Първоначално публикувано от kaloyan_ivanov
    аз няма да режа рамки или да отслабвам отводката ,ще има само надграждане под рамките ,, транспортни разходи минимални , близо до мен са ,
    Правилно мислиш,аз имам такива сем-ва с МК рамки и съм ги оставил да се развиват на тях , с времето добавяш ДБ рамки и изместваш към края МК-те рамки и като ги напълнят с мед ги вадиш.
    Ако поръчаш 10 не е много замотването,но ако са 100 е добре да се замислиш.
    да за 10 бройки става въпрос,, само ме притеснява че малко по трудно ще се качват по рамките но с ДБ рамките ще им служат като мост ,,,, а по въпроса да мина на ЛР , няма как имам 15 кошера ДБ ....

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Ако нямаш липа,а разчиташ на слънчоглед,желателно е колкото се може по рано да се възстанови осеменяването.Демек важно е колко време има до следващата паша.За да се гарантира 100% прием на нова майка или маточник трябва да се отнеме правото на избор на пчелите т.е. оставяйки ги без майка те залагат свищеви маточници след седмица разрушаваме маточниците и ги оставяме без избор.

Автор
    Регистриран
    30.10.2012
    Абе пчаларствай както намериш за добре ,важното е да ти е интересно на самия теб.България има нужда от пчелари и пчели,пък каквито ще да са.

Заслужил Автор
    Регистриран
    19.02.2012
    От 10 отводки на ЛР рамки, като подмениш питите с ДБ, ще ти хартисат рамки за 1-2 кошера ЛР.
    Та би могъл например да развиваш две от отводките като ЛР и да им прехвърляш ЛР рамки от другите 8 отводки, в които питите постепенно ще бъдат подменяни с ДБ.
    Не знам какъв е твоят район, но и според мен, ДБ отводки се намират по-лесно...
    "It's so simple to be wise. Just think of something stupid to say and then don't say it."
    Sam Levenson

Заслужил Автор
    Регистриран
    19.02.2012
    При опасност от роене можеш да правиш временни отводки със старите майки, които да убиеш непосредствено преди медосбора, ако толкова много ти се убиват майки wink; , а осиротените по този начин отводки да присъединиш отново към основните семейства, които трябва да са с млади майки.
    "It's so simple to be wise. Just think of something stupid to say and then don't say it."
    Sam Levenson

Наблюдател
    Регистриран
    25.01.2013

въпрос

някой копувал ли е от Павлови пакети пчели, нека да сподели цени качество и такива,,, или ако някой знае за друго място който работят с пакети и доставки на отводки с куриер...

Автор
    Регистриран
    28.02.2011
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev
    Цитат Първоначално публикувано от kaloyan_ivanov
    аз няма да режа рамки или да отслабвам отводката ,ще има само надграждане под рамките ,, транспортни разходи минимални , близо до мен са ,
    Ще имаш нужда от преход от единия вид рамки към другия. Това означава изграждането на 10 броя чисто нови рамки, а някъде бях чел, че изграждането на 1 нова рамка консумира пчелни ресурси колкото запълването на 4 пити с мед. Ако това наистина е така - сам сметни каква е цената на недополучения мед. Неслучайно цената на восъка е много по-висока от цената на меда. Това означава, че ресурса восък трябва много да се цени, и да не се предприемат необмислени действия, водещи до преждевременното бракуване на пити.
    Според някои автори производството на восък почти не се отразява на медосбора, ако семейството е силно. Восък отделят младите пчели, които не носят нектар. Дори се твърдеше, че ако не градят пити, восъчните люспи се натрупват по пода и ги изхвърлят, т.е.восък се отделя независимо дали градят пити. Не помня кой беше автора, но книгата беше на български. Има и автори на противното мнение. И нормално е цената на восъка да е висока - от силно семейство можеш да получиш до 1 кг восък, а мед над 40 кг. Всъщност, едно мое семейство вече е изградило около 10 ЛР пити и пита за още, при това напълни един корпус с мед и му сложих втори празен. При това в село, където няма изразена силна паша. По-долу привеждам снимка на абзац от книгата "За повече и по-качествен восък" на проф. А. Тошков и д-р И. Тошков, издание на "Земиздат" 1982 г.

А относно рамките - от ЛР към ДБ е по-лесно, няма да се режат, слагаш ги така и постепенно подменяш с ДБ. Ще пуснат някой далак, но измествайки ги към края, ще останат без пило, само с мед, центрофугират се и толкова. Все пак после излизат от употреба, което се явява разход, но аз на силните ДБ семейства вместо магазини слагам ЛР корпус, така че може или да си направи медови корпус с тях, или да ги подкъси за магазинни.

Страница 73 от 91 ПърваПърва ... 2363717273747583 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •