Ето малко подробности за да няма догатки. Около 01 август прецъфтя слънчогледа. На 10.08. от тази отводка извадих 4запечатани пити с мед. От 10.08 до 28.08 на тази отводка съм дал 3 литра сироп 1:1. На 28.08 прегризани пити нямаше. В отводката пчелите бяха намаляли, но имаше много запечатано и незапечатано пило. Разполагат с две хранилки по 0,750 литра. Предвит многото пило, едната хранилка напълних с апифонда, а в другата налях сироп. Нямаше ме 20 дни, но се погрижих точно те да получават по 0,350 л. сироп на всеки пети ден ден до 15.09. В края на септември пчелите бяха чувствително повече, втори корпус почти пълен с мед, майката работеше в първи корпус, запечатано пило сумарно 1+1/4 рамки+незапечатано + остатъци от фонда(махнах я) и две изгризани пити подобни на снимките на колегата. Преди седмица бяха единствените със запечатано пило около длан и половина. Кажете греша ли някъде и защо само те гризът?
Не мисля, че си сгрешил някъде. За да отделят восък с който да запечатват пилото им трябва и прашец, а при сушата която описваш, вероятно той е бил малко и е отивал предимно за изхранване на пчелите и пилото. И за това са гризали от готовия восък. това разбира се е само предположение.
Вторият корпус според мен може да се разшири по-полека, като се наредят рамките на 2х7 или 2х8 в двата корпуса, и съответно с висока преградна дъска, която да ограничи/стесни гнездото отдолу до горе....и на по-късен етап, като се развие достатъчно, да се доразшири на по 10 рамки във всеки корпус
...няма смисъл според мен да прехвърлям слаби дадан-блатови семейства в МК, защото те пак ще си останат слаби!...идеята е да се види как едно силно семейство работи при МК и при дадан-блат, защото само силните семейства дават мед/печалба, което всъщност е и смисъла на пчеларството - да се развиват само силни и много силни семейства, и именно МК система според мен е по-успешната в сравнение с дадан-блата.
При мен пък от акацията до сега, са на 2 корпуса. Това за плодник. Нагоре магазини. Тая година за сефте напълниха 2 корпуса за плодник. Догодина продължаваме.
П.П. Не могат да стигнат 12-14 пити пило (както ги дават по книгите), ама за сега правят плодник на 2 корпуса с мед, пило, прашец, строителна, някоя основа...... Пък нагоре за мен.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))