Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 70 от 82 ПърваПърва ... 2060686970717280 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 691 до 700 от общо 817
    Почетен Автор
    Регистриран
    27.04.2013
    Пчеларски район
    Варна
    Цитат Първоначално публикувано от valaz Виж публикацията
    Един ЛР корпус е малко за плодник, а два са много. През пролетта, когато пчелите напълнят един корпус с пило и пчели и отгоре поставя втори, се получава преохлаждане на гнездото. Пчелите се изместват в едната страна на корпусите, а другата остава без пило и пчели. След две седмици, пчелите усвояват напълно горния корпус, за сметка на долния. При прегледа на гнездото през август, обикновено установявам, че долната част на питите в долния корпус са прогризани и напълно празни от мед. Оставям ги да зимуват в кошера, а на пролет ги вадя и претопявам. Тази година купих за проба два полистиролни кошера. Ако и при тях се появят подобни проблеми, ще се откажа изцяло от ЛР кошерите.
    Обемът на кошера трябва да се подбира в зависимост от района. При по-малко паша е по-удачно да се работи с осем рамки. Същото важи и за райони, в които пролетта идва по-късно и температурите през нощта са под 10 градуса.

Почетен Автор
    Регистриран
    21.10.2014
    Пчеларски район
    Община Драгоман, Софийска област, 615м. надм.вис.
    Цитат Първоначално публикувано от Юрий Цветков Виж публикацията
    За почти 20 години, такова нещо не ми се е случвало никога.Голям глад ще да е било.Може би.
    Ето малко подробности за да няма догатки. Около 01 август прецъфтя слънчогледа. На 10.08. от тази отводка извадих 4запечатани пити с мед. От 10.08 до 28.08 на тази отводка съм дал 3 литра сироп 1:1. На 28.08 прегризани пити нямаше. В отводката пчелите бяха намаляли, но имаше много запечатано и незапечатано пило. Разполагат с две хранилки по 0,750 литра. Предвит многото пило, едната хранилка напълних с апифонда, а в другата налях сироп. Нямаше ме 20 дни, но се погрижих точно те да получават по 0,350 л. сироп на всеки пети ден ден до 15.09. В края на септември пчелите бяха чувствително повече, втори корпус почти пълен с мед, майката работеше в първи корпус, запечатано пило сумарно 1+1/4 рамки+незапечатано + остатъци от фонда(махнах я) и две изгризани пити подобни на снимките на колегата. Преди седмица бяха единствените със запечатано пило около длан и половина. Кажете греша ли някъде и защо само те гризът?

Почетен Автор
    Регистриран
    28.10.2014
    Пчеларски район
    Габрово
    Цитат Първоначално публикувано от Илиев Виж публикацията
    Този сезон прехвърлих 10 дадан-блат-а в многокорпусни, от най-силните ми дадан-блатови сеимейства, за да видя каква е хавата с многокорпусната система - еми дадоха очевадно повече мед от добрия стар дадан-блат, в сравнение с аналогичните по сила даданблатови семейства, и най-вече установих, че никое от тези 10 семейства не се рои, за разлика от даданблатите - там стана мътна и кървава по едно време - направо станах специалист по сваляане на рояци от сливи/круши и т.н.
    Що не прехвърли 5 силни и пет слаби, та да видиш каква е разликата ?
    Не ща, еуропейски кранти ! Българка искам, Българка "сянка нележана”, „трева некосена”, „два бистри кладенци и вода ненапита" Връмугу

Цитат Първоначално публикувано от rumenggr Виж публикацията
    Ето малко подробности за да няма догатки. Около 01 август прецъфтя слънчогледа. На 10.08. от тази отводка извадих 4запечатани пити с мед. От 10.08 до 28.08 на тази отводка съм дал 3 литра сироп 1:1. На 28.08 прегризани пити нямаше. В отводката пчелите бяха намаляли, но имаше много запечатано и незапечатано пило. Разполагат с две хранилки по 0,750 литра. Предвит многото пило, едната хранилка напълних с апифонда, а в другата налях сироп. Нямаше ме 20 дни, но се погрижих точно те да получават по 0,350 л. сироп на всеки пети ден ден до 15.09. В края на септември пчелите бяха чувствително повече, втори корпус почти пълен с мед, майката работеше в първи корпус, запечатано пило сумарно 1+1/4 рамки+незапечатано + остатъци от фонда(махнах я) и две изгризани пити подобни на снимките на колегата. Преди седмица бяха единствените със запечатано пило около длан и половина. Кажете греша ли някъде и защо само те гризът?
    Не мисля, че си сгрешил някъде. За да отделят восък с който да запечатват пилото им трябва и прашец, а при сушата която описваш, вероятно той е бил малко и е отивал предимно за изхранване на пчелите и пилото. И за това са гризали от готовия восък. това разбира се е само предположение.

Почетен Автор
    Регистриран
    27.05.2014
    Пчеларски район
    русе
    Вторият корпус според мен може да се разшири по-полека, като се наредят рамките на 2х7 или 2х8 в двата корпуса, и съответно с висока преградна дъска, която да ограничи/стесни гнездото отдолу до горе....и на по-късен етап, като се развие достатъчно, да се доразшири на по 10 рамки във всеки корпус
    ...няма смисъл според мен да прехвърлям слаби дадан-блатови семейства в МК, защото те пак ще си останат слаби!...идеята е да се види как едно силно семейство работи при МК и при дадан-блат, защото само силните семейства дават мед/печалба, което всъщност е и смисъла на пчеларството - да се развиват само силни и много силни семейства, и именно МК система според мен е по-успешната в сравнение с дадан-блата.

Забранен
    Регистриран
    22.12.2015
    Пчеларски район
    обл.Плевен
    Цитат Първоначално публикувано от valaz Виж публикацията
    Намирането на майката е една от най-трудоемките манипулации. Поне за мен е така. Мога да сваля две пити с пило долу. Восъчните основи за градеж трябва да ги поставя в горния корпус. При това положение, горе трябва да са и питите с открито пило. Мога да поставя празните, но изградени пити долу. Надявам се, че като горе свърши мястото за снасяне на яйца, майката сама ще слезе долу? Това не съм го пробвал.
    Ако имаш акация, остави двата корпуса дето са за плодник без да ги ротираш до акацията. В акацията само слагай магазини нагоре. Или пък най-много да завъртиш горния корпус 1-2 пъти на 180 градуса. Пак без ротация.

Почетен Автор
    Регистриран
    28.10.2014
    Пчеларски район
    Габрово
    Цитат Първоначално публикувано от Валентин. Виж публикацията
    Ако имаш акация, остави двата корпуса дето са за плодник без да ги ротираш до акацията. В акацията само слагай магазини нагоре. Или пък най-много да завъртиш горния корпус 1-2 пъти на 180 градуса. Пак без ротация.
    Без значение ли е къде е гнездото Валентин ?
    Не ща, еуропейски кранти ! Българка искам, Българка "сянка нележана”, „трева некосена”, „два бистри кладенци и вода ненапита" Връмугу

Забранен
    Регистриран
    22.12.2015
    Пчеларски район
    обл.Плевен
    Цитат Първоначално публикувано от Remi Виж публикацията
    Без значение ли е къде е гнездото Валентин ?
    Къде може да бъде гнездото Март-Април. Аз така го разбирам колегата, че неможе пролетта да развие плодника на 2 корпуса, дори с ротации. За мене Март-Април гнездото е в горния корпус. Ако е в долния, има най-малко 3 варианта други. Кой от кой по-невероятен.

Почетен Автор
    Регистриран
    28.10.2014
    Пчеларски район
    Габрово
    Цитат Първоначално публикувано от Валентин. Виж публикацията
    Къде може да бъде гнездото Март-Април. Аз така го разбирам колегата, че неможе пролетта да развие плодника на 2 корпуса, дори с ротации. За мене Март-Април гнездото е в горния корпус. Ако е в долния, има най-малко 3 варианта други. Кой от кой по-невероятен.
    Питам защото мойте от средата на Юли са горе но знае ли човек!

Забранен
    Регистриран
    22.12.2015
    Пчеларски район
    обл.Плевен
    При мен пък от акацията до сега, са на 2 корпуса. Това за плодник. Нагоре магазини. Тая година за сефте напълниха 2 корпуса за плодник. Догодина продължаваме.
    П.П. Не могат да стигнат 12-14 пити пило (както ги дават по книгите), ама за сега правят плодник на 2 корпуса с мед, пило, прашец, строителна, някоя основа...... Пък нагоре за мен.

Страница 70 от 82 ПърваПърва ... 2060686970717280 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •