Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 7 от 10 ПърваПърва ... 56789 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 61 до 70 от общо 97
    Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Така е. Фарар също е подходящ, ако тежеста ти е основен критерий. При него има само един проблем - не съм чувал в България да се предлагат отводки на рамки Фарар, така че не знам как ще се сдобиеш с начални семейства. Виж ЛР отводки се предлагат и ЛР системата придобива все по-голяма популярност. Трябва все пак да се мисли за някаква съвместимост и с останалите пчелари, за да може в бъдеще да купуваш/продаваш рамки или отводки.

Колега моят съвет е:
    Разучи в твоя район каква е пашата и повечето пчелари със каква система работят.

При ЛР:
    Трудната част идва когато се рутират корпусите.Според мен при извършването на тази манипулация винаги трябва да имаш помощник.

При ДБ:
    Тази хамалогия със вдигането на корпусите я няма.Самата система е подходяща за пчеларстване от събота на събота.

Поздрави!

Наблюдател
    Регистриран
    20.05.2013
    Пчелари в района няма, има към 200 акации, така че предполагам това ще е главната паша.
    Въпроса ми е това ротиране на кошерите в какъв период от време се извършва най-усилено? През пролетта 3-4 месеца докато кошера се развие и премине главната паша ли? Просто искам да разбера колко повече време отнемат многокорпусните кошери в сравнение ДБ?

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски

Re: Кошери

Цитат Първоначално публикувано от BEEginer
    Здравейте, Имам желанието и намерението да се занимавам с пчеларство, започнах да се запознавам чрез филми и книги,
    Май за сега остава само намерението.По всичко личи,че още не си прочел и една книга.филм може и да си гледал,но за книга мога да се басирам.

Относно системата на кошера-със всички системи става стига пчеларят да им разбра.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    В събота от пчеларското дружество ни водиха в Сърбия.
    Минахме през един манастир и там две монахини, млади и крехки и красиви - се грижеха сами за 30 бр ЛР кошера, а някои вече бяха на 4 корпуса.
    И аз пчеларствам в полупланински район - в слаб район, както казват местните пчелари с ДБ и от 5 сезона имам 3 сезона със среден добив 30 кг от кошер. Работя с ЛР. За сега нещата пак се развиват добре. Така, че всяка система е подходяща, стига пчеларя да умее да управлява семействата.
    За мен ЛР технологията развива пчеларя , като опит и знания много повече, отколкото ДБ и има повече техники на пчеларстване и повече варианти за действие.
    Пчеларството не е професия - Пчеларството е призвание.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    При ЛР:
    Трудната част идва когато се рутират корпусите.Според мен при извършването на тази манипулация винаги трябва да имаш помощник.

При ДБ:
    Тази хамалогия със вдигането на корпусите я няма.Самата система е подходяща за пчеларстване от събота на събота.
    При ЛР ротациите не само че не са задължителни, но не са и необходими ( в над 90 % от случаите). Ротирането е за пчелари от каменната ера.

ДБ- истинското неудобство идва когато трябва да се прави преглед - откапват ми раменете докато преровя няколко Д-Блата, рамките са доста тежки за да ги държиш вертикално, хоризонтално или под наклон, докато търсиш майка, например. Всеки път когато преглеждам ДБ си припомням защо вече нямам такива.

Фарар - малките рамки почти предотвратяват възможноста да мачкаш пчели/майка докато извадиш първата рамка. По-лесно се преглеждат ( по ДБ рамки много често има кривини и всякакви дупки, тук всичко е равно), леки са и се работи приятно с тях - като детска игра.

Преместването на корпусите, обаче, е друго нещо. Няма да навлизам тук.
    Повечето рамкиза преглеждане означават повече загубено време при преглед.

Най-големия недостатък - Пилото от коя да е майка не е еднаква, поставена върху рамка фарар, ЛР и ДБ. За да стигнеш площта на пилото аналогична с тази при ЛР, например, ти са нужни две майки.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Колега Скутелатор!
    Можеш ли да изложиш начина си на работа с ЛР без да правиш рутации?

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Не се съмнявай, че ще те обори.
    Точно затова е многокорпусна технология, за да се работи с цели корпуси, а не рамка по рамка, както е при ДБ. Макар, че при някои от технологиите използвани при ЛР се налага порамковата работа. Вярно е че при ЛР кошера има повече работа, но ако работиш с цял корпус, след ротирането можеш спокойно две седмици да не отваряш семейството, че и 20 тина дни даже. Повече работа и по добри резултати. Всички системи вършат работа, стига пчеларя да знае как и какво да се прави в зависимост от силата на семейството , пашата и климатичните условия, както и от целите му.
    Пчеларството не е професия - Пчеларството е призвание.

Интересува ме начина му на работа,защото до сега с които колеги съм говорил за работата им с ЛР всички работят съ рутации.Затова ще ми е интересно да разбера какъв е начина за работа без рутации?

Поздрави!

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Въпросът ти е грешен, но ще се опитам.
    Просто корпусите не се ротират, щото не се налага.

Ако ползваш два корпуса за плодник(и при зимуването) въпросът е на пролет къде ще започнат да правят пилото - на долния, на горния или и на двата едновременно.

За първия случай ще дам възможно най-простия пример: ако семейството(или отводката) зимува само на един корпус, разширяването с втори става върху първия. Дори и това да са само основи, пчелите ще ги изградят и майката( ако има потенциал) ще се качи и горе. Точка по въпроса.

Ако пилото на пролет е в горния корпус ( приемаме че това е предизвикано умишлено от пчеларя), то тогава без ротации, най-долния корпус е и същевременно с най-стари пити. Колко му е, рано напролет да го махнеш, да го претопиш и да оставиш семейството да се развива нагоре.

Когато са усвоени и двата корпуса- какво повече да искаш от това. Ако майката очевидно не може да снася и на двата корпуса едновременно, вместо да я мъчиш ( и себе си) ми остави я на един корпус.

Презумцията на ротациите е че долния корпус остава полупразен. Това съвсем не е така. Меда натиска майките/пилото надолу и въобще и дума не може да става за празни пространства (все пак търтеевата рамка стои последна или предпоследна в най-долния корпус, ако долния корпус не се усвояваше добре за какво търтево пило бихме могли да говорим ).

Конфигурацията обикновенно е следната - първи корпус (най-лекия от двата) - пило/прашец; втори корпус - пило/мед. Досети се сам какви проблеми би ти създало да им размениш местата.......
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Страница 7 от 10 ПърваПърва ... 56789 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •