Именно!
Точно това е в принципа на тази моя дейност.Мисля,че моята намеса се обуславя ,от разни климатични фактори и още от някои мои изводи за поведението на пчелите,което води до определен успех.Мой успех.Не намесвам никакви генетични и селективни фактори в този процес.Не го правя да подобрявам порода.Просто по този начин избягвам роенето.И същевременно подновявам наличния състав на майки.Толкова ли не се разбира какво целя?Последиците в едно такова начинание са може би само положителни.Отрицателните са доста под минималното.Говорех за търтеите.Те са основното в случая.Една неплодна в случая върши чудесна работа.Но както казва Скутелатор,трябва да обръщаме внимание от каква майка вземаме материала.Само това,само толкова.Но е достатъчно.Другото, природата си знае работата.Разбира се имам и необходимия инвентар.Много правилно е като се казва,че сезона се подготвя от есента.Това важи и за размножаването на пчелите.Още тогава се осигурява необходимите майки.Те са основното звено за търтеи.Нищо не се губи от тези семейства,независимо,че техните майки са неплодни.Докато мине развъдното време,те още не са отслабнали и съвсем спокойно майките се заменят с други, току що оплодени.
Много правилно е да се говори за предпоставки!Да някои от тях си ги има ,но други ги създавам аз.Какво толкова,че го правя много рано.После нямам напъни от рояци.Живее се по-спокойно.Лошото е ,че битува мнението за свищевите като много некачествени.Може би това е било в съзнанието на нашите минали предци-пчелари.Тогава както всичко и от майките е искано много производство.Затова и те са били отхвърлени за използване.Но мисля,че зависи за какво става въпрос като се говори за постижения.За мен постижение е да създам майка с равномерно поведение и осеменяване.Така развитието на семейството е плавно и не се нуждае от специални мерки-противороеви.Нали всички от това ви е страх-Роенето.Аз ви показвам как се боря с него.Другото е въпрос на технология.Специален инвентар с който пчелите се управляват.В този форум ще срещнете най-изчерпателна информация за тези аспекти.Само да посетите необходимата тема.
В друг пост може да добавя моите мнения и мисли за другите видове майки.Защото всъщност те са майките в нормални условия при които живее семейството.Разбира се ,че и такива присъстват на моя пчелин.Роевите , обаче липсват.