Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 7 от 81 ПърваПърва ... 567891757 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 61 до 70 от общо 807
    ANIBAL
    Guest
    Именно!
    Точно това е в принципа на тази моя дейност.Мисля,че моята намеса се обуславя ,от разни климатични фактори и още от някои мои изводи за поведението на пчелите,което води до определен успех.Мой успех.Не намесвам никакви генетични и селективни фактори в този процес.Не го правя да подобрявам порода.Просто по този начин избягвам роенето.И същевременно подновявам наличния състав на майки.Толкова ли не се разбира какво целя?Последиците в едно такова начинание са може би само положителни.Отрицателните са доста под минималното.Говорех за търтеите.Те са основното в случая.Една неплодна в случая върши чудесна работа.Но както казва Скутелатор,трябва да обръщаме внимание от каква майка вземаме материала.Само това,само толкова.Но е достатъчно.Другото, природата си знае работата.Разбира се имам и необходимия инвентар.Много правилно е като се казва,че сезона се подготвя от есента.Това важи и за размножаването на пчелите.Още тогава се осигурява необходимите майки.Те са основното звено за търтеи.Нищо не се губи от тези семейства,независимо,че техните майки са неплодни.Докато мине развъдното време,те още не са отслабнали и съвсем спокойно майките се заменят с други, току що оплодени.
    Много правилно е да се говори за предпоставки!Да някои от тях си ги има ,но други ги създавам аз.Какво толкова,че го правя много рано.После нямам напъни от рояци.Живее се по-спокойно.Лошото е ,че битува мнението за свищевите като много некачествени.Може би това е било в съзнанието на нашите минали предци-пчелари.Тогава както всичко и от майките е искано много производство.Затова и те са били отхвърлени за използване.Но мисля,че зависи за какво става въпрос като се говори за постижения.За мен постижение е да създам майка с равномерно поведение и осеменяване.Така развитието на семейството е плавно и не се нуждае от специални мерки-противороеви.Нали всички от това ви е страх-Роенето.Аз ви показвам как се боря с него.Другото е въпрос на технология.Специален инвентар с който пчелите се управляват.В този форум ще срещнете най-изчерпателна информация за тези аспекти.Само да посетите необходимата тема.
    В друг пост може да добавя моите мнения и мисли за другите видове майки.Защото всъщност те са майките в нормални условия при които живее семейството.Разбира се ,че и такива присъстват на моя пчелин.Роевите , обаче липсват.

ANIBAL
    Guest
    Здравейте ,малко отсъствах!Но сега ще пиша за мнението ми за роевите майки и тези от самосмяна.
    Роене!Толкова познато понятие.Толкова нежелано явление.Но всичко опира до....опит и знание.Как стоят майките в него.Това е много важно обстоятелство.И момент.Как до вчера пчелите са се грижили за тях ,а вече те не са на почит.Къде мислите стои майката ,когато семейството се готви за роене?В най-крайната пита.Там я държат пчелите.Далеч от маточниците.От бъдещето.Какви са техните качества?Според мен не са еднакви на всички от заложените.Старата майка усилено осеменява всички празни места по питите,защото ще трябва да спре за известно време.Това е причината на това осеменяване бясно.Маточниците се залагат почти по едно и също време.Но има и такива -резерви.Заложени дълго след първите.Почти месец време отнема на семейството да се подготви за този процес.Много ,изключително много пчели са спрели работа в очакване за важния момент-да напуснат гнездото.Семейството почти не се забелязва кога променя поведение.Тихо и ритмично.Така са те.Само проверката дава ясен отговор.
    Описвам това ,защото трябва да уточним някои неща в произвеждането на майките от пчелите.Много малко пчели участват във грижите и работата по отглеждането на пилото ,а и на маточниците.Въпреки ,че имаме силно семейство.Според мен е заблуда ,че като е силно то има изключителни грижи за маточниците.Повечето пчели са блокирани в очакване.Те ще работят на друго място.Старите майки осеменяват със същите яйца и маточните чашки.Понеже осеменяват наред,те не пропускат и заложените от пчелите основи за маточници.След като си свърши работата майката се блокира на крайна пита.Всичко е приключило ,освен едно-излюпването на първия маточник.Навън е пролет и кипи от живот.Нектара е в изобилие.Пчелите кърмачки са все по-малко.Едва успяват да се грижат за всичкото пило.Маточниците изглежда са Запечатани.Но дали от подбудата -необходимост или Защото са пълни с яйца,това не мога да отговоря.Мисля,че е второто.Маточните чашки са капани за яйца,така мисля.Мисля също ,че няма майка която доброволно да напусне гнездото.Това е принуда-от пчелите.Става въпрос за процеса Роене.Вкупом те я увличат със себе си.И тя ,...отлита.Те също посочват мястото на захващане на роя.И тя се Прилепва към тях.
    Описвам роенето ,за да обясня,че пчелите не полагат такива чак грижи за тези маточници,респективно и за тези яйца.Не смятам,че те са от високо качество.Поне за нашите разбирания.И нашите очаквания.Въпреки всичко те ги харесват.И живеят с тях.Или имат своите специфични сетива с които ги определят за прекрасни?Ако е така ,можем спокойно да им се доверим в избора на която и майка да е от видовете.Никой от нас не притежава техните сетива.Нямаме право да ги определяме изобщо.Това решават те-ПЧЕЛИТЕ.Само ние ги определяме като видове.За тях те са просто майки.Когато решат да я сменят ,това не значи ,че е лоша.Това значи че има опасност за семейството.Но може и да е болна.Затова и да има смущения в осеменяването.Може и да не е добре оплодена.Пчелите усещат такива работи.Това също не значи ,че е лоша.Противя се на колеги ,които определят по цвят и големина качеството на тези същества.Практиката показва друго.А това е нещо съществно.
    Самосмяната,това е друго нещо.Това са други обстоятелства.И тогава поведението и грижите са други.Причините са най-различни.Като почнем от физиологическото състояние на майката и стигнем до периода ,когато се прави.Случайността не е чужда на пчелите.Често тя е причина за промени в семейството.Но каквито и да са причините, тогава пчелите са най-грижовн и най -внимателнис маточниците.За тях те са бъдещето ,билет за живота.Тогава нещата са други.Като орлици те пазят маточниците.Жилят здраво ,ако приближиш пита с маточник.Така както го правят с пита с майка.Самото поведение е показно.За мен това е от значение.Кога правят самосмяна пчелите?През кои месеци най-вече.Ами според мен най-често през март и април.Това е специален за тях период.Говоря за тяхното естествено чувство за самосмяна.Не принусдителното,от нас осакатяване.Дори като сравним тези примери и факти ,стигаме до извода , че пчелите сменят сами майка само в критични и екстремални ситуации.Не трябва повече да подлагаме под съмнение този Факт.При всички случаи майките са от най-високо качество.Сравнете обстоятелствата м/у роевите и самосменните и ще разберете,че съм прав.Пълна противоположност.На всичко.Моят извод за качествата на тези майки, съвпада с тези факти.
    За мен и според мен най-некачествените майки са Прехвалените.Също не добре проверените на практика заложби на майките.Ако една е проверена и е задоволила нуждите на семейството,то тя е отлична.Другото е просто наши амбиции. wink;

Заслужил Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    Март месец самосмяна? Сигурно понякога се случва,но според мен е рядко явление.
    И Не е доказано точно, защо правят самосмяна.
    Основно самосмяната я наследяват. Естествено и когато усетят, че майката вече не е наред,старост болест и т.н. В другите случаи(ройливост) се ''застраховат'' и се роят, когато има подходящи условия.

Почетен Автор
    Регистриран
    25.09.2010
    Браво Коста,чудесно си го описал с това допълнение,че в моя северен район този период е изместен с почти месец напред.

Заслужил Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    buci59 кoй месец?
    И един конкретен въпрос: по кое време(дата)на годината е най-добре да се произвеждат майките?

Почетен Автор
    Регистриран
    25.09.2010
    април,май.
    Според мен,най-добрия период за производство на майки е май-юни.

ANIBAL
    Guest
    Искам да отговоря на колегата Токо.На зададения по-горе въпрос към buci59.Значи уважавани от мен колега,майки се произвеждат когато ти трябват.Ти си този, който избира периода.Знам че повечето пчелари предпочитат майските условия.Но това не значи ,че не може да си планираме нещата.Тук не става въпрос за установен период от време.Става въпрос за пчеларска практика.Ще се върна на роевите майки.Значи едно семейство произвежда майка в повечето случаи през роевия период.Точно през месец май.Но според тяхното предопределение те са само за един сезон.За толкова им трябва тя.Толкова издържа тя.После се отделя с роя на следващата година.Но и там е за една година.И така докато не стане нещо с нея.Макар ,че това са цели три последователни години ,те им трябват само за един сезон.Това е определящ фактор за техните грижи.За колкото време им трябва.Наистина като пчелар не мога да не отбележа,че може да се случат доста обтоятелствакоито да отклонят тези процеси.Да ги изменят.Но това е принципно условие.Горките същества.Как ги третираме само.Опитвам се не да налагам мнение,а да отразя мои наблюдения.Те са единствено и само в печалба на пчеларя.Чудиш се ,че месец март е обикновен за самосмяна?Така е приятел.Семействата обикновено страдат най-много през пролетта рано.Малко след зимата.Тогава има много пострадали майки от тежкия минал период.Тогава е и самосмяната.Веднага след задържало се трайно осеменяване на старата майка.С две думи при първа възможност.При различните причини и различни периоди или месеци.Април е месец на Физиологичните остарели и привършващи яйца майки.
    Сега за роевите.Има разбира се смисъл в роенето.Иначе природата няма да го допусне.Но тя не прави сметки човешки.А съобразно с условията.Сезоните.Тя не определя свищевите майки за долни и некачествени. Или другите за превъзходни.Тя определя майката за гръбнак на семейството.За свищевата -спасение към живота.За роевата -същото.За самосменната същото.Защо, едно човешко определение да е актуално?То и става обект на спорове.Роенето е основния метод на размножаването при пчелите.Основните майки са роевите.Основните.Другите са изход,предпазител.Но не може да не обърнем внимание на Обстоятелствата,условията, когато ги произвеждат.Как да тача роевите ,като тогава семействата нямат нужда от доза напрежение.Те трябва да са и работни.Как да стане това, хем роеви майки ,хем много мед?Може, но на каква цена.Привеждаме семейството в роево настроение и то залага.И тогава как да сме сигурни в добрите условия на производство?То нали това става преди главна паша.Няма и следа от многото нектар и прашец.Има само човешка заблуда.Каква ще е разликата от свищевите?И в двата случая е принудително.Тогава за какви добри грижи говорим?Имам пред вид за грижите полагани за маточниците.Нима в единия случай пчелите им дават по-малко пч.млечице?Същото сравнение става и за самосменните.Аз лично за да определя една майка за качествена гледам преди всичко колко и при какви разходи ще ми струва нейното съэдаване.Как ще се отрази на семейството и през кой период ще мога да я използвам.Още повече не мога да съм убеден в добрите пчеларски техники използвани от майко производителите.И накрая, нали имам богат материал за опити.Собствения пчелин.Моите наблюдения също не са за отхвърляне.Само при свищевите и самосменните пчелите залагат малко маточници.А те са спрямо тях много.Няма разлика в големината на маточниците на отделните видове майки.Разликата е условна,измамна.Тя е само на пръв поглед.Защо ли пчелите залагат толкова малко маточници?Моето мнение е ,че защото са сигурни за тяхното качество.Това е ориентир за нас пчеларите.3,4 до 5,6.Повече не им трябват.Това са маточници с майки за тях.Не да са майки ,които ще отлетят с роя.Макар,че това е сигурно продължаване на рода.Роят де.Едните са за размножаване,а другите са за тях самите.На тях се залага и разчита много.Каква е вашата логика за това?

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    .Нима в единия случай пчелите им дават по-малко пч.млечице?

ДА. Количествено и качествено млечицето се различава. Питай тези които произвеждат млечице - никога не използват безмайчини семейства.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Заслужил Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    И аз съм на същото мнение, че количеството и качеството на млечице се различава.

И съвсем не съм съгласен, че свищевите маточници, които залагат са малко.При само/смяна да. Вероятно ги залагаш твърде рано и семействата ти не са се развили, както трябва.
    И при мен, както каза колегата това се случва май/юни
    и от силно семейство 10-20 качествени маточника. Ако е слабо 3-5 от които най-много един да върши работа. Това показва моята практика.
    Кое му е рентабилното на ранните майки, когато като количетво са малко и в същото време снасянето им е забавено поради липса на достатъчно пчели, които да хранят пилото? Да не говорим за риска от простудяване и т.н.

Сигурен съм, че семейство с майка от март ще е на едно развитие юли месец с майка произведена през май, когато е топло и има нектар развитието е много по бързо.

2011 година ще заложа маточници на 10март, 10април и на 10май
    в еднакви по сила семейства края на юли месец ще кача снимков материал на новите семейства за да направим сравнение.

ANIBAL
    Guest
    Здравейте!
    Значи нещо не сте ме разбрали.И двамата знаете кой съм.И на двамата съм ви приятел.Няма да се спирам на отношения.По-скоро на уточнения.И двамата знаете моите виждания,но тук аз се спирам като наблюдател,не като възпитател.Това с опита Ще е хубаво нещо.Но аз предлагам Да натоварим един от форума.Имам човек ,който е независим и без това ще му дам една от моите за сравнение.Така подарък.
    Сега за упорството ваше.Ще ви задам въпрос-Вие на самотек ли отглеждате пчелите си.Мисля,че са ви известни съвременните технологии.Ако е Да,то тогава не виждам смисъла на постовете ви.Наистина млечицето има различен състав при различните ларви.Това е обаче валидно за майчината ,пчелната и търтеевата ларва.Когато правим сравнение м/у майчини ларви вашите мнения просто рухват.Няма според мен случай когато пчелите да се излъжат в преценката си кои ларви да захранят.Когато са принудени е друго нещо.Но, когато имат избор нещата просто са неоспорими.Когато се отглеждат от майко производители пчелите са принудени да се примирят с подадените ларви.Не напразно често пропускат да отгледат много от подадените.За мен това е показател.Въпреки ,че има и диапазон на приемане.Това само доказва,че пчелите ИЗБИРАТ.Няма и да ви слушам доводите,че свищевите са били такива или онакива.Ние тук говорим общо-За майките. Имам и друг въпрос за вас-Защо когато семейство стане сиротно ,то изгражда по средата на питата основи?Искам вашето обосновано мнение.Не догадки.На нещо да ви напомня това явление? Ще ми е интересно мнението ви.Ще ви опиша един опит от мен ,но това след вашето мнение.

Страница 7 от 81 ПърваПърва ... 567891757 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •