Чакам отговори ако е възможно.Първоначално публикувано от Ангел Йосифов
Чакам отговори ако е възможно.Първоначално публикувано от Ангел Йосифов
Колега Йосифов,
Написал съм "Зазимяване на ЛЕЖАК", което означава, че това е началното положение на кълбото, а не в края на зимата.Червената стрелка сочи посоката на придвижване на кълбото.
Колега Ганев,никога не трябва да сравнявате кошерите ДБ с Лежаците.На пръв поглед работата е еднаква, но не е.
При лежаците е възможно и едноразово разширяване ,като наведнъж гнездото се разширява с 6-8-10 рамки.
При топло разположение на питите, е излишно да се поставят по 1 или 2 рамки.Това е подходящо за ДБ. Предпочита се по-ускорено разширяване.Пести се време и не се досажда на пчелите ненужно.
"Колкото повече,толкова повече". - Мечо Пух
Не-успявам да разбера отговора на въпросите си.Освен това ми се струва(несъм убеден),че сините стрелки на схемата са по скоро с пожелателен характер с изключение на тази дето сочи нагоре.
сините стрелки са естествен ход на постъпващия въздух и си бачкат точно както са нарисувани( с изключение на тая леко вирнатата)...спрямо физичните закони...
...мен повече ме притесняваха розовите стрелки, защото според пак същите закони топлината бяга и се разпростира по горната част, т.е. мислех, че излизащата топлина няма да е на 100% излязла, а застояването на подобни течения гарантира конденз и мухъл.
Все пак Лежаков ме увери, че не е така....в което и след кратък размисъл, мисля, че има някаква истина: топлия и влажен въздух бяга нагоре и при изместването си увлича свеж такъв. Топлината отива най-горе, до под капака, а по-влажния въздух остава на по-ниско ниво и излиза през горния отвор(само не знам как обикаля преградната дъска отгоре и после отива надолу ?!?!?).
За да е ефективна цялата система за естествена вентилация, има една подробност: отворите, долни и горни трябва да са с еднакъв дебит, еднакво отворени.....всяко стесняване или разширяване на единия нарушава естествената скорост на циркулиране и създава предпоставки или за вкарване на прекалено студен въздух, или за застояване на влажния....
Това е от моя гледна точка за естествената вентилация....като прасна след време 2-3 лежака ще мога да експериментирам и коментирам и за пилото wink;
свалих....баси сложнотията, регистрация, секретни кодове и пр.......и накрая djvu файл....е тва най много мразим у руснацитеПървоначално публикувано от dachkov
![]()
...не че ще науча нови природни закони за естествената вентилация, ма утре ще инсталирам, отворя и прегледам...
...и без да чета, пак ще се повторя, че естествени природни закони са едно, а пчеларски практики въз основа на криворазбрана физика е друго...
Влизам малко късно но много ви благодаря отново за всички отговори колеги. Честно казано не очаквах чак такова внимание да ми обърнете
Та значи, това което съм направил още края на септември началото на ноември (мишипредпазител отдолу отворено и отгоре наполовина отворено само на вентилация) е било правилно разсъждение от моя страна, но не бях сигурен.
Лично аз съм заземил тези 3 кошера на по 6 пити с мед, като до 6 ти ноември ги хранех с по една разпечатана пита през два дни. Надявам се, че колкото и тежка да е зимата ще имат поне храна. Много приятели пчелари ме упрекнаха, че не съм си прибрал "лятно-есенния" мед, но както казах съм мераклия да се науча и най-вече да отглеждам здрави пчели и силни семейства
Колкото и смешно да звучи незнайно поради каква причина пчелите ми са доста здрави (големи и енергични) Края на Септември бяха нападнати от оси и съм събирал убитите оси от дъната, а нямаше нито една умряла пчела :D Мутанти! Дано уцелят зимата
Благодаря ви отново за активното участие!![]()
а последно, легените, махна ли ги или ги остави ?
Оставих ги wink;
Хвърлете един поглед на една статийка от една колонка в последния брой на вестник Пчели.Отнася се за зазимяването на долен, долен и горен и само на горен вход - тема доста спорна в пчеларските среди :D .
Има интересни резултати(ако са представителни).
Основната идея е, че при по малка циркулация, съответно по голямо съдържание на въглероден двуокис в гнездото, пилото напролет е повече.
Според автора, при отворени две прелки, пилото е най малко, повече е при отворен само долен вход и най-много, при зимуване на горен.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))