Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 7 от 72 ПърваПърва ... 567891757 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 61 до 70 от общо 718
    stan много добре си се насочил wink; . Дони преди време разказа, как му се наложило да си остави пчелите за цяло лято и нямал никакви проблеми. Само дето почти никой не му повярва и го почнаха с едни въпроси и "закачки", че той повече не спомена за това. Моите пчели въобще не се сещат за роене, не зависимо, че съм ползвал и роеви майки от колеги. Но и аз, като го споделя с някой, почват едни подигравки. Е мен не ме притеснява това. Защото, докато си пия биричка на сянка, същите тези "подигравчии" си гонят роевете по селските дворове. А после се оправдават, че годината била ройлива. Това последното мога да го приема, само ако става въпрос за тръвни, но да работиш с разборен кошер и да го допуснеш, значи не познаваш пчелите.

Наблюдател
    Регистриран
    31.01.2011
    Преведох първата от общо 6 статии, които съм заделил за превод. Реших да ги пусна в специална нарочна тема в същия раздел.

http://pchelari.com/forum/viewtopic.php?t=3438

Потребител
    Регистриран
    21.11.2011
    Мисля, че за да няма нерви в темата трябва да се уточнят следните 2 точки:

1. Отглеждаме 10 – 30 семейства, или 100 и нагоре!.
    Ако имам 10-30 кошера не съм имал и няма да имам НИКАКЪВ проблем да се справя с роевото състояние във всяка една от фазите му – включително и да събирам роевете по дърветата (като се има предвид, че има и примамки за роеве).

Но ако имам 100 – 150 и нагоре кошера – извинявайте, ама как да ги преглеждам рамка по-рамка. Ето тук вече стои въпроса, как да минем ТЪНКО по тази спирала – така, че хем да не се ШАШНЕМ от работа, и да си решим проблема (с примамката за роеве, може и да ги събера, но какво да ги правя и къде да ги сложа).

2. Имаме ли РАПИЦОВА паша, или не!
    Колегите, които са се сблъсквали с тази паша по-добре ще ме разберат, но даже и сред тях ще имам опоненти.
    Аз твърдя, че РАПИЦОВАТА паша е такъв МОЩЕН стимул в развитието на семействата, с какъвто ние не сме се сблъсквали от поне 25 години, когато се сееше РЕПКО, РЕПИЦА, РАПИЦА и от този род култури. (Занимавам се с любителско пчеларство от 1977г., а едва от няколко години това ми е ОСНОВНИЯ ДОХОД ).

Рапицовата паша се равнява примерно на слагането през ден на по 150 -250мл. в хранилката сироп + кобалтов стимулатор и то в продължение на 30 дни!!! ( Ясно е, че колегите ползващи кобалтова сол/сулфат или хлорид/в БГ. са ограничено малко.)

В една друга тема – за Никотската пита(http://pchelari.com/forum/viewtopic....asc&highlight=) – писах, че по време на рапицовата паша семействата ми работят 3 в 1.
    А) – Не спират да градят пити
    Б) – Не спират да събират нектар и прашец
    В) – Залагат роеви маточници и СЕ РОЯТ!!!!
    Г) – Ако не си в час може и да не разбереш, че семейството ти се е роило(Ако майката не е маркирана).

Пак там писах, че в момента НЯМЯМ нито една майка, която да не е РОЕВА.
    За 3 години (от както сеят рапица) така ми се завъртяха нещата, че още в началото на м. Май като почна да сменям – ето към този момент имам към 70% тазгодишни майки и към 100% всички са от РОЕВИ маточници.

Знам, че много колеги сега ще кажат –КАКВО ПО ХУБАВО ОТ РОЕВА МАЙКА!!
    Ами много хубаво, не е чак толкова хубаво!

Да напират да ми се роят силни семейства – добре!
    Да напират да ми се роят средни семейства – стискаме очите.
    Ама като вземат да напират да ми се роят и слаби - Е КАКВО ПРАВИМ ТОГАВА?

Значи нещо не е както трябва. Нещо някъде бъркам?

Вярно, че моята технология на пчеларстване винаги е била да се държат по-стеснени семействата, но не е само това причината.

Пак в темата за Никот питата(http://pchelari.com/forum/viewtopic....asc&highlight=) писах, че съм си я купил, не защото не мога да си отгледам майки, а защото искам да си отгледам по- малко „ШАВЛИВИ” (извинявам се за тъпия израз, но точно това е при мене) майки.
    Наложи се да ставам виртуоз (цирков артист), за да си спирам роевете.
    Ама не искам така!
    Аз съм вече на доста години и да отварям 100 и повече кошера, за да проверявам по питите дали залагат роеви маточници ми е доста трудно.

Ето затова МОЛЯ! – мен много ме интересува как се справят с подобен проблем колеги, при които горните 2 ТОЧКИ са на лице.

Водата има 3 агрегатни състояния! - Моите пчели имат 2
    А) значителен брой кошери + роеви майки!
    Б) наличие на рапицова паша!

Не искам да обиждам колегите любители пчелари. През по-голямата си част от живота си, аз също съм бил любител пчелар.
    Но има огромна разлика дали става въпрос за 20-30 семейства, или за много повече.
    Когато работя със 100 – 200 семейства, на мен ми трябва схема.
    Обяснения от рода дори на ДЪСКАТА НА ТАРАНОВ за мен са трудно приложими, защото ангажират много време.
    А претърсване пита по пита – НЯМАМ такава времева възможност!

Моля ако колегата „kando” има опит с Пелетовата система, ако е съгласен да ги сподели, защото тази 2011г. с нещо подобно аз успях до голяма степен да се спася.

В същност докато съм писал има вече много положително развитие.
    Благодаря много на колегата "stan" за новата тема, ще ми бъде много интересно!

Благодаря на всички колеги, които си направиха труда да прочетат това дълго разсъждение! (много шарена темата станя)!

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Както съм казвал много пъти - механичните методи никога няма да бъдат оптималното решение на проблема. Само пчели които нямат желание за роене са единственото такова решение.
    Живеем в състояние на свободен пазар (в рамките на ЕС)- възползвайте се!
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Цеко Сифоня
    Guest
    Не можах да се стърпя :D Какво ни е на нашите пчели че сте така недоволни от тях колеги?Много взехме да четем и по-малко да работим -някои от нас взеха да обръщат очи към схеми на работа ,внос на майки от чужбина ,нови системи кошери и кой знае какви прийоми.Много са ни добри пчелите но трябва си работа и да им се обръща внимание,непрекъснат подбор ,за няколко години ако всеки провежда някаква селекция в пчелина си - работата му намаля наполовина.Повечето от нас сами са си виновни че пчелите са им зли непродуктивни и че рояват-гонят чужди рояци вместо да ги унищожават,правят отводки и майки от каквито и да е семейства.Скутелатор е стигнал до някаква истина и си е решил проблема -много нещо е изписал тук но няма кой да го чуе,всеки може да го направи в пчелина си и тогава проблемите отпадат.Тази година от 70 сем.ми роиха само 2 и то по моя вина понеже не ги поглеждам много и работя в строителството-а би трябвало да изхвърчат повече от половината ако както казвате че пчелите ни са метизирани и с унаследени качества към рояване въпреки че участваха в рапицовата паша и се представиха добре.Със внос на майки само ще се влоши положението,ще стане както с руските пчелари -непрекъснато купуват майки и пакети оттук -оттам и все не са доволни от качеството.Дали има апис родопика или не не е важно ,но има известна разлика все пак...има начини а се добият добри резултати ,местната порода е климатизирана в продължение на векове .Аз лично съм много доволен от пчелите си и не ми минава през ума да диря майки от други породи камо ли внос....Само пашата куца малко но това е друга тема.

Наблюдател
    Регистриран
    01.03.2011
    колеги какво се прави преди пчелите да роят от рапицата, като веднага след това започва акациевата паша? Каква система да използвам за 50 семейства "рут с магазини"? Благодаря

Почетен Автор
    Регистриран
    25.09.2010
    Използвай ПЕЛЕТОВА СИСТЕМА

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Цитат Първоначално публикувано от marin_006
    колеги какво се прави преди пчелите да роят от рапицата
    По рентабилно е да недопускаш сем.да изпадне в роево настроение т.е. семейството да остане в работно състояние.Както buci59 ти е препоръчал-Пелетовата система с вкарване на още една майка.Системата трябва да се приложи непосредственно преди рапицовата паша.Зада не се спира развитието на семейството е необходимо да имаш резервни майки,което ще осигури доста пчели за акациевата паша.Ако не предадеш втора майка,пчелите в горния корпус ще си изведът майка,но ще отнеме доста време... и губиш акацията.[/quote]

Потребител
    Регистриран
    21.11.2011
    Не бях влизал в тази тема от доста време.

А са се събрали много интересни мнения, благодаря за което.
    Има основа за размисъл.

Потребител
    Регистриран
    09.10.2010
    Хайде "слънце", отдавна чакаме да огрееш.

Страница 7 от 72 ПърваПърва ... 567891757 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •