Струва ми се ,че колежката Сузи те подканва да ни пуснеш някоя снимка, или греша? Ти колега Лежаков, не мислиш ли като мен?Първоначално публикувано от syzi
Струва ми се ,че колежката Сузи те подканва да ни пуснеш някоя снимка, или греша? Ти колега Лежаков, не мислиш ли като мен?Първоначално публикувано от syzi
18 рамков лежак с магазин се равнява на 36 рамки ЛР.Първоначално публикувано от kando
"Колкото повече,толкова повече". - Мечо Пух
ivandespotov написа:
Струва ми се ,че колежката Сузи те подканва да ни пуснеш някоя снимка, или греша? Ти колега Лежаков, не мислиш ли като мен?[/quote]
До сега не ми е минавало през ума да снимам кошерите и да ги показвам.През пролетта ще им спретна една фотосесия.
Ако Сузи иска да види моя снимка ОК. Има обаче малък проблем, ако всички я видят няма да има с кого да си пиша във форума.Те и пчелите като ме видят се крият и не е необходимо да им пуфкам с пушилката.
До сега не ми е минавало през ума да снимам кошерите и да ги показвам.През пролетта ще им спретна една фотосесия.Първоначално публикувано от Лежаков
Ако Сузи иска да види моя снимка ОК. Има обаче малък проблем, ако всички я видят няма да има с кого да си пиша във форума.Те и пчелите като ме видят се крият и не е необходимо да им пуфкам с пушилката.[/quote]
Става въпрос за лежаците не за теб!
Слава богу, успокоих се.А лежаците са красавци.
При пчелите всичко е относително. В зависимост от ситуацията тези 170 кг съвсем може и да не са чак толкова "впечатляващи". И за да не се "захласне" някой просто "ей така" с нещо, което е извадено "извън контекста", давам следните два примера:Тези кошери са използвани масово в пчелини предназначени за майкопроизводство, добиване на пчелно млечице и др.В литературата се съобщава за рекордни добиви на мед - до 170 кг. от кошер.
Предполагам всички сте гледали филмчето за брат Адам, където се споменава за рекорден добив от 250 кг( с Бъкфастска майка,естествено, и предполагам 12рамков Дадан)
И за да не останете с грешно впечатление - ето и другия пример - рекорд 375кг (824 либри/паунда)от кошер в Австралия с Италианска майка и ЛР кошер.(
"A Manual of Beekeeping" на E. Wedmore, стр. 421 - http://www.google.bg/search?tbo=p&tb...+Beekeeping%22)
И в двата случая става въпрос за едномайчини семейства без употребата на помощно семейство.
По-горните редове ги пиша за колегите, които все още си мислят че "системата кошер" е тази която дава повече мед. Просто исках да разширя малко гледната точка, да разчупя начина на мислене и да го "преведа" отвъд точката на "невъзможното".
Дано това бъде "изтрезвително" за онези, които още "витаят в облаците"
There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.
Първоначално публикувано от Лежаков
Нека уточним за 25 рамкови, ли говорим или за 18 рамкови?Въпроса ми беше спрямо първия цитат т.е за 25 рамковия.Наклонения лежак е на 18 рамки в гнездото и 18 рамки в магазина.Ако майката е добра изпълват целия обем. Когато пчелите покрият 16-17 рамки,поставям в магазина 5-6 пити и 4-5 восъчни основи през една.След като изградят основите го допълвам целия.
Сами се качват,защото питите са стъпаловидно разположени.По-високо разположените гнездови пити са на нивото на по-ниско намиращите се магазинни.
Притеснението ми е основно , че при толкова голям обем има вероятност август ''охраната'' на прелките да намалее.Наблюдавал съм подобно явление при прекалено разширение с ЛР.В смисъл пчелите основно са изнесени нагоре и има опасност от нападение.При ЛР. този проблем се решава лесно просто се маха един или два корпуса,а при този тип лежак как процедираш?Затваряш част от прелките и намаляваш питите предполагам?
Прав сте scutellator.При пчелите всичко е относително.В зависимост от ситуацията и капка мед може да няма.Тези 170 кг. не ги споменах,за да Ви "впечатлявам", а да покажа че и стационарния лежак дава мед,което като информация не съм срещал във форума.Първоначално публикувано от scutellator
Първоначално публикувано от scutellator
Ако има "захласнати", моля спрете.Няма причина за захласване.
Примерите са прекрасни.Дай боже на всеки.
Едно или двумайчино отглеждане е избор на пчелара.С лежака двумайчиното е много по-лесно и затова се използва по-често.
Scutellator пак си прав."Системата кошер" не дава мед.Пчелар си трябва, знания и опит.Но едни системи изискват повече труд,време,средства, а други не.Едни дават повече продукция, други по-малко.Всеки трябва да преценява и избира.Първоначално публикувано от scutellator
В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))