И според мен проблема е по-скоро в светлината,както са казали колегите.
Сложил си ги на пода на терасата,затова стават високи и много много хилави.Показват,че търсят пряка слънчева светлина.Не успяват да образуват коренче и падат...
Има едно простичко правило,което прочетох преди време и то гласи:
Колкото е по-малко семето,толкова на по-плитко се заравя в пръста.Лично аз си правя пръстта финна,като сол и с нея заравям семенцата.Вероятно затова маточината не се появява.Това е от скромния ми опит в тази област.
Така....имам въпрос към колегата tihmr и бат тянко:
Това ми е разсада за тази година,обаче (грубо) половината се развиват добре (подобни са като на @ tihmr по размери) само,че цветът им е много по-светъл,а самите листенца разклоняващи се ,са по-къси.
Другата половина са с два три пръста по-ниски,а има и отделни растения близо двойно по ниски (развити).На какво се дължи според вас?
Всички са садени в една и съща дата,с еднаква пръст.Въртях да са по-близо до прозореца,но не и не.Дори пердето махнах,но без резултат.
Някакви предложения?
Снимките са с ниско качество,но мисля,че се вижа добре.Обърнал съм три към обектива за да се видят листата им.
Ей щях да забравя...Честита пролет на всички !
Този пост е редактиран от Preslav; 20.03.2016 в 19:21.
Снимаш срещу светлината.
Когато има малко светлината и много топлината стават хилави по шопски (цигуляви) когато са с по светли им липсва тор (има листна тор ) или се поливат много с вода. По мое мнение домата не обича много вода когато се по млади говоря преди цъфтежа. А и по понякога едните са по зле от други не може всички да са еднакви пикирането е един вид стрес за тях.
Факторите са доста , температура , влага , сорт , светлина и всичко взето заедно си оказва влияние , не се притеснявай разсада е прекрасен. Както при животните така и при растенията едно с едно не си прилича.
Баба отива на доктор и му се оплаква:
- Чедо, ей тоз крак, левия, не ме държи вече. Ни върви, ни стои...
- Бабке, нормално е. От възрастта е. Ти на колко си годинки?
- На 73, чедо.
- Ами нормално е. Това е крак на 73 г., нормално е да не върви.
- Как тъй? Ами той и десния е на 73 г. ама върви!
Нееднородноста, на растенията в един посев се дължи на факта, че целия набор от гени не е присъщ само на едно растение. А, всички растения от съответния вид, формират неговия генофонд. За еднородност, и тук трябва да се подбират много качествени майчини растения. Които са подбирани по множество признаци характерни за домата, който ни доставя удоволствие!
В живота няма по- голям смисъл, от това- да се бориш всеки ден. Арсен.
Не знам...не мога да си обясня защо така се получава,но не е от пикацията защото е извърена преди повече от един месец.Поливат се на 3;4 дена обилно...ще направя корекция в това отношение.Температурата варира някъде от 18;19 до към 22;23 градуса.
Така е,но разликата е че едните все едно са поникнали преди 25;30 дена,което е абсурдно според мен.
Сортовете са два,но това се случва,както при единият така и при другият...
Възможно ли е част от семената да са калпави ? Тоест всички семена да са кълняеми,от един източник,но негодни за поколение и развитие ?
Мда...и аз стигнах до този извод,а това че са светли вероятно е,че нямат добавка на изкуствени торове.
Слънчо, Матеев тепърва навлиза в дебрите на генетиката- по негови думи. Аз я учих като следвах агрономство, преди 17 години. Така че, имам само бледи спомени и никакви претенции за знания!
В живота няма по- голям смисъл, от това- да се бориш всеки ден. Арсен.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))