Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 7 от 24 ПърваПърва ... 5678917 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 61 до 70 от общо 236
    Автор
    Регистриран
    04.02.2016
    Пчеларски район
    ЯМБОЛСКО

Наблюдател
    Регистриран
    30.08.2013
    Цитат Първоначално публикувано от Петър84 Виж публикацията
    За първа година се опитвам да произведа доматен разсад,ноо не ми се получава.За около седмица пониква,но не след дълго започва да се огъва и изсъхва.Сях и маточина но тя пък изобщо не пониква.Къде греша
    И според мен проблема е по-скоро в светлината,както са казали колегите.
    Сложил си ги на пода на терасата,затова стават високи и много много хилави.Показват,че търсят пряка слънчева светлина.Не успяват да образуват коренче и падат...
    Има едно простичко правило,което прочетох преди време и то гласи:
    Колкото е по-малко семето,толкова на по-плитко се заравя в пръста.Лично аз си правя пръстта финна,като сол и с нея заравям семенцата.Вероятно затова маточината не се появява.Това е от скромния ми опит в тази област.

Така....имам въпрос към колегата tihmr и бат тянко:

Това ми е разсада за тази година,обаче (грубо) половината се развиват добре (подобни са като на @ tihmr по размери) само,че цветът им е много по-светъл,а самите листенца разклоняващи се ,са по-къси.
    Другата половина са с два три пръста по-ниски,а има и отделни растения близо двойно по ниски (развити).На какво се дължи според вас?

Всички са садени в една и съща дата,с еднаква пръст.Въртях да са по-близо до прозореца,но не и не.Дори пердето махнах,но без резултат.
    Някакви предложения?

Снимките са с ниско качество,но мисля,че се вижа добре.Обърнал съм три към обектива за да се видят листата им.

Ей щях да забравя...Честита пролет на всички !
    Този пост е редактиран от Preslav; 20.03.2016 в 19:21.

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Снимаш срещу светлината.

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Когато има малко светлината и много топлината стават хилави по шопски (цигуляви) когато са с по светли им липсва тор (има листна тор ) или се поливат много с вода. По мое мнение домата не обича много вода когато се по млади говоря преди цъфтежа. А и по понякога едните са по зле от други не може всички да са еднакви пикирането е един вид стрес за тях.

Автор
    Регистриран
    04.02.2016
    Пчеларски район
    ЯМБОЛСКО
    Факторите са доста , температура , влага , сорт , светлина и всичко взето заедно си оказва влияние , не се притеснявай разсада е прекрасен. Както при животните така и при растенията едно с едно не си прилича.

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Цитат Първоначално публикувано от Бандит Виж публикацията
    Факторите са доста , температура , влага , сорт , светлина и всичко взето заедно си оказва влияние , не се притеснявай разсада е прекрасен. Както при животните така и при растенията едно с едно не си прилича.

Баба отива на доктор и му се оплаква:
    - Чедо, ей тоз крак, левия, не ме държи вече. Ни върви, ни стои...
    - Бабке, нормално е. От възрастта е. Ти на колко си годинки?
    - На 73, чедо.
    - Ами нормално е. Това е крак на 73 г., нормално е да не върви.
    - Как тъй? Ами той и десния е на 73 г. ама върви!

VIP Автор
    Регистриран
    12.02.2015
    Пчеларски район
    Европа
    Нееднородноста, на растенията в един посев се дължи на факта, че целия набор от гени не е присъщ само на едно растение. А, всички растения от съответния вид, формират неговия генофонд. За еднородност, и тук трябва да се подбират много качествени майчини растения. Които са подбирани по множество признаци характерни за домата, който ни доставя удоволствие!
    В живота няма по- голям смисъл, от това- да се бориш всеки ден. Арсен.

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от бат тянко Виж публикацията
    Нееднородноста, на растенията в един посев се дължи на факта, че целия набор от гени не е присъщ само на едно растение. А, всички растения от съответния вид, формират неговия генофонд. За еднородност, и тук трябва да се подбират много качествени майчини растения. Които са подбирани по множество признаци характерни за домата, който ни доставя удоволствие!
    Когато се четат задълбочено постовете на Матеев за генетиката на пчелата и доматите намазват.

Наблюдател
    Регистриран
    30.08.2013
    Цитат Първоначално публикувано от Георги 1974 Виж публикацията
    Когато има малко светлината и много топлината стават хилави по шопски (цигуляви) когато са с по светли им липсва тор (има листна тор ) или се поливат много с вода. По мое мнение домата не обича много вода когато се по млади говоря преди цъфтежа. А и по понякога едните са по зле от други не може всички да са еднакви пикирането е един вид стрес за тях.
    Не знам...не мога да си обясня защо така се получава,но не е от пикацията защото е извърена преди повече от един месец.Поливат се на 3;4 дена обилно...ще направя корекция в това отношение.Температурата варира някъде от 18;19 до към 22;23 градуса.

Цитат Първоначално публикувано от Бандит Виж публикацията
    Така е,но разликата е че едните все едно са поникнали преди 25;30 дена,което е абсурдно според мен.
    Сортовете са два,но това се случва,както при единият така и при другият...
    Възможно ли е част от семената да са калпави ? Тоест всички семена да са кълняеми,от един източник,но негодни за поколение и развитие ?

Цитат Първоначално публикувано от бат тянко Виж публикацията
    Мда...и аз стигнах до този извод,а това че са светли вероятно е,че нямат добавка на изкуствени торове.

VIP Автор
    Регистриран
    12.02.2015
    Пчеларски район
    Европа
    Слънчо, Матеев тепърва навлиза в дебрите на генетиката- по негови думи. Аз я учих като следвах агрономство, преди 17 години. Така че, имам само бледи спомени и никакви претенции за знания!
    В живота няма по- голям смисъл, от това- да се бориш всеки ден. Арсен.

Страница 7 от 24 ПърваПърва ... 5678917 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •