И аз да си кажа - най ме радва лежака.Навремето видях един старец да ползва само такива - останах учуден,това според мен е най-удобната и със най-малко манипулации система,а със очите си съм виждал колко мед вади.
Допълнително ми се засилиха положителните впечатления от добрия стар лежак,като видях един млад и сериозен пчелар от Белене,който има около 80 кошера - значи казвам ви 3-4г. мисля,че станаха от както го знам този човек,добивите му не са дори със капчица по-малко от колегите му в района.
И аз си експериментирах със няколко лежака - честно казано,според мен това е най-приспособимата към различни условия и гъвкава система,обаче има един огромен недостатък,нещо което ме остави без здрав кръст ..... голямо мъкнене пада със плодниковите пити,това само 10 такива пити яко пълни със мед,просто скъсва ми ръцете братче,не е до мързел,просто както каза един колега,тази тежест не ми е по сърце,никак даже.
М/у другото Белене е областа,която доказва еднаквата ефективност на всяка една система - там има пчелари работещи по всякакви методи,дори имаше един човек (беше по-възрастен та не знам дали се занимава още),който е алергичен към пчели,но си беше много приличен и примерен пчелар.
Фараровата система на мен ми е любима - уви малко съм работил със нея,но имах отлични резултати и ми харесваше самия метод на работа,бързо се преглежда и дори въртенето става бързо,учудих се като прочетох как някои са губили майки със фарар,аз никога не съм имал такива проблеми.Имаше доста тънкости,които трябваше да доизпипам във манипулациите,но лично за мен това е най-балансираната система.
И щях да остана със нея - по-късно видях и за рутовите кошери,но не съм практикувал със тях.
Останах си със масово подценявания ДБ - причината е подвижното пчеларство,инак гарантирано избирам фарара.На ремарке обаче,това въртене на магазини е непосилна задача,човек трябва да пробва за да разбере какво имам предвид - просто не става братче.
Но да се твърди,че колега със ЛР кошери до моите ДБ ще извади два пъти повече мед,малко ..... как да кажа ..... имайки себе си дори за слаб пчелар,мога да се обзаложа със всеки един,че това няма как да стане - но това говоря за моя регион (северния участък на Търновски регион).Забелязах при фарарите,че имаше,да имаше повечко от мед от другите ми кошери - но и от тогава много неща съм променил при работа със ДБ.Като пробвах двумайчино отглеждане останах много приятно изненадан - толкова силни семейства и такъв медодобив не съм виждал никога в моя регион,но не съм го измислил още как да стане това на ремарке,намеря ли начина ще бъда готов да се обзаложа,че дори видимо ще водя пред колегата със ЛР кошери.
Не съм напълно съгласен,че няма значение региона - ако е със силен медодобив наистина няма значение.Но има различни паши,из различните региони,по различно време и със различен климат,където спецификите на някоя система дават предимство пред друга.
Принципно търся не само висок медодобив във една система - номера за мен е ефективноста на обслужването.Да и сега мога да докарам повече мед със 10 фарара примерно,но как да стане това със 100 или 200 .... или повече,като ще е просто физически непосилна задача.Мога да кача лежаци на ремарке,но много място заемат,а и както казах издъхвам от носене на тежко.За мен просто по начина,който практикувам няма по-удачен от към обслужване,от към манипулиране на кошера от ДБ - тогава какво правим,ами усъвършенстваме работата си със тях.Всяка една система,през годините на работа всеки човек си я доусъвършенства индивидуално,до сега не съм видял двама пчелари,които да практикуват по един и същи начин,всеки си има неговите начини,които са му по-удобни,всеки си има своите тънкости,които му улесняват работата.
Това са моите два цента по темата - когато се работи със много кошери,не е важен само медодобива,има и други неща които са от по-съществено и определящо значение,при избор на система,така че за мен няма по-добър по принцип,има по-добър при дадени условия т.е.това при мен е ДБ.(ама па фарара ми е любим,уви нема фитка да гласувам и за двата tongueout![]()