Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 7 от 8 ПърваПърва ... 5678 ПоследнаПоследна
Резултати от 61 до 70 от общо 73
    Заслужил Автор
    Регистриран
    13.05.2014
    Пчеларски район
    Айтос
    Цитат Първоначално публикувано от m_pchelari Виж публикацията
    Някой пробвал ли е този метод. На пръв поглед има предимства. Стандартно оборудване, възможност за бърз преглед на семействата....
    Нищо допълнително, само долепяш два корпуса и слагаш ХР по средата.
    Предимствата са много на теория и уж с този метод добиваш до 20% повече медец.. Огромното предимство е че имаш достъп до плодника(ако го правиш с 10р кошери поне 4 рамки са ти открити) без да вдигаш магазините! Говорим за бърз преглед за роево, отваряш вдигаш 1-2 рамки и затваряш. Мислил съм по този въпрос, но не съм го пробвал. Не съм чел достатъчно, но има колеги в БГ които го правят. Господин Каров от Шумен. То е като да ползваш лежак с 2 майки и общ магазин, трябва от такива хора да се вземе някакъв опит за да се види дали става или не.

Заслужил Автор
    Регистриран
    13.05.2014
    Пчеларски район
    Айтос
    Цитат Първоначално публикувано от Pavel_Bs Виж публикацията
    Или рояци...
    Ако успееш на всеки медовик да хакнеш по един рояк... то смятам че 50кг мана от кошер ще са ти гарантирани

VIP Автор
    Регистриран
    14.02.2014
    Пчеларски район
    Сливен
    Цитат Първоначално публикувано от Георги Кръстев Виж публикацията
    Предимствата са много на теория и уж с този метод добиваш до 20% повече медец.. Огромното предимство е че имаш достъп до плодника(ако го правиш с 10р кошери поне 4 рамки са ти открити) без да вдигаш магазините! Говорим за бърз преглед за роево, отваряш вдигаш 1-2 рамки и затваряш. Мислил съм по този въпрос, но не съм го пробвал. Не съм чел достатъчно, но има колеги в БГ които го правят. Господин Каров от Шумен. То е като да ползваш лежак с 2 майки и общ магазин, трябва от такива хора да се вземе някакъв опит за да се види дали става или не.
    Аз мисля да го пробвам само с плодници ДБ10, отваряш в страни да дърпаш рамки с пило и слагаш горе в общия плодник. Лесно храниш, лесно дърпаш рамки. Добре е семействата да са ограничени на 6-7 рамки с преградна. Лошото е, че плодниците ми са с кантове и не мога да ги долепя плътно, но ще го измисля някак.
    Винаги може по-добре.

Заслужил Автор
    Регистриран
    13.05.2014
    Пчеларски район
    Айтос
    Ще стане разбира се, допираш двата кошера един до друг и мериш разтоянието. На ХР по средата лепиш 1-2 ленти с алуминиево тиксо и си готов! Проблема е че медовия корпус (магазин, плодник дб или лр) трябва да е БЕЗ первази!

VIP Автор
    Регистриран
    06.04.2011
    Цитат Първоначално публикувано от brusa Виж публикацията
    Може би заглавието да ви е смаяло извинете ако е така.
    Предложиха ми при активния сезон да сложа над магазина една ханеманова решетка и да сложа отгоре кошер(плодник пълен с пчели и майката).
    Да работят 2 семейства на 1 магазин и да го пълнят по бързо.
    Само че с различни входове.Ако някой може да сподели опит ще съм благодарен.
    Хайде де . Момчето попита нещо и се започна отново с изкривяване на темата .
    Става тази работа , но си има определена технология.
    Лично аз , така не съм работил с различни входове - т.е . един на изток , а един на запад .
    Прелките са само на една страна и всичко е наред .

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Пробвал съм двумайчно в 12ДБ,но двете майки са работили в един плодник от август до началото на акацията,след което едната майка излиза във отводка.Плодника е преграден плътно по средата с фазер,а отгоре задължително ХР. .На фазера има замрежен отвор 10см./20см.Предната стена,също се прегражда с дъска с различно оцветяване.За началото на акацията кошера е с 3 магазина.При изваждане на едната майка се изваждат и преградните дъски отвътре и от вън и се маха ХР. Трябва да отбележа,че когато зимуват две майки преградени с НЕ плътна преграда,майките трябва да са на една възраст.Този начин на работа е добър за райони с ранна паша,но изисква ежеседмични манипулации-изваждане на рамки с пило и добавяне на ВО.

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    По миналата година 1 стар пчелар ми подари подобен кошер за тази работа . Но е различно магазин няма а са 3 плодника с два входа различно оцветени. Майките са майка и дъшеря от предходната година в най долния корпус разделени с много тънка цяла дъска с 10см. отвор мрежест и ханеманова решетка отгоре.Майките са само долу но всяка седмица се вади зряло пило и се прехвърля нагоре.Като се напълни с пило и мед се слага 3ия плодник.Няма магазини само корпуси.Казва че е вадил по 70-80 % повече мед ако всичко е наред с метерологичните и други фактори . Иначе се роят. Има на същия принцип още кошери само че са с обърнати рамки на 90 градуса мисля че се казваше украински метод. Недостатъците са че са ги вдигали корпусите с скрипец с още един друг старец и грижите са ежеседмични.Аз пробвах тази година но изимиха добре но пролетта едната майка даде фира и аз се отказах от гореописания метод.От въпроса на темата много много ме учудва 1 магазин на две семейства за по бързо пълнене каква е идеята.

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    Цитат Първоначално публикувано от m_pchelari Виж публикацията
    Някой пробвал ли е този метод...
    Нищо допълнително, само долепяш два корпуса и слагаш ХР по средата.
    Тука има едни картинки с нещо по-мащабно:

http://pchelari.com/forum/showthread.php?t=73&page=4
    Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
    Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени

Заслужил Автор
    Регистриран
    07.02.2013
    Преди няколко дни попаднах на една сравнително нова книжка с доста интересна информация по темата - Ефективно пчеларство от Петър Бонев.
    В книжката е описан авторски метод на работа с двумайчин ДБ12 - с мрежеста преграда разделя плодника вертикално на две отделения по 6 рамки, горе слага ханеманова решетка, а над нея два корпуса от по-тънки дъсчици за по 5-6 рамки всеки. Така се постига олекотяване на горните корпуси и възможност за манипулации от един човек. Горните корпуси могат да бъдат завъртяни и на 90 градуса, така че пчелите да се смесват. Покривът е стандарния капак на кошера, понеже габаритите на двете корпусчета заедно са колкото размерите на плодника.

Друга интересна особенст на метода, е дълбокото дъно - около 20см. Авторът твърди, че зимуването по този начин е перфектно и аз съм напълно съгласен с него.

Ето една бърза снимка от книжката за онагледяване по темата.

789.JPG

Заслужил Автор
    Регистриран
    01.03.2013
    Пчеларски район
    Добрич
    Как се казва книжката и от кое издателство е?

Страница 7 от 8 ПърваПърва ... 5678 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •