Първоначално публикувано от iris
Когато застахователните компании започнат да застраховат и срещу кражба,такова ще е положението...защото когато се наложи да дават пари,хората който трябва да открият крадците се задействат повечко![]()
Първоначално публикувано от iris
Когато застахователните компании започнат да застраховат и срещу кражба,такова ще е положението...защото когато се наложи да дават пари,хората който трябва да открият крадците се задействат повечко![]()
Застраховат само ако има охрана(физическа или сот).Това е положението.
Я кажи кои са тези които застраховат ако има СОТ, че не съм попаднал на тях.
В старозагорско върлуват някакви гадини от миналата година. Почти винаги крадът по 11 кошера. Явно толкова има събира колата или ремаркето Много хора "запалиха" и как им се канят ..... Ако ги хванат ще се молят да стоят в ареста, защото тесен ще им се види света като ги пуснат да не говорим някой колега да ги набара. Толкова нещо дигнаха и се разчу, че колегите които изгоряха вече се позапознаха и един да разбере кои са всички ще научат. Последната кражба е от фургон в който са проникнали през подапак 11 броя.
Ако се разхождате из гората (или по полето) и изведнъж видите захвърлено портомне с 10000 лева в него - какво ще направите? Колко от вас ще го подминат? Или ще се огледате и след това гузно ще пъхнете портомнето в джоба си?
Сложете ръка на сърцето и си признайте какво ще направите.........................
Бас ловя, че 99% от вас ще сложат портомнето в джоба си, при това без капка угризения. И дори няма и да си помислят, че тези пари някъде някой ги е изстрадал, докато ги спечели...........
А сега си представете, че до портомнето има надпис: ВНИМАНИЕ, ОХРАНЯВА СЕ !!! ИМА СКРИТИ КАМЕРИ !!! НЕ ПИПАЙ. МАРКИРАНО Е !!!
Ами при това положение бас ловя, че повечето от вас ще се огледат, ще се ослушат, и ако наистина видят някаква камера - ще подминат портомнето.
Какъв е извода?
Ами ако си захвърляте кошерите там насред полето или гората без никакви мерки за защита или охрана - ами че вие все едно сте захвърлили едно портомне и викате "ЕЛА ВЪЛЧО - ИЗЯЖ МЕ". Ако обаче положите поне малко от малко усилия за защита и охрана, с това вие намалявате вероятността за възможно посегателство ПОНЕ 100 ПЪТИ !!!
Първоначално публикувано от Mateev
С всеки един ден се отчайвам все повече и повече...и вземам да усъзнавам защо ни е подобно положението.
От психологическа гледна точка човек е едно много странно животно. В компанията на други хора е възпитан и спазва законите, 10-те божи заповеди и общоприетите морални норми.
Когато обаче остане насаме и/или има шанс да действува тайно, скрито или анонимно, то тогава човек коренно се преобразява и падат абсолютно всякакви задръжки. Такъв един човек започва:
1. Да оплюва и обижда колегите си по форумите
2. Да псува на жена, майка, бог и т.н.
3. Да изневерява
4. Да нарушава Закона за движение по пътищата
5. Ако е на демонстрация - да се бие или най-малкото да хвърля камъни и яйца по полицаите
6. И въобще - ДА ПРАВИ ЗАБРАНЕНИ НЕЩА и да се ОПОВАВА ОТ СВОБОДАТА СИ !!!
В тези забранени неща, които с лекота се нарушават, влизат всички догми на възпитанието, влизат и 10-те божи заповеди, в това число и кражбата.
Та от тази гледна точка КАМЕРИТЕ, ОХРАНИТЕЛНИТЕ СИСТЕМИ или МАРКИРОВКАТА НА КОШЕРИТЕ могат да намалят кражбите 100 ПЪТИ по простата причина че оказват ПСИХОЛОГИЧЕСКИ ПРЕВАНТИВНО ВЪЗДЕЙСТВИЕ на потенциалните крадци.
Мога да дам и друг пример:
Вземете две хубави и лъскави западни коли и ги закарайте някъде на тъмно и неохраняемо място. На едната включете алармата, което ще си личи от мигащите светодиоди по таблото и вратите, а другата я оставете с отворени врати и с ключ на таблото. Вървете на другата сутрин и вижте коя кола стои и коя е открадната.
Има вероятност 1 на 100 и двете коли да са там, както и има вероятност 1 на 100 да са откраднати едновременно и двете коли. В 98% от случаите обаче ще е открадната само колата с отворените врати и с ключа на таблото.
Та отново КАКЪВ Е ИЗВОДА?
Ами ако дадете на крадците ЛЕСНА ПЛЯЧКА, можете да се сърдите само на себе си............
Важи и обратния извод:
Всяко едно превантивно действие СИЛНО НАМАЛЯВА ВЕРОЯТНОСТТА ЗА КРАЖБА !!!
Превантивни действия са:
1. Предупредителни табели
2. Маркировка
3. Охранителни системи
4. Ограда
5. Катинари
6. Бодлива тел
7. Камери
8. Мигащи светодиоди
9. Антени
10. Периодични "случайни" задействувания, съпроводени с пищене на аларми
11. Информиране във форума, че ЕДИ КОЙ СИ ПЧЕЛИН СЕ ОХРАНЯВА
12. Пускане на слухове в селото, че КРАДЦИТЕ ГИ ЧАКАТ ИЗНЕНАДИ НА ПЧЕЛИНА
13. Ако имате оръжие, не пропускайте да информирате комшиите си. Те ще разнесат слуха навсякъде. Не пропускайте и от време на време да гръмнете, за да чуят всички - напр. по празници.
14. Подмятания в селската кръчма от типа "ай някой ми е влязал в пчелина, ай съм го гръмнал".
Това е абсолютно не вярно.
Ако някой рече да ти краде колата и 100 аларми да и сложиш няма спасение и обратното, ако никой не ти е набелязал колата и отключена да е няма да я пипнат.
Разбира се, че е така. Аз говоря за ВЕРОЯТНОСТИ !!!
ПРЕВАНТИВНИТЕ МЕРКИ СИЛНО НАМАЛЯВАТ ВЕРОЯТНОСТТА ЗА КРАЖБА !!!
ЛИПСАТА НА МЕРКИ ЗА ОХРАНА СИЛНО УВЕЛИЧАВАТ ВЕРОЯТНОСТТА ЗА КРАЖБА !!!
Нали знаете, че всички огради, катинари, камери и т.н. са за ДОБРИТЕ ХОРА. Иначе ако дойде ЛОШ или някой ПРОФЕСИОНАЛИСТ, няма да го спрете и с 3-метрова ограда.
Матеев, мога да дам и трети пример. Имам познати из криминалния контингент и знаейки, че се занимавам с кошери, неведнъж са ми предлагали да ми "подарят" няколко. Разбира се им отказвам, като им казвам, че ако аз лично ги фана, че ги утепам на место!
Та до моя пчелин, живеят потомствени крадци, досега не са ми барнали нищо, даже като ходят из района на селото и видат рояк ми звънят да го прибера!
...споделяме системи за охрана....ти даваш неколко примери.....давам и аз, като казвам каква е моята: когато точа давам 2-3 буркана мед на крадците съседи и 2-3 с разпечатки за дъвчене на децата...тва ми осигурява спокойствие и неангажираност с GPS, сателти, СОТ-ове и т.н.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))