Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 7 от 149 ПърваПърва ... 567891757107 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 61 до 70 от общо 1485

Тема: ВАРОАТОЗА

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    Аами да , неточност в изказа , в онази тема имах предвид , че в някои години пропускам по това време /есенно време / , сега вече конкретизирам . Само една година не съм третирал въобще , после или веднъж / пролет или есен / или - два пъти . Нямам система , по -скоро го правя по интуиция , което не е правилно разбира се , ма пък няма и фатални последици . Иначе селекцията е голям резерв , знам го от опита си при зайците / някои хора от форума може би ме помнят виртуално от един зайчарски такъв / , аз зайците си ги гледам без химия и нямам смъртност , така че и при пчелите сигурно може , ма като не знам и слагам лентите
    П.П. При нас лятото винаги е горещо , така че и пчели и акари трябва някак си да са се приспособили към жегите.

Почетен Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    Цитат Първоначално публикувано от jordanov
    Интересното е , че на другата година в село избухна АГ
    Горещините благоприятстват развитието на АГ, а Вароа обратно, подтискат.
    Цитат Първоначално публикувано от jordanov
    Първо - напълно споделям философията на scutellator по темата и като добавя моето символ-верую - млада майка със силно семейство , голям обем и шарена сянка на лято , животът някак си е по-лесен ...
    Един многоуважаван колега, веднъж коментира, че големият обем подпомага Вароа. Ако се включи и реши да коментира, можем да научим нещо повече.

Това за горещините и акара - не съм много сигурен. Понеже за мен пчеларството е преди всичко хоби, "зарибен" от идеята за възможно най-био продукция, през 2007 година реших да не третирам срещу акара. Тази година беше рекордно гореща. От този мой експеримент от 29 семейства, през пролетта на 2008 имах само 1 на 3-4 рамки и пълно с акар и над 200 кг мед по празните кошери.

Почетен Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    Всеки има своя горчив опит. Ха, не третирай след такъв урок!
    Може би е било комбинация от неуспешни третирания + действително нетретиране.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    Пчеларски район
    Родопи
    Чудя се защо спорите тук. Доцента Петров онзи ден по време на кръглата маса започна да ми обяснява, че е направено изследване и че нашата българската медоносна пчела е с най добрите хигиенни навици в Европа и че това е научно доказано. Тя била и най-устойчива на всякакъв вид заболявания особено към нозематозата. Имаме си супер пчела. Чудя се защо тогава се оказа, че причината за опразнените тази пролет кошери се оказа точно вароя и оказа се че всички на есен са третирали с един и същ препарат - Варотом. оказа се, че всички "оцеляли семейства са бъкани с акари. Според доцента причината за всичките проблеми идвала от тези дето са си донесли в джобовете австрийски майки и с тях болести та болести. По интересен е факта, че точно в тези пчелини с австрийските майки няма нито нозема нито акари, а в другите има.

Цитат Първоначално публикувано от donboneti
    Чудя се защо спорите тук. Доцента Петров онзи ден по време на кръглата маса започна да ми обяснява, че е направено изследване и че нашата българската медоносна пчела е с най добрите хигиенни навици в Европа и че това е научно доказано.
    Нали знаете какво е казал шопа, като видял жирафа. "Е тетакова животно нема." Това важи и на 100% в случая.

Почетен Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    Цитат Първоначално публикувано от donboneti
    Чудя се защо спорите тук. Доцента Петров онзи ден по време на кръглата маса започна да ми обяснява, че е направено изследване и че нашата българската медоносна пчела е с най добрите хигиенни навици в Европа и че това е научно доказано. Тя била и най-устойчива на всякакъв вид заболявания особено към нозематозата. Имаме си супер пчела. Чудя се защо тогава се оказа, че причината за опразнените тази пролет кошери се оказа точно вароя и оказа се че всички на есен са третирали с един и същ препарат - Варотом. оказа се, че всички "оцеляли семейства са бъкани с акари. Според доцента причината за всичките проблеми идвала от тези дето са си донесли в джобовете австрийски майки и с тях болести та болести. По интересен е факта, че точно в тези пчелини с австрийските майки няма нито нозема нито акари, а в другите има.

А ето и отговора! Той не е изваден от контекста, а буквално копирам един пост на уважаван специалист в областта на пчеларството - г-жа Маргарита Дикова:

Още преди 1990 година специалистите тръбяха, че пчелните семейства в България са тотално метизирани. През 1995 г. Пламен Петров открива при един дядо в родопска махала две семейства с пчелни майки, които „отговарят” на „неговите” измервания за българска пчела. Успява да вземе едната майка, която – внимание – става родоначалник на расата Родопика. Смях! Същевременно взема от колега от Шабла майки, които са откровена карпатика (отродие на карниката), и ги заселва на пчелина си в Пловдив, като твърди, че отглежда лееяната Родопика. Само доц. Петър Ненчев и аз се възпротивихме и започнахме борба с явното търгашество. Аз бях заплашена от фамилия Кисьови, а Петър Ненчев даже беше съден от Петров, зад който застана чиновничката от Министерството на земеделието – предстоеше отпускане на субсидия и няколкото човека вече бяха се наредили на софрата. За капак (пак с пари от министерството) Пламен започна да обикаля страната и да събира пчели от Видин до Кърджали и от Петрич до Силистра, които настани в пчелина на Чуката (Сливенско). Ето така се прави раса. След това започна издаването на сертификати на отбрани верни хора, които бяха възпроизведени като майкопроизводители и монополът беше завършен. Кой ги контролира – те сами се контролират. И наистина се гонят само парите – за никаква научна и изследователска работа не може да става дума.
    Първото нещо което прокараха, е забрана за внос на майки от други страни, второто – на пазара да се предлагат майки само от членове на развъдната асоциация. А тези членове да вземат по няколко майки срещу 300 лв. едната само от Пламен Петров. Гарантиран бизнес. Нещата са тотално изтървани, защото преди 10-15 години нямаше воля у пчеларите да се противопоставят. Сега вече е прекалено късно. Така че всеки се спасява сам, след като се опари… Жалко, защото навремето държавата беше създала развъдни станции в различните региони (Видин, Враца, Ловеч, Плаково, Сливен, Смолян…(по-старите пчелари ги знаят), които бяха унищожени с един замах, а с тях и истинската селекция в България. Сега и ножът и хлябът са в ръцете на един човек, който нито има сили, нито желание да прави селекция, а преследва слава и пари. Добре, че поне измислената Родопика отпадна като раса.

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    Donboneti , какво предлагаш ? Фактите които вадиш , къде могат да бъдат прочетени ?

Потребител
    Регистриран
    05.09.2011
    Здравейте!Малко съм нов и не опитен,но не бягам от възможноста да науча нещо ново.И въпреки ,че за много от вас несъм още колега,аз ще ви наричам така.Колеги, как бихте произвели БИО мед,като ползвате,всички тези горе посочени препарати?Благодаря ви предварително!

Почетен Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    Тимол и оксалова киселина се използват при био пчеларството. Също и мравчена и млечна киселина.

Страница 7 от 149 ПърваПърва ... 567891757107 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •