аиде изкарах меда от магазините цената е вече 120лв с меда в плодника
аиде изкарах меда от магазините цената е вече 120лв с меда в плодника
Само по 4 килограма от кошер ли извади?Първоначално публикувано от Б.Медаров
Вицовете май бяха в друга тема.
Знам доста неща,но и доста ПОВЕЧЕ искам да науча!!!
Не,просто не го продавам по 5лв меда.плодника е пълен с мед и с толкова развити семейства, е абсурд за под 120лв.О т рапицата изкарах по 2 магазина този мед който изкарах сега беше след нея.Първоначално публикувано от ivandespotov
качи снимки да види кошерите и споколко магазина продаваш кошера
Кошерите нови ли са или стари какво им е състоянието
120 лева за кошер е може би добра цена в зависимост от състоянието. Ако са много стари питите докато ги подмениш с нови имаш ядове заради пилото в тях. После ако запасите са трупани по време на рапицата пак не е много добре. Отделно цената на меда на едро е доста под 5 лева, а има толкова много труд допълнително положен докато медът излезе от тези килийки и влезе в тенекиите. Да не забравяме че по това време на годината и пчелите са "по-евтини". Мйаките са с неизвестно качество и възраст, което е допълнителен риск за купувача. Значи ценообразуващите фактори на колегата не са наред. Само цената е добре даже ниско.Първоначално публикувано от Б.Медаров
![]()
Парадокс
5 лева за мед в плодник е доста много да се иска. Отделно цена на кошер със здраво семейство + празен магазин +читави пити + добри медени запаси е нормално да е 120 лева при повсеместната беднотия предопределяща търсенето. Все пак ако отидеш да купиш отводка на 4 рамки в магазин говоря, е над 100 лева.
Ако допуснем че питите са качествени, меда не е само рапичен семействата са здрав и кошерите не са прекалено амортизирани:
Празен сандък - нов 70лева *0.5 амортизация =>35 лв
12 рамки пчели +мед+ майка =>150лв
Общо 180 лева + отстъпка за количество и за разходи и труд по пренасянто отива между 120 и 150 цената. Но зависи от състоянието на кошери и рамки разбира се.
В други държави - много повече.
Доста са ти грешни сметките.В момента има около 20кг мед вътре НЕ ПО МАЛКО!!!! Сложи сандък стар върви около 25лв. с изградени рамки и пчелите на гол рой вървят не по малко от 30-40лв,и какво се получава доста над 120лв,тъйче който иска да купува звани а не си прави БОШ ЛАВ по форумите с празни приказки,мойте уважения.Намерете ми кошери с пчели за под 100 лв развити сем. и веднага идвам да ги купя без значение дали са стари или скапали,те за едно лято си избиват капитовложението.Но зависи от кой край на Бг сте и как пчеларствате и колко им разбирате де wink; .Само да отбележа.Тук при нас в Бургаския край не съм чул някой да продава под 100-120лв кошер с пчели.даже напротив даржат цени около 150лв.Един изкуфял дъртак ми продаваше преди март месец 18 кошера за 4000лв в село факия ,абе ужас хептен са изперкали.То разбирам да ти се свиди но чак на цената на нов кошер.И цената на нов кошер при нас е около 85лв с 1 магазин.ПРАЗЕН.а не около 70лв.Отводките са на не по малко от 50-70лв.и като го заредиш с рамките и восачните основи.Боядисване,тел за рамки сковаване.незнам дали не отива над 200лв.Това е за Бургаския край.Както казах някой ако знае за по евтини пчели идвам и ги купувам.Успехи.Първоначално публикувано от valyo
Не се пали толкова. И аз съм казал че цената е добра, даже ниска. Но не съм съгласен да си хващаш меда вътре. Пък и 20 кила е към горната граница, не долната. 12 пии по 1.5 венец ~ 18 кила. Още по кило на крайна пита и са към 20 но мах. Нали този кошер трябва да и има и пило вътре, то в мед ли плува?
Кошер тук във форума с признато добро качество може да се намери за 70 лева. В Плевен на изложението продаваха прилични кошери за 60. Но както и да е. Цената пак си е остава добра.
Успехи.
Мисля,че семейство изкарало две последователни силни паши,неможе да остане силно в края на втората паша и то с 20килограма мед в плодника.Единственото ми силно семейство останало силно след рапица и акация в дб има в плодника си не повече от 10кг мед.И другите ми кошери имат много пчели,но стари и с повече мед в плодниците.Новоизлюпващит се пчели са по малко от умиращите поради простата причина че силното семейство блокира плодника и за майката остава много малко пространство за осеменяване. Иначе цена от 120-150лв е нормална.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))