Не беше спор ,просто вкарах уточнение и то стана олеле.Първоначално публикувано от magna72
Не беше спор ,просто вкарах уточнение и то стана олеле.Първоначално публикувано от magna72
Ингиво, благодаря за таблицата на Кулман. Доста хора отричат тополата пък тя не била за изхвърляне ами даже по - добра от върбата и съпоставима с елата и смърча. Ако имаш данни за липата и акацията изкарай и тях.
Акацията ,тъй като се води,че не е меснорастящ вид я нямям в такава таблица ,но може да се приеме като дъба.И двата вида имат кръговопорест строеж на дървесината и почети еднаква плътност . Плътност във въздушно сухо състояние за дъба средно 790(летен дъб) до 870(благун) кг /м3 за Акация(Бяла Акация-ROBINIA PSEUDOACACIA L.) 770 кг/м3. Акацията превъзхожда дъба при използването във водното строителство.За липата нямам данни по тези 2 таблици и не съм сигурен с кой вид да я сдвоиме . Намирам сходство с трепетликата която е от род POPULUC тополи ама не е това което е дадено за тополата в тази таблица .Трепетликата е най-качествената топола така че не я броиме в общите тополи бяла топола , кавак,пирамидална и евроамериканска.Трепетлик та се познава по това че няма ядро ,в напречен разрез на стъблото е с еднакъв цвят сиво-бяла до сиво-кремаво или розово-бяла.Първоначално публикувано от jordanov
Здравейте колеги!Сдобих се с около 1.5 кубика току-що отрязана червена върба,като трупчетата са с дебелина 30-60 см. и дължина 0.7-1.2 м.Въпроса ми е към колегите които разбират от обработка и сушене на дърво -веднага ли да ги разбичвам на талпи или на пролет.Ако е на пролет да махам ли сега кората на дървото.Искам да ги ползвам за изработка на кошери с дебелина 3.5 см,така че подходящо ли да ги направя на талпи 8- 8.5 см за съхнене.И изобщо става ли това дърво за изработка на кошери и колко време трябва да съхне, за да е готово за обработка.Извинявам се ако питам глупости,но не разбирам от това,а съм чул и чел ,че това е хубав материал.Поздрави...![]()
Гладът не е заради това,че не можем да нахраним гладните,а заради това ,че не можем да нахраним богатите.
Липата ползвай за рамки. Ела да ти покажа какво се случва с нея оставена на открито-много качествен материал за пушилката.[/quote]
Колега Бонев,ти ела при мен да видим дали ще познаеш моите няколко кошери от липа,които са ми едни от първите!?Боядисвани са 2004г.
Същата работа както при системите кошери!Лоши кошери няма-има лоши пчелари и
лош материал няма-има лоша потдръжка
1000 пчелари - 1000 технологии
Дааа всичко иска поддръжка . wink; wink; wink;
Ето ме във Фейса ! https://www.facebook.com/Ivo.Beekeeper
Надявам се скоро да се включат дърводелците и да дадът точни и конкретни отговори на въпросите ти. Аз до колкото съм информиран, задължително махни кората, а може би е добре да се разбичат на 4 примерно. Но не разбирам много от дървообработване и незнам, доколко това е добре. Иначе за мен, това е можеби най-добрия материал за изработка на кошери.Първоначално публикувано от Цветан Андров
Разбичваш ги на 5 см, след което веднага мажеш челата от двете страни с блажна боя или предварително стопен парафин и заковаваш летви на същите чела с няколко гвоздея. Целта е постепенно изсъхване на върбата , понеже съдържа висока влажност и ако я оставиш само набичена бързо ще се изкриви и усуче, ще се получат дълбоки цепнатини именно от към челата , а това е равно на висок отпадък.Така приготвените талпи ги редиш на пирамида с разделителни летви помежду им ( 2/3 см) и ги слагаш на сушина, ако нямаш покриваш ги с ламарини и ги затискаш с нещо тежко . Обикновено колкото сантиметра е дебела талпата , толкова месеца съхне приблизително.Ако съм изпуснал нещо съществено , колегите да ме поправят. Това е златен материал ,Отнасяй се грижливо с него. Успех
Чух и забравих. Видях и запомних. Преживях и разбрах. Конфуций
Добавям нещо важно , кората да се махне задължително ако има останала след разбичкането и още нещо да не забравиш надмерки за съсъхване минимум 10% .Например за талпа 5 см бичиш минимум 5,5 см. По добре е да се разбичат сега защото влажността е по-голяма и ще съхнат по-бавно което е добре в твоя случей . Разбира се всичко това го говориме за Атмосферно сушене а не в камера. А и щом знаеш че ще ги ползваш за дебелина 3,5 см направо ги бичи на 4,5-5 защото от 8-ци после като ги цепиш ще има много напрежения и ще излизат готови за ски :D
Ето ме във Фейса ! https://www.facebook.com/Ivo.Beekeeper
Тука има и малко картинки :
http://pchelari.com/forum/viewtopic.php?t=2875&start=60
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))