Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 7 от 24 ПърваПърва ... 5678917 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 61 до 70 от общо 234
    Почетен Автор
    Регистриран
    13.03.2014
    Пчеларски район
    Търговище
    Приемането на майката е на 100 % за градежа не го препоръчвам.Ако искаш да градиш много рамки храниш редовно и слагаш по 1 или 2 основи и след няколко дни ги взимаш и слагаш нови основи отводките нямат голям потенциал за градеж все пак там се стремим да ги развием бързо . При налитането с стари пчели също няма търсене на майка.

Заслужил Автор
    Регистриран
    18.11.2013
    Пчеларски район
    с.Просена
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Искам да кажа за голия рой - така, както си го замислил, в отводката ти има и операция ТЪРСИ МАЙКАТА, която е възможно най-бавната от всички пчеларски операции. При много на брой кошери направо ще си вкараш автогол.
    Кошерите са 7 бр и ще поема риска със най-бавната операция ТЪРСИ МАЙКАТА
    Майките не са белязани и това още повече ,ще ме забави ако нямам късмет .На първия преглед от 7 бр само на 2 не видях майките при това доста бързо ги забелязах
    нямам друг пчелин където да ги преместя. Начина който Вие сте планували е доста логичен ход.Майките ще ги закупя на два етапа първите 7бр още не съм решил от къде ,но за началото на Юли месец имам подадена заявка за 10бр при Scutellator за първите 7бр дилемата е голяма от къде !!!.За ракията съм съгласен няма да я харча бадева нищо ,че я има в изобилие нека си отлежава но ще я заместя със "ПроРой"
    Милен Михов

Заслужил Автор
    Регистриран
    18.11.2013
    Пчеларски район
    с.Просена
    Днес правих преглед разпечатване разместване където е необходимо,слагане на рамки за градеж на които прецених , че имат започнато надграждане на рамките .Рамката която пуснах пробно да видя да ли има градеж със пластмасова полуизградена основа е изградена. Накрая преди да сложа възглавниците напръсках рамките леко от горе със Йод разтворен(50мл-5% спиртен р-ор в 1л вода).подхранване сироп (1:1)+ Витамини
    Милен Михов

Заслужил Автор
    Регистриран
    18.11.2013
    Пчеларски район
    с.Просена
    Колеги едно въпрос че как и колко рамки е най удачно да наредя в магазина със цел повече ново изградени рамки. Основите на рамките са от Бургаските пластмасови полуизградени . При днескашния преглед на едно семейство имаше заложени за само смяна на две отделни рамки по един не запечатан маточник .След като ги запечатат ще правя отводки от тях,намерих майката и отрязах 1 крило .Още 1 ? на това семейство да му слагам ли магазин семейството е силно на 12р изпълнени
    Милен Михов

Аз в магазините слагам 50 на 50 изградени и нови, правил съм си експеримент само с пластмасови основи и по бавно почнаха да ги градят за това според мен е хубаво и восъчни основи да има в магазина. А колкото до семейството слагай му магазин без да се замисляш
    Si sapis, sis apis. (Ако си умен, бъди трудолюбив като пчела.) Луций Аней Сенека

Заслужил Автор
    Регистриран
    13.01.2013
    Пчеларски район
    Carpati
    Цитат Първоначално публикувано от kapanec Виж публикацията
    Днес правих преглед разпечатване разместване където е необходимо,слагане на рамки за градеж на които прецених , че имат започнато надграждане на рамките .Рамката която пуснах пробно да видя да ли има градеж със пластмасова полуизградена основа е изградена. Накрая преди да сложа възглавниците напръсках рамките леко от горе със Йод разтворен(50мл-5% спиртен р-ор в 1л вода).подхранване сироп (1:1)+ Витамини
    Йода както убива някои гъбични спори, така и действа на витамините - убива ги или неутрализира тяхното действие. Така че умерено и балансирано боравене с йода.

Заслужил Автор
    Регистриран
    18.11.2013
    Пчеларски район
    с.Просена
    Колеги благодаря Ви за мненията сложих 7 изградени и 5 за изграждане със пластмасови основи.Йода разтворен във вода по този начин го ползвам рядко .Колко йод се слага във водата им за пиене и през какъв интервал .Бях чел някъде че се слага 25 мл на 10л вода мисля си ,че е много
    Милен Михов

Заслужил Автор
    Регистриран
    18.11.2013
    Пчеларски район
    с.Просена
    26.04 Първата отводка от маточник за самосмяна . Намерих старата майка отрязах и едното крило и единия заден крак отделих я в преносното сандъче после си я върнах в нейния си кошер .Вземах една рамка със пчелите по нея и 1бр маточник ,другата рамка със мед и прашец стръсках 3р със пчели , затворих и го преместих така направих отводка.
    Магазините рамки със пластмасовите основи по 5бр на 12р магазин ,който сложих на 22.04 бяха изградени на 80% и почнали да слагат нектар .Някой кошери градят със светъл восък и градят по бързо а другите със тъмен и по слабо градят относно градежа това ми направи впечатление
    Милен Михов

Заслужил Автор
    Регистриран
    18.11.2013
    Пчеларски район
    с.Просена
    Днес им правих преглед от общо 7 кошера два правят само смяна 5 са влезнали в роево състояние .3бр ги разделих на отводки всеки кошер на 3 . На 2бр им унищожих всички маточници .Майките на всички семейства се подсигурих и им отрязах по 1 крило и 1 крак за да не се сетят все пак да хвърчат към близките дръвчета.Магазините на разцепените семейства ги сложих на тия който правят само смяна . На двете семейства на който им унищожих маточниците си останаха със магазините . Магазините бяха напълнени и рамките които ги сложих са изградени на 70% до 90 % и почти напълнени.На 21.04 им правих преглед и нямаха никакви роеви помисли на 22.04 им сложих и магазините със магазин ни рамки за градеж по 5бр на магазин въпреки променливото време добре са се справили със събирането на нектар долу в плодниците имат също 1-2р за градеж .Аз ли някъде сгреших или самата рапица им действа като инжекция за залагане на маточници ..Колеги Ви как се справяте!!! при Вас как е положението ?
    Милен Михов

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    Въпреки че си избра твърде амбициозно заглавие за темата, липсва ти практически опит при работа с пчелни семейства нонстоп във фул кондишън. ДБтата обичат малко по...яваш-яваш...
    Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
    Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени

Страница 7 от 24 ПърваПърва ... 5678917 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •