Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 7 от 11 ПърваПърва ... 56789 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 61 до 70 от общо 109
    Почетен Автор
    Регистриран
    05.10.2012
    Цитат Първоначално публикувано от ch.atanasov Виж публикацията
    Къде гризат, капака ли ? Незнам защо не ти харесва-супер е. По две майки оплодих в едно( една след друга ), сигурно може и повече.
    Гризат дето има най малко разстояние до свободата....
    Не ми харесват майките от тях.... Предпочитам свещева пред такава.
    Имам 4 майки тази година от такива нукове и четирите са осезаемо по слаби от другите!
    А и като чета повечето майки оплодени в такива нукове им правят самосмяна на пролет.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Цитат Първоначално публикувано от nikawr Виж публикацията
    Гризат дето има най малко разстояние до свободата....
    Не ми харесват майките от тях.... Предпочитам свещева пред такава.
    Имам 4 майки тази година от такива нукове и четирите са осезаемо по слаби от другите!
    А и като чета повечето майки оплодени в такива нукове им правят самосмяна на пролет.
    Проблема според мен е в залагането и изхранването на маточниците. Тези малки нукове тип черпак се ползват при топло време и няма какво да и стане на майката за 7-10 дена. Аз ги оставям да снасят, до като запълнят рамчетата. Колкото по-дълго, толкова по-добре ги приемат после.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Снимка0306.jpg

Върху рамките има парче от чувал и тези парчета от подложка за ламинат.Идеята ми е докато гледам едното, другите да не ми пречат. Нямам нагризани.

Почетен Автор
    Регистриран
    05.10.2012
    Цитат Първоначално публикувано от ch.atanasov Виж публикацията
    Проблема според мен е в залагането и изхранването на маточниците. Тези малки нукове тип черпак се ползват при топло време и няма какво да и стане на майката за 7-10 дена. Аз ги оставям да снасят, до като запълнят рамчетата. Колкото по-дълго, толкова по-добре ги приемат после.
    Ами не знам, може би проблема е в захранването и съзряването на майката когато се роди и преди да се оплоди. Единствения плюс за мен до сега е, че не изискват много ресурс за производството им и винаги имаш под ръка майка, която да влезе в осиротяло семейство, докато си произведеш по качествена майка. Защото иначе семейството се връща назад, ако нямаш резервна... Дори може би догодина няма и да ги заселя, а ще отделя на пролет 2-3 силни семейства за помощни и ще ги цепя за материал. Зависи какво ще ме наплюе тази зима...

Почетен Автор
    Регистриран
    05.10.2012
    Матеев нали беше правил експерименти с такива фибранени нукове, и беше доказъл, че са в пъти по-добри от към поддържане на темп. режим от дървените....

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Ами не знам, може би проблема е в захранването и съзряването на майката когато се роди и преди да се оплоди.
    Едва ли. Пчелите са достатъчно, градят и пренасят от питката по рамчетата, в последствие хранят пилото.

Почетен Автор
    Регистриран
    05.10.2012
    По спомен майката съзрява полово 7-8 ден след излюпване, а когато пчелите в кошера са малко, майката излиза по-рано за оплождане и от там е по не качествена. Като се замисля има логика в това твърдение, защото пчелите са малко и се чустват застрашени и може би от там се опложда по рано. А може би факторите са комплексни и всичко е въпрос на пресечнта точка на подговката на пчеларя и случайните фактори, като време, качество на търтаците и т.н.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    По спомен майката съзрява полово 7-8 ден след излюпване, а когато пчелите в кошера са малко, майката излиза по-рано за оплождане и от там е по не качествена. Като се замисля има логика в това твърдение, защото пчелите са малко и се чустват застрашени и може би от там се опложда по рано. А може би факторите са комплексни и всичко е въпрос на пресечнта точка на подговката на пчеларя и случайните фактори, като време, качество на търтаците и т.н.
    Е, не лобирам за малки нукове, Решението си е твое. Моите наблюдения са други. Хубава, едра майка се опложда по-рано -7-10дни. Тази година оплодих много (по стечение на обстоятелствата ) в отводки на големи ДБ рамки ( 2-3 рамки запечатено пило с пчелите и още пчели от 2-3 рамки ). При хубаво време се оплождат, както и в мининуковете. Има статии в които се казва, че при принудително задържане на брачния полет на майката, тя съзрява и после е по-качествена. Не съм много убеден, макар, че има логика. Тук ще питаш колегата Куров, той има опит.

Автор
    Регистриран
    09.10.2010
    Пчеларски район
    1. общ. Левски и 2. общ. Роман
    При мен от такива нук-ове добрата майка е по-скоро изключение. По-доволен съм от 4-5ЛР нукове. Според мен количеството пчели влияе много на качеството, освен другите фактори.
    Тези нукове са измислени за търговия, като че ли...
    ПС Отглеждам майки за собствени нужди.
    Предпочитам да пия от извора.

VIP Автор
    Регистриран
    25.05.2015
    Пчеларски район
    София,Златарица,Елена
    Днес кАто видях тоя клип направо се влюбих в тоя нуклеус
    https://youtu.be/4oGUMYRPU0E

Страница 7 от 11 ПърваПърва ... 56789 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •