Първоначално публикувано от
Pavel_Bs
Ами колеги,за съжаление истинското вино струва скъпо.Това не е продиктувано от големи разходи,макар че хубава коркова тапа стига до десетки евро бройката(това се отнася за изключително скъпи вина), а защото шaрата може да се използва само веднъж.Колкото и тъпо да звучи пояснявам,след като се източи ширата тя ферментира и става на скъпо вино,с което се ходи по международни изложения и се печелят медали.Джибрите от друга страна са изключително полезен "отпадък" от който се прави второ вино,което като ферментира се примесва с вино от шaра(така нареченият подобрител) - това са бутилките от по 7-8лв..Ако виното от шaра е повече отиват към 10лв.След това се прави третото вино което е същите джибри от второто плюс вода, захар, дрожди,есенции,оцветители, улфити...Тези са всички мераклийски, механджийски и др. йиски вина в пластмасова бутилка.Накрая джибрите се изваряват и се получава прекрасната ни ракия,която за да не е с "пренаситен вкус" и се добавя първокачествен спирт в съотношение от 30/70 до 50/50(ракия/спирт).В описанието не включвам скъпите ракии,те се варят само от вино, но винаги се добавя спирт.За да добавя нещо към темата и да не ми се сърди модератора,ще кажа че за мен няма цена на меда.Взимайки в предвид безценните му свойства, за мен той няма справедлива стойност .