Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 7 от 8 ПърваПърва ... 5678 ПоследнаПоследна
Резултати от 61 до 70 от общо 76
    Наблюдател
    Регистриран
    31.12.2013
    Нашето земеделие е било водещо,относно добив без пестициди и подобни препарати.Сега ни казват как се прави земеделие от ЕС.
    Само,че разликата е в това да използваме тяхната индустрия/машини и торове/.
    Защо Германия е най богата в ЕС. Защото има много пазари.Всеки може да разпределя баница пълна с късмети.
    Говорим за ЕКО-продукти.Нали всичките Е-та по опаковките са от тези водещи страни.Сега казват не може така.
    Царете на химията са фирми като "Данон"," Нестле","Кока Кола" и какво от всичко това.

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    Цитат Първоначално публикувано от Pavel_Bs Виж публикацията
    Ами колеги,за съжаление истинското вино струва скъпо.Това не е продиктувано от големи разходи,макар че хубава коркова тапа стига до десетки евро бройката(това се отнася за изключително скъпи вина), а защото шaрата може да се използва само веднъж.Колкото и тъпо да звучи пояснявам,след като се източи ширата тя ферментира и става на скъпо вино,с което се ходи по международни изложения и се печелят медали.Джибрите от друга страна са изключително полезен "отпадък" от който се прави второ вино,което като ферментира се примесва с вино от шaра(така нареченият подобрител) - това са бутилките от по 7-8лв..Ако виното от шaра е повече отиват към 10лв.След това се прави третото вино което е същите джибри от второто плюс вода, захар, дрожди,есенции,оцветители, улфити...Тези са всички мераклийски, механджийски и др. йиски вина в пластмасова бутилка.Накрая джибрите се изваряват и се получава прекрасната ни ракия,която за да не е с "пренаситен вкус" и се добавя първокачествен спирт в съотношение от 30/70 до 50/50(ракия/спирт).В описанието не включвам скъпите ракии,те се варят само от вино, но винаги се добавя спирт.За да добавя нещо към темата и да не ми се сърди модератора,ще кажа че за мен няма цена на меда.Взимайки в предвид безценните му свойства, за мен той няма справедлива стойност .
    Не разбрах обаче колко трябва да струва истинското вино ? Да кажем доставна цена на гроздето 1лв и рандеман 50% колко себестойност имаме на виното преди бутилиране ? Водата и реферментацията /ако не е за дестилация/ мисля че са забранени.
    Този пост е редактиран от jordanov; 31.12.2013 в 19:37.
    Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
    Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени

Заслужил Автор
    Регистриран
    31.01.2012
    Пчеларски район
    Южен централен
    Цитат Първоначално публикувано от Pavel_Bs Виж публикацията
    .Джибрите от друга страна са изключително полезен "отпадък" от който се прави второ вино,което като ферментира се примесва с вино от шaра(така нареченият подобрител) - това са бутилките от по 7-8лв..Ако виното от шaра е повече отиват към 10лв.След това се прави третото вино което е същите джибри от второто плюс вода, захар, дрожди,есенции,оцветители, улфити...Тези са всички мераклийски, механджийски и др. йиски вина в пластмасова бутилка.
    .
    Прощавай за моята некомпетентност, но с това "вино от шaра" във второто вино........ Все съм си мислел че тези "технологии" включват само захар и спирт.

Почетен Автор
    Регистриран
    28.07.2013
    Пчеларски район
    Странджа
    Колеги за съжаление не излизат коментарите ви.Дайте без цитати.

Почетен Автор
    Регистриран
    28.07.2013
    Пчеларски район
    Странджа
    Аха,прочетох го по друг начин.Ще отговоря и на двамата.Не мога да кажа колко трябва да струва 1 бутилка истинско вино.Моето вино,ако сметна ориентировъчно ми излиза около 2лв./л.,при условие че аз си го отглеждам(гроздето), произвеждам и т.н.Това което написах беше провокирано от други теми.Както си признах,обичам да се отвличам.Модераторе за последно.Това което написах е защото хората вярват че консумират качествен продукт.А вярват защото е ОДОБРЕНО от съответните органи.Същите тези на които се доверявате и за другите неща,независимо в коя област са.Ако на обществото се разкрият рецептите на промишлеността,повярвайте ми,на доста от вас ще им се променят навиците.В същото време за да не променяте навиците си са създадени органи,които да ви казват,че всичко е в реда на нещата и трябва да им вярвате.Ако обаче някой се поинтересува как се получават нещата,ще му покажат среден пръст и ще цитират закона,който защитава търговците.На втория въпрос - виното от шара е най-скъпото.Както казах,с него се ходи на изложения.За да има обаче вкус второто вино(джибри+захар+дрожди+ос таналите химии) и за да се оправдае цената от 8-10лв. се подобрява именно с виното от шарата,така наречения подобрител или първо вино.Няма реално голяма разлика между второ и трето вино,разликата в по-голямата си част е от подобрителя.Между другото нали точно българския мед се ползва за подобрител в европата(така поне чета).Какъв процент от първо вино се използва не знам,но знам със сигурност,че спирт се влага винаги в ракиите и то след преваряване.Изключвам най-скъпите конячни(или винени) ракии.Те се приготвят от вино.Моята ракия я приготвям само от вино и напоследък без захар.Колкото даде.Ако искате да приказваме по тази тема,нека я преместим в свободната.За мен цената на меда е много ниска и не говоря за цена на едро,а и за дребно.За съжаление възможностите на Българина винаги са били умишлено подтискани и това е изградило ниския му стандарт,възможности и мислене,но и това е друга тема за раздел свободни.Весело посрещане на новата година!

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    Не разбрах обаче колко трябва да струва истинското вино ? Да кажем доставна цена на гроздето 1лв и рандеман 50% колко себестойност имаме на виното преди бутилиране ? Водата и реферментацията /ако не е за дестилация/ мисля че са забранени.

Това бях написал в пост №62. Всичко е ясно.
    Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
    Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    Пчеларски район
    Родопи
    Нещо грешно смятате всичко. Така смятат и преработвателите, за това и цените на меда са такива. Всъщност въобще не е лесно да се направи хубаво вино. Изисква инвентар, много познания и не на последно място много труд. Нещата не са ори, мели яж. За да стане хубаво вино, не само гроздето трябва да е хубаво, а и този който го прави да знае как. Много се опитват, малко са тези, които знаят как да направят хубаво вино. Така че няма как истинското вино да струва 2лв. За 2 лв получавате нещо от рода" китайски мед". Този, който умее да прави хубаво вино, никога няма да го продава на такава цена.

Почетен Автор
    Регистриран
    28.07.2013
    Пчеларски район
    Странджа
    Колега Бонев,напълно си прав.Примера който дадох нямаше за цел да прави анализ на ценообразуването.Целта ми беше съвсем друга.Ако прочетете по-долните ми коментари ще разберете каква е била.Това което съм забелязал досега е,че кофти човек,хубаво вино не може да направи,а предполагам че ако е пчелар,пчелите му ще бъдат много зли.Нека приключим темата за вино с един последен въпрос от моя страна-не смятате ли че всичко, което не е приготвено единствено от ферментирал гроздов сок, би трябвало да се нарича ВИНЕН ПРОДУКТ.Задайте си въпроса защо това е така и може би ще видите как се защитават интересите на ПРОИЗВОДИТЕЛЯ А НЕ НА ПОТРЕБИТЕЛЯ!

Заслужил Автор
    Регистриран
    31.01.2012
    Пчеларски район
    Южен централен
    Тук става въпрос за себестойност при производител. Хубаво грозде/мерло/ тази година можеше да се купи доста под лев. Ако го правиш по старата технология и без много допълнителни разходи за бъчви и тапи за по 10 евро ще пиеш вино което не бих го заминил и за доста от тези в красивите бутилки по 10-20 лева. Да не говорим че не знаем какво има вътре.

VIP Автор
    Регистриран
    29.09.2011
    Пчеларски район
    Витоша над 1000м.
    LIDL- естествено пенливо вино Linderhof - 2,49лв.От какво е това вино?Колко са акцизите, данъцине и разходите на производителя, та цената е такава?В най-добрия случай е дъмпинг с цел унищожаване на нашето винопроизводство.Това е подхода на "европата" към народа ни като цяло.Пчелните продукти са само част от тая политика.Когато ни набута по гол г.. в Евросъюза г-жа Кунева се съгласи да сме аборигени.Сега само се дърлим помежду си да подаянията на колонизаторите.Не се ли усещате.Правилата на играта са такива, че винаги сме губещи.Остава да се сметне само колко е загубата.Да не вземе някой да откаже да играе по тия правила!
    Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!

Страница 7 от 8 ПърваПърва ... 5678 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •