На ромски, може ли?
На ромски, може ли?
В живота няма по- голям смисъл, от това- да се бориш всеки ден. Арсен.
И до ден днешен пишещите на латиница не латински народи се чудят какви маймунджулуци да измислят за да си разбират написаното. Да опростим нещата. Париж само за превеждащите с "книжка" написаното е Париж. За французите си е Пари. А те не са от хората, които не могат да произнесат "Ж". Та, карайте си Ренаулт-ите и Пеугеот-ите с удоволствие.
Господ, с делото на Светите братя Кирил и Методий ни е благословил да пишем и четем това, което чуваме и произнасяме. Не съм склонен да се отказвам от Божията благодат, за да съм интересен комуто и да било.
Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!
В английския език за това как се изписва и изговаря една дума се определя от нейния произход. Например, думите с латински корен се изписват и изговарят спрямо латинската фонетика, немските - спрямо немската, а френските -спрямо френската. ОСВЕН АКО например латинска или гръцка дума, преминава във френски (или друг ) език И СЛЕД ТОВА - в английски. В тези случаи се изписва и изговаря според езика от който е била приета. По тази причина децата от "spelling bee" са длъжни да научат произхода на всяка дума и когато чуят непозната такава, се ориентират как се изписва спрямо нейния произход на корена.
Например, chameleon (хамелеон), на английски звучи сякаш има нещо общо с животното камила. Или пък думи със звукосъчетание "ph" като например pharmaceutical, phoenix и т.н., в които според латинското правило продължава да се изписва по същия начин.
А иначе за кошера - най-често го чувам да го изговарят като Дадам-Блат и явно за някои това е правилното.
There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.
Аман от тоя Дадант! Хич да не се беше раждал!Щеше да му казваме само Блат. А, ако имаше проблем с правописа и специално Т-то щеше да звучи така: - Един кошер Бла, Бла ...Специално аз нямам нищо против да го пиша Дадант, а да го изговарям и пиша ДБ?
В живота няма по- голям смисъл, от това- да се бориш всеки ден. Арсен.
да са пълни с мед и здрави семейства пък и от кашони да са!
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))