Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 69 от 683 ПърваПърва ... 1959676869707179119169569 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 681 до 690 от общо 6828
    Почетен Автор
    Регистриран
    13.03.2014
    Пчеларски район
    Търговище
    Не разбрах след като преминеш на ЛР какво ще правиш ДБ рамки ,за мен след рапицата/акацията направи отводки от ДБ рамки и ги продай и се отърваваш от тях и семейството остава с ЛР рамки.А това с 40 бр. новоизградени рамки ме съмнява да се получи освен ако не са магазини .

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    От едно пчелно семейство за един сезон могат да се получат 40 новоизградени рамки ако:
    1. Рамките са пластмасови Бургаски полуизградени. Те се нуждаят от 2 пъти по-малко восък за пълното им изграждане.
    2. В граденето на нови рамки се включва и направената ранна отводка от това семейство, която е от тип ГОЛ РОЙ в ПРАЗНА ХРАЛУПА. Този тип отводки градят бясно и това е заложено в гените на пчелите.

Заслужил Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    За да се накара майката да отиде горе трябва да се използва ''правилото'' за високия и ниския таван. Запитайте се защо магазините са с по-малки рамки от тия на плодниците. Защо е препоръчително ханеманова решетка при ЛР, а при ДБ няма, това като ''недостатък'' може да се ползва в определена ситуация.
    Не виждам да има сериозен проблем от преминаването от едната система към другата щом решетката липсва,трябва само да се слагат отгоре допълнителни корпуси и рамки за градеж.

Заслужил Автор
    Регистриран
    10.10.2011
    Пчеларски район
    общ. Братя Даскалови
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Ето една идея, която не съм я пробвал, но в която има доста логика и здрав разум. Тази година ще я пробвам, защото и при мене прехода от ДБ към ЛР не е приключил.

Идеята е следната:
    1. Пролетта семейството се развива само в ДБ корпуса. Засилва се колкото се може повече.
    2. Подготвя се нов ЛР корпус с изцяло изградени рамки. Ако няма такива - може и само с восъчни основи, но ще стане по-бавно и силно зависи от това каква ще е пашата.
    3. Няколко дена преди началото на акацията/рапицата новия ЛР корпус се слага на 2-ра позиция КАТО МЕДОВИ КОРПУС.
    4. По време на рапицата и/или акацията пчелите най-вероятно ще го изградят целия и ще го напълнят поне донякъде с мед. Дори и питите да са само частично изградени - пак става.
    5. След края на акацията ЛР корпуса заедно със запечатания мед се слага под ДБ корпуса. Би трябвало пчелите сами да пренаредят меда, като го качат в горния ДБ корпус, а майката би трябвало сама да слезе да снася в долния ЛР корпус. Разчитам на базовото правило, че пчелите НЕ ТЪРПЯТ МЕД ПОД ПИЛОТО.
    6. След няколко дена се проверява дали майката е слязла и ако е така - слага се ханемановата решетка.
    7. След още около 20 дена би трябвало долния ЛР корпус да е станал пълноценен плодник. Слага се втори ЛР за плодник над него, а стария ДБ си остава като трети МЕДОВИ КОРПУС. Ако майката не иска да се качи във втория плодник, 2-3 от централните пити с пило могат да се качат във втори корпус, а на тяхно място в първия могат да се сложат пити с восъчни основи.
    8. Междувременно ако в 3-тия медови ДБ корпус се появят пити на 100% със запечатан мед - вадят се и се центрофужат. И така до края на сезона.
    9. Третия ДБ корпус се прибира чак есента, а напролет се заменя с трети ЛР няколко дни преди началото на рапицата/акацията.

В тази технология няма нищо несвойствено за пчелите. Не ги караме да вършат никаква допълнителна работа, освен едно пренареждане на гнездото, но това те го правят за 2-3 дена. При самата ЛР технология такива пренареждания има няколко в един сезон, така че това е безопасна операция. Не се режат пити с пило и не се губи силата на семейството. Не се слагат къси пити в дълбок корпус, карайки така пчелите да градят далаци, вместо да се занимават с изграждането на новите рамки. Няма необходимост да се правят и ползват 7-сантиметрови корпуси-надставки. Прехода става бавно и безболезнено и в рамките на сезона семейството дава както максималното количество мед, така и максималното количество восък, слагайки го на верните места, а не по далаци. Нещо повече - дори и може да се направи отводка, ако семейството е много силно в края на акацията. Старите и изтощени от акацията летящи пчели така или иначе ще умрат до няколко дена след нея. С тях можете да си направите експеримент и да направите една отводка посредством налитане в един чисто нов ЛР кошер с чисто нови неизградени пити. Според теорията в такава кризисна ситуация на старите пчели им се удължава живота и те много бързо изграждат новите пити в новото гнездо. Това е нещо като имитация на роене и природата се е погрижила процеса да е стабилен. Правил съм го миналата година и беше успешно.

Равносметката:
    1. Безопасен преход от ДБ към ЛР на едно семейство
    2. Пълно количество мед за сезона от това семейство
    3. Една силна отводка, също ЛР, която към края на слънчогледа вече ще е напълнила с пчели и втори ЛР плодник.
    4. Почти 40 бр. новоизградени пити - 20 в старото семейство и 20 в отводката. Дори и някои пити да не успеят да ги изградят на 100% - не е проблем - следващата пролет ще ги доизградят.

С молба старите пчелари да прегледат идеята и да я обсъдят, защото аз съм се навил да я пробвам едновременно с няколкостотин кошера, и се притеснявам да не би някъде нещо да се обърка.
    Нещо подобно направих и аз при последните дадани, които трябваше да преминат на рутови рамки. Още напролет оставих питите които имаха пило от 4-6 рамки и сложих корпус с изградени рамки. Останалите директно ги махнах. Майката се качи горе и още преди акацията я свалих с корпуса долу и ханеманова решетка. Събрах дадан-блатовите пити в 2 или 3 кошера и ги оставих да ги пълнят а останалите разширявах с корпуси. А как се засилиха тези дето им събрах дадан-блатовите пити с пило не е истина.

Заслужил Автор
    Регистриран
    06.07.2011
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Точно в този съвет се вслушах и аз миналата година и накъсих хиляди ДБ рамки, режейки пило и псувайки. Резултата беше МНОГО-МНОГО отслабени семейства, които пропуснаха рапицата и акацията и успяха да се посъвземат чак за слънчогледа. Като цяло годината за тези семейства беше загубена - нито мед, нито отводки, нито достатъчно изградени рамки.
    В момента си мисля, че това е възможно най-лошият съвет, който може да бъде даден на един начинаещ пчелар.
    Правил съм го този номер пролетта от празни или с малко мед ДБ рамки извадени есента за да напълня магазините за медозбора. Никога не бих дал съвет на някои да си намаля рамките със пило в тази област. По това време на малко рамки има.

Наблюдател
    Регистриран
    22.03.2014
    Пчеларски район
    Провадия
    Izvinqvam se che pisha na latinica, no telefona mi nqma kirilica I mi e speshno.Vuprosat mi e dali sega e podhodqshtoo da sloja vosuchna osnova za gradej?ima li izobshto smisul I dali moga taka da I'm navredq?

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Ако пчелите вече са започнали градеж (познава се по белите ръбчета на старите пити), смело можеш да слагаш основата по средата на пилото. Ако не са започнали градеж, сложи основата отстрани на пилото, и когато му дойде времето, те ще започнат да я градят.

Аз имам неизградени или полуизградени основи още от миналата година. Стоят си по корпусите отстрани и когато на пчелите им дойде на зор със свободното място, тогава започват да си ги градят. С две думи - не се притеснявай и слагай основи за градене, а пчелите сами си знаят дали да ги градят и кога да ги градят. Само с разделянето на пилото внимавай - прави го с нова основа само когато си сигурен, че градежа вече е започнал.

Наблюдател
    Регистриран
    22.03.2014
    Пчеларски район
    Провадия
    Благодаря за съвета, сложих по 2 основи днес

Заслужил Автор
    Регистриран
    10.01.2011
    Пчеларски район
    Свищов
    Много е рано за основите още. По всяка вероятност ще ги нагризат и ще се наложи да ги изхвърлиш.

VIP Автор
    Регистриран
    22.12.2010
    Цитат Първоначално публикувано от simo Виж публикацията
    Много е рано за основите още. По всяка вероятност ще ги нагризат и ще се наложи да ги изхвърлиш.
    Немисля,че е рано за основи, при условие, че започнаха да градят мостове между рамките. Аз всъбота сложх по една основа и в понеделник, бе изградена на полвина.Лошото време вчера и днес веротно ще ги принуди да преустановят градежа, но да се надяваме скоро да се оправи времето

Страница 69 от 683 ПърваПърва ... 1959676869707179119169569 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 19 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 19 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •