Третирани са по един и същ начин - суперстрип по 2-3 ленти и йод в сиропа 2 пъти през седмица. Просто се чудех как да постъпя. А да питам, как да го кача върху здраво семейство? Кошерите са различни, демек, различни плодници по големина. Идеята е да сложа магазин и да ги изтръскам там, но така ще се разбягат. И вестника дупчен, като от кърфица или нещо такова, за да може да го пробият до 2-3 дни и да се смешат?
Според мен, прибрери кошерите и стърси пчелите на земята, те ще се оправят. Едни ще ги убият други ще приберат, така няма да вкараш някаква зараза с рамките. Аз така процедирам, който кошер не ми харесва, тръскам пчелите итопя или прибирам рамките. Тази година много хора изреваха от кумафоса, или акара е придобил някаква резистентност към него или има ментак партиди, а може и някаква друга причина.
И аз имам съмнения, че не успях да се справя с акара с тия 2-3 лентички и може би са хванали гората пчелите с майката. И миналата година силен кошер го загубих на есен.
Ами за ленти е късно вече. Те нали си имат температура, на която действат. Не знам какви други начини мога да предприема за едно есенно третиране.
В нета намерих това. 1 литър 1:1 с 30г ОК. Пръска се по 5 мл. на междурамие директно върху питата, това при отсъствие на пило. Общо 30мл за целия кошер. Прави се веднъж годишно. Да предприема тези действия?
Остана ми ВарроМед около 200 мл. със срок на годност до края месеца . Подорявам и изпращам с куриер !
В момента има 11 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 11 гост (и))