Миналата пролет 1 семеиство преместено есента в нов кошер,преглеждам го средата на март -ок, миналата зима също нямаше много сняг.Края на март и април валя многа дъжд,около 10ти април от кошера почти нищо не излиза,отварям,южната стена на съндъка мокра ,мухлясала барабар с 1-2 пити,дъното с трупове и 1 шепа пчели с майката оцелели.Оказа се ,че плаката на покрива като е била прегъната на ръба се пречупила ,имаше цепка 10тина см,но це вижда като разгледах капака по обстоино (затова не харесвам равните покриви,можш да е с 1 скат ,но да има наклон назад) .Преместих пчелите с 2-3 подобри пити в друг съндък. Майката е добра и до юли семеиствто беше ок ,че малко мед даде,НО влагата и мухъла ги съсипва.
Нека с това ти изказване светне една лампичка и на други колеги .Плаките в последните години са тънки и при пречупване по ръба се пукат ВИДИМО ИЛИ НЕ,да не говорим че и като вземат да ги коват странично с тия такери, скобите направо се врязват и кел файда,миналата годи още не бяха ми разтварили всички кошери и като ми блеснаха няколко капака ги върнах половината-25бр.
Знам доста неща,но и доста ПОВЕЧЕ искам да науча!!!
Проблем ли ще е да преместя 10 кошера на разтояние 10м., трябва да оградя мястото и тези няколко кошера ми пречат за това мое начинание. Ако реша какво мога да направя че загубите да са минимални, защото знам че пчеелите може да се върнат на старото си място, а и нямам възможност да ги натоваря и да ги занеса на друго място и после пак да ги върна.
Ако искаш мечтите ти да проработят, трябва ти първо да поработиш.;)
Здравейте, дами и господа,
от няколко месеца чета форума поради буквално пламналата в мен страст и възхищение към пчелите т.е да зная повече за тях, и да искам да бера от плодовете им, първо като любител пък после каквото времето покаже....имам амбиции и желание да се развивам. В тази връзка мисля, че дойде времето и аз да се представя пред всички Вас и да поставя няколко въпроса, на които бих искал да помоля за Вашите компетентни мнения, тъй като нямам близки, от които да черпя знания, препоръки, критики и т.н. До сега съм писал лично на хора от форума, на които съм поставял вече разни въпроси но мисля, че всеки тук би могъл да ми помогне с полезни мнения и съвети при прохождането ми в пчеларството.
Казвам се Пламен Ж. родом от Ст. Загора, живея в София, но искам да развивам пчеларска дейност (за сега стационарна) в родния ми край или по-точно в близките покрай Ст.Загора села (западни, северозападни), като при това разбира се има кой да ми помага/замества, когато аз не съм на линия. Поставил съм си за цел през първите 1-2 години да увелича значително пчелните семейства (отводки + закупуване на нови) без добив/минимален добив на мед.
Към днешна дата разполагам със следното оборудване: пушалка, рамкоповдигач, було, гащеризон, ръкавици.
Прочел съм и продължавам да препрочитам следните книги: Календарен справочник на Радоев, 1001 въпроса и отговора по пчеларство и Корпусен кошер на Георгиев.
Предстои ми да закупя първоначално кошери (3-5 бр.) и съответно пчелни семейства за тях. От тук произлизат и въпросите ми:
1. Kаква система кошер да използвам (ДБ, ЛР, Фарар, ЛР+ДБ магазин и т.н)? Само на един вид ли да се спра? От значение ли е тя от района в който възнамерявам да пчеларствам?
- Аз лично клоня към ЛР с 2-3 корпуса , дълбоко мрежесто дъно + прашецоуловител, след като съм прочел „+” и „-” на различните системи но моля, за Вашето становище.
2. Какво мислите за полистиролните кошери (тези финландските например)?
3. От къде ще ми препоръчате да закупя качествени (дървени) кошери?
4. Необходимо ли е още от самото начало да започна с качествени/породисти майки или да си закупя най-напред пчелно семейство с майка без да обръщам чак толкова внимание на породата, докато не навляза практически в пчеларството?
Изнамерих познат на около 100 км от Ст.З., който предложи да помогне с ДБ-отводки:
5. Ако закупя ЛР кошери, как трябва да процедирам с рамките поради различията в размерите?
6. Как да подхранвам за да стартирам бързо размножаването?
7. Други препоръки от Вашия професионален опит?
Извинявам се ако повтарям дискутирани вече въпроси, но наистина изчетох много теми и мнения и сега мисля, че можете да си представите какъв хаос е в главата ми.
Много благодаря предварително за препоръките и отделеното време.
Хайде със здраве и Ви пожелавам успешен и доходоносен сезон.
Пламен Ж.
Този пост е редактиран от xxs; 21.03.2014 в 23:36.
Пробвай на ден с по метър-два. Вярно е, че летящите пчели като се върнат, няма да си намерят кошера, и ще кръжат дълго време около старото място, но също така е вярно, че могат безпогрешно да си намерят преместения кошер само по миризмата. Това съм го играл - един преместен кошер на другия край на пчелина не си загуби старите (летящите) пчели. Не знам дали са същите или не, но на другия ден пак си имаше летящи пчели.
Моето мнение е да започнеш с по 2-3 кошера от тези който си разгледал и сам ще си отговориш, за теб и твоя район кой тип кошер на теб ти е най удобен, на книга е едно, действителността съвсем друга. Всичко с времето ще ти се изясни, не се хвърлай в големи разходи в самото начало, че когато объркаш нещо много ще боли. Успех в начинанието!
а за смяна на рамките от ДБ на ЛР, аз лично слагам рамки ЛР в ДБ кошер в средата на семейството и те биват осеменявани, след това местиш с майката в новия кошер.
"Човек е щастлив, когато е отпратил миналото, забравил злобата, не чака от никой нищо...
Здравейте пчелари,
аз съм млад пчелар, дори не мога да кажа, че още съм такъв, купих си 4 кошера(1 двоен и 2 многокорпусни).
Имам въпрос относно прехвърлянето на пчели от ДБ кошер в нов многокорпусен кошер.Новият многокорпусен е с рамки само с основи, как да процедирам при процеса на прехвърлянето?
Благодаря Ви предварително!
Този пост е редактиран от CJLagOJLeg; 22.03.2014 в 09:46. Причина: допълване на въпрос
Намаляваш ДБ рамки за МК чрез подрязване в долната част.
В момента има 24 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 24 гост (и))