Първоначално публикувано от
Mladenoff
В тая тема неможе да не се изкаже и захардижията... Има си принципи - щом сложиш магазина, забравяш за захарта, ако искаш да ядеш и продаваш мед, ако си настроен да правиш шменти капели, то си е съвсем друг въпрос. ОБАЧЕ - имам кошер интензивно хранен още миналото лято с мед и инверт(след 1октомри). Някой ми разправяше тук, че пчелите ще студуват зимъзка щото всичките им килийки, разбирай на 12 рамки са пълни със захарен/инвертен мед. Иззимуваха, и изроиха - от това семейство станаха пет отводки без инвестиция за майки още в края на април. До края на май/първата деседневка от юни, отводките бяха на по 7-8 пити, от които две "медови" и останалото пило. Продадох отводките на по 3 пити пило плюс една "медова" заедно с майките, като във всеки кафез ми останаха по пита, две с пило и една "медова" плюс старата пчела. Към това добавих по още една пита пило, взета силните кошери и една с току, що снесени яйца. Днес прегледах вторичните отводки, останали от огризките от продадените първични отводки - от пет, четири си произвели майки, едната дори почнала да снася. С петата нещо е станало, обаче ще подсили някой от по-слабите кошери и ще се включи в слънчогледа. Та каква е равносметката? Срещу около 250 лв дадени за захар и инверт имам 500 лв приход от петте продадени отводки и още 400, ако реша да продам сегашните(но няма да го направя щото не съм убеден в качествата на майките от придадени яйца, ще ги гледам догодина как ще се справят и после ще си преценя). Та извода: Захарчицата е елексир, стига да имаш стратегия за полването й, а меда от немска акация ще ти го купят веднъж и повече няма да повторят, не си струва да си изгониш клиентите така. Имам двайсетина килца миналогодишен мед от немския, ама това си е подсладител, правен от пчели, прекрасен за медени питки за подхранване, истинския мед си е нещо съвсем различно.
PS: Чакам Слъчно пак да каже "не правете като Младенов"