Измислил го е Украинецът:
https://www.youtube.com/watch?v=7tjmGlRtVws
Измислил го е Украинецът:
https://www.youtube.com/watch?v=7tjmGlRtVws
Като изгледах клипа си мисля, че начина е не много добър. Защо? Премествайки така пчелите с майката в друг кошер за момента е добре, но на другия ден повечето от пчелите ще напуснат кошера и ще се върнат в стария. Ако пчеларя не е взел необходимите мерки, а те са да остави един маточник, то кошера ще се рои. Другият кошер в който е майката ще отслабне поради връщането на пчелите, както казах. Това се прави по съвсем различен начин и има по - голям успех. Работата е сведена до минимум, а не да клечиш цял ден около кошера. Но всеки си има начини за действие и ги смята за най - добри.
На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
"Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин
"Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин
Много неща пише в старите, че и в по-новите книги. Обичам да чета. Лошото е, че нещата наистина са много и не се знае кои са верни и кои - не. Много автори са преписвали един от друг. Затова питам за мнението на пчелари със стаж - те най-добре знаят кое е вярно и кое - съмнително.
Клипът ми хареса и реших да го споделя с Вас, най-вече защото онагледи прочутата дъска на великия Таранов, за която дъска само съм чел, обаче така и не можах да си го представя метода, и като го видях на "живо", и го разбрах най-сетне!!...и все пак ценното според моето скромно мнение е, че по този начин се отделят пчелите в роево настроение със старата майка от останалите пчели.....а дали с рязкото стръскване на майката и старите пчели ще им мине меракът за роене - това не съм чел, и нямам никакъв опит естествено.
Ами всъщност това, което споделя човека от клипа от Добрич си е базирано на метода на Таранов - та Илиев е прав и нещата, които описва в клипа може би наистина ги е открил сам посредством годините и практиката, но в действителност се знаят и сме ги обсъждали из форумите. Предполагам в темата за двумайчино или за лежаците, трябва да са ми постовете, защото тъкмо по този метод експериментирах с двусемейното отглеждане. Безсмисленото, което прави е тръскането на майката - няма нужда от това, роенете пак се спира.
Но бива да подчертая, че този метод не решава въпросите, които колегата в клипа зададе. Ако си с двеста кошера, особено дадани, ще ти се вземе тока + че самия той явно пак ги удвоява, но ги и ПРОДАВА - мисълта ми е, че описания метод не е просто метод против роене, а е свързан с цялостния технологичен, бих добавил и бизнес процес. Но да се обясни в подробности ще се получи цяла книга - прочее тази на покойния Ангел Грънчаров е описана същата методика, доста изчерпателно и ясно.
"Най-мързеливата система е най-печеливша." - Димитър Павлов
Най добрия вариант е да оставиш да се изрой /не се майтапя/ в стария оставяш един маточник а рояка го използваш спрамо пашата ако идва паша за мед ако не за строеж и пило.Ама всичко трябва да е добре разчетено и семейството да е семйство като хората да се рой от сила а не от липса на място или друго.Щото ако роя е малък си е загуба на време.А ако те е страх че ще се изрои и само са заложили делиш точно на две с разместване на кошерите за налет на летящите ако е далеч пашата.Има сумати варианти.
Според мен най доброто за да си намалиш роенето до минимум е преглед 2-3 дена преди пашата и 14 дена след.Това го казвам за новабранци като мен в занаята.След като направиш преглед преди пашата ти можеш да си свериш часовника за всяко семейство и какво можеш да направиш за него да не се рои.Всяка преценка може и да е грешна затова 14 дена след прегледа трябва нов за да си оправиш грешката.
П.П.Тоя метод не върши работа ако се намеси божията ръка/14 дена дъжд напримерно/.![]()
Кой разбрал разбрал, кой не е, да пита брата..
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))