Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 64 от 91 ПърваПърва ... 1454626364656674 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 631 до 640 от общо 901
    Автор
    Регистриран
    31.01.2011
    По книгите пише, че като се разменят корпусите рано на пролет, майката се качва във втори понеже там е по-топло(колко по-топло?!). Обаче, при мен от 4 кошера на които размених корпусите точно в 0/НУЛА/ майката се качи горе. И за мен е много логично да стане така, понеже семейството е като цяло слабо, във втори корпус няма и една пчела, и няма никаква логика майката да снася яйца във корпус и върху пити, на които няма и една пчела. А няма пчели понеже те тъй и тъй не са много, топлят пилото което сега е в 1-ви корпус, и нямат никаква работа да се качват във втори където уж е по-топло. За 24 см., по-високо колко по-топло се очаква да е, та тази теоретична постановка да сработи. Като цяло въпроса ми е, аз ли нещо съм оплескал или това е чиста теория, и майката не се качва от 1-ви във 2-ри корпус?

И ако това е вярно, то тогава каква е логиката от това разместване на корпуси? Така ако действително горе е по-топло, то нека пилото си остава горе.

Много е възможно някъде да бъркам, и в тази връзка трябва да си уясня този въпрос.

Цитат Първоначално публикувано от asm22
    По книгите пише, че като се разменят корпусите рано на пролет, майката се качва във втори понеже там е по-топло(колко по-топло?!). Обаче, при мен от 4 кошера на които размених корпусите точно в 0/НУЛА/ майката се качи горе. И за мен е много логично да стане така, понеже семейството е като цяло слабо, във втори корпус няма и една пчела, и няма никаква логика майката да снася яйца във корпус и върху пити, на които няма и една пчела. А няма пчели понеже те тъй и тъй не са много, топлят пилото което сега е в 1-ви корпус, и нямат никаква работа да се качват във втори където уж е по-топло. За 24 см., по-високо колко по-топло се очаква да е, та тази теоретична постановка да сработи. Като цяло въпроса ми е, аз ли нещо съм оплескал или това е чиста теория, и майката не се качва от 1-ви във 2-ри корпус?

И ако това е вярно, то тогава каква е логиката от това разместване на корпуси? Така ако действително горе е по-топло, то нека пилото си остава горе.

Много е възможно някъде да бъркам, и в тази връзка трябва да си уясня този въпрос.
    Когато семейството е слабо се оставя на един корпус.
    След като го запълни,тогава се поставя втори корпус.
    Нищо не е вечно,дори благодарността.
    "Ренар"

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Майката не се качва горе по две причини.
    Първата - първия корпус не е изпълнен изцяло с пило и пчели.
    Втората - върви яка паша от овошките - втория корпус го пълнят с нектар, поне при мен е така. А и при други колеги е така.
    Пчеларството не е професия - Пчеларството е призвание.

Цитат Първоначално публикувано от asm22

Ротация се прави на корпуси, изпълнени с пчели. А не на празен с пълен. При толкова слабо семейство няма как да стане. За причините сам си се ориентирал.

Наблюдател
    Регистриран
    25.01.2013
    при поставени магазини на силно семейство, след колко дена трябва да се прегледа плодника дали евентуално не е задрастен с нектар и да се провери дали не е блокирана майката зада се предотврато роенето...

Потребител
    Регистриран
    07.03.2011
    Цитат Първоначално публикувано от kaloyan_ivanov
    при поставени магазини на силно семейство, след колко дена трябва да се прегледа плодника дали евентуално не е задрастен с нектар и да се провери дали не е блокирана майката зада се предотврато роенето...
    Зависи в какво състояние е било семейството....Най-вече колко рамки има с пило...

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    На 5-6 дни преглеждай и ще предотвратиш роенето.

Наблюдател
    Регистриран
    25.01.2013
    последно преди седмица бяха на 8 рамки с пило, затова и избързах малко с магазина,,, в магазина има и основи за градеж,това може ли се счита за ангажирване на млади пчели и така да не мислят за глупости?

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    За една седмица при това топло време и при постъпване на нектар, пчелите правят чудеса. Тако, че не си избързал с магазина. Точно така се прави, слагат се и основи за градеж. Провери какво е положението вече в магазина и ако има нахвърлян нектар по повечето пити, скоро ще ти трябва и втори магазин.

Наблюдател
    Регистриран
    25.01.2013
    ааа аз не бързам за нектара , питанката ми беше дали така с магазина и ако доло са задръстени може да помислят да хващам стълбата ,,,, или докато имат магазин и хубаво време си работят без да се гласят за роене.....

Страница 64 от 91 ПърваПърва ... 1454626364656674 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •