Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 62 от 107 ПърваПърва ... 1252606162636472 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 611 до 620 от общо 6828

Преглед на хибрид режима

Потребител
    Регистриран
    29.05.2014
    Здравейте, колко трябва да е разстоянието между горния край на рамките и възглавницата? Пише че, между горния край на корпусна и долния край на магазинната трябва да е в интервала от 8 до 12 мм.
    Благодаря!

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Това са приблизително верните цифри за свободно пространство не само там, но и навсякъде другаде в кошера. Това е защото по-малки разстояния от 7-8mm пчелите са склонни да ги заклейват с прополис, а в по-големи от 10-12mm започват да градят восъчни пити. Остава един много малък диапазон, който може-би пчелите ще го оставят незапълнен. Казвам може би, защото дори и там понякога пчелите градят, особенно когато не им достига обем в кошера.

Наблюдател
    Регистриран
    10.09.2014
    Здравей!

Бих искала да попитам кое е най- ефикасното лекарство срещу кърлежи?!

С приятелски поздрави

Диди

Автор
    Регистриран
    14.10.2010
    Цитат Първоначално публикувано от Didi-Bg Виж публикацията
    Здравей!

Бих искала да попитам кое е най- ефикасното лекарство срещу кърлежи?!

С приятелски поздрави

Диди
    Ботуши!Топло, не топло, от както съм с тях на пчелина, не ме е полазвал.
    "Българинът ще стане велик гражданин на света в деня, когато зареже най-долното си качество – винаги да гледа да мине тънко и да не си плати справедливо за това, което получава."
    Атанас Буров

Потребител
    Регистриран
    23.04.2014
    Пчеларски район
    Батак
    Всъщност, за какви кърлежи пита?
    Този пост е редактиран от Nevena*K; 12.09.2014 в 19:36.

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Цитат Първоначално публикувано от Nevena*K Виж публикацията
    Всъщност, за какви кърлежи пита?
    За тея дето нас ни 'апят
    Посъветвах я да се консултира с ветиринар, а не с аптекар.

Наблюдател
    Регистриран
    01.11.2013
    Здравейте и от мен аз също имам един начинаещ въпрос за начинаещ като мен.Въпросът ми е късно ли е вече да се подхранва, защото зазимих 8-те си кошера дадан-блат ,но не съм сигурен запасите дали ще им стигнат да изкарат зимата,и си мисля ако им дам кърмова маса на малки питки върху рамките дали ще има ефект и ще амортизирам ли пчелите по този начин.Другият вариант е ако продават някакви твърди храни по пчеларските магазини да купя ,но не знам продават ли какви са ще има ли ефект.Ще съм благодарен ако споделите вашето мнение

Заслужил Автор
    Регистриран
    18.11.2013
    Пчеларски район
    с.Просена
    Цитат Първоначално публикувано от dakou Виж публикацията
    Здравейте и от мен аз също имам един начинаещ въпрос за начинаещ като мен.Въпросът ми е късно ли е вече да се подхранва, защото зазимих 8-те си кошера дадан-блат ,но не съм сигурен запасите дали ще им стигнат да изкарат зимата,и си мисля ако им дам кърмова маса на малки питки върху рамките дали ще има ефект и ще амортизирам ли пчелите по този начин.Другият вариант е ако продават някакви твърди храни по пчеларските магазини да купя ,но не знам продават ли какви са ще има ли ефект.Ще съм благодарен ако споделите вашето мнение
    То много работи не знаеш !!! а ни е как да знаем какво ти е положението ,че да ти помогнем .Дай повече инфо на колко рамки са ,какво покритие от пчела имат,приблизително колко мед имат.Кошерите със какъв тип на зазимяване са отворено мрежесто дъно. дълбоко,плътно или някаква друга модификация, какви са кошерите дърво,пластмаса ,фазер,фибран или др.
    Милен Михов

Почетен Автор
    Регистриран
    28.07.2013
    Пчеларски район
    Странджа
    Досега не съм накапвал и нямам наблюдения,но все пак благодаря за забележката.

Наблюдател
    Регистриран
    27.08.2013
    Пчеларски район
    общ.Хитрно
    Най-вероятно(ако има малко запаси от мед,но има) семействата няма да загинат до началото на пролетта, защото пчелите изразходват много малко храна през зимата.Проблемът ще настъпи, когато семействата започнат да отглеждат пило.По принцип не е желателно да даваш храна на пелите точно сега, защото първо най-вероятно, заради тези студове те няма да я достигнат и да я достигнат ще се наложи да преработят захарта в по-простите и форми, които пчелите могат да усвоят(фруктоза и глюкоза), за да стане това ще им е нужен ензимът "инвертаза", който пчелите "произвеждат" в горночелюстните си жлези(и по конкретно "хипофарингеалните"), които жлези пък се активизират при приемането на белтъчни храни в т.ч. прашеца.В твоя случай пчелите няма откъде да вземат прашец, за да произведат ензима ами ще използват натрупаните мазнини в организма си като по този начин ще се изтощат физиологически и може да настъпи положение на "белтъчен глад", при което със сигурност пчелите ще загинат. Затова моя съвет е да рискуваш и да отвориш кошерите съвсем леко(като отварянето на кошерите по това време не е никак желателно, но при твоя случай рискуваш семействата да загинат така или иначе) и гледаш ячелите в какво положение са спрямо рамките(ако са върху рамките в горно положение това е сигурен признак, че семейството няма запаси) ако видиш, че имат поне около 5кг мед(това е в зависимост от силата на семействата, моите пчели примерно, които са на 8,9 рамки ЛР) са напълно достатъчни до около Края на Януари началото на Февруари, считано от днес.Ако нямат поне толкова храна наистина ще се наложи да ги подхранваш с питки.По-добре би било да ги подхранваш пролетта, отколкото сега. Дано съм помогнал с нещо за изясняването на нещата.

Страница 62 от 107 ПърваПърва ... 1252606162636472 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 19 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 19 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •