Здравейте, колко трябва да е разстоянието между горния край на рамките и възглавницата? Пише че, между горния край на корпусна и долния край на магазинната трябва да е в интервала от 8 до 12 мм.
Благодаря!
Здравейте, колко трябва да е разстоянието между горния край на рамките и възглавницата? Пише че, между горния край на корпусна и долния край на магазинната трябва да е в интервала от 8 до 12 мм.
Благодаря!
Това са приблизително верните цифри за свободно пространство не само там, но и навсякъде другаде в кошера. Това е защото по-малки разстояния от 7-8mm пчелите са склонни да ги заклейват с прополис, а в по-големи от 10-12mm започват да градят восъчни пити. Остава един много малък диапазон, който може-би пчелите ще го оставят незапълнен. Казвам може би, защото дори и там понякога пчелите градят, особенно когато не им достига обем в кошера.
Здравей!
Бих искала да попитам кое е най- ефикасното лекарство срещу кърлежи?!
С приятелски поздрави
Диди
"Българинът ще стане велик гражданин на света в деня, когато зареже най-долното си качество – винаги да гледа да мине тънко и да не си плати справедливо за това, което получава."
Атанас Буров
Всъщност, за какви кърлежи пита?
Този пост е редактиран от Nevena*K; 12.09.2014 в 19:36.
Здравейте и от мен аз също имам един начинаещ въпрос за начинаещ като мен.Въпросът ми е късно ли е вече да се подхранва, защото зазимих 8-те си кошера дадан-блат ,но не съм сигурен запасите дали ще им стигнат да изкарат зимата,и си мисля ако им дам кърмова маса на малки питки върху рамките дали ще има ефект и ще амортизирам ли пчелите по този начин.Другият вариант е ако продават някакви твърди храни по пчеларските магазини да купя ,но не знам продават ли какви са ще има ли ефект.Ще съм благодарен ако споделите вашето мнение
То много работи не знаеш !!! а ни е как да знаем какво ти е положението ,че да ти помогнем .Дай повече инфо на колко рамки са ,какво покритие от пчела имат,приблизително колко мед имат.Кошерите със какъв тип на зазимяване са отворено мрежесто дъно. дълбоко,плътно или някаква друга модификация, какви са кошерите дърво,пластмаса ,фазер,фибран или др.
Милен Михов
Досега не съм накапвал и нямам наблюдения,но все пак благодаря за забележката.
Най-вероятно(ако има малко запаси от мед,но има) семействата няма да загинат до началото на пролетта, защото пчелите изразходват много малко храна през зимата.Проблемът ще настъпи, когато семействата започнат да отглеждат пило.По принцип не е желателно да даваш храна на пелите точно сега, защото първо най-вероятно, заради тези студове те няма да я достигнат и да я достигнат ще се наложи да преработят захарта в по-простите и форми, които пчелите могат да усвоят(фруктоза и глюкоза), за да стане това ще им е нужен ензимът "инвертаза", който пчелите "произвеждат" в горночелюстните си жлези(и по конкретно "хипофарингеалните"), които жлези пък се активизират при приемането на белтъчни храни в т.ч. прашеца.В твоя случай пчелите няма откъде да вземат прашец, за да произведат ензима ами ще използват натрупаните мазнини в организма си като по този начин ще се изтощат физиологически и може да настъпи положение на "белтъчен глад", при което със сигурност пчелите ще загинат. Затова моя съвет е да рискуваш и да отвориш кошерите съвсем леко(като отварянето на кошерите по това време не е никак желателно, но при твоя случай рискуваш семействата да загинат така или иначе) и гледаш ячелите в какво положение са спрямо рамките(ако са върху рамките в горно положение това е сигурен признак, че семейството няма запаси) ако видиш, че имат поне около 5кг мед(това е в зависимост от силата на семействата, моите пчели примерно, които са на 8,9 рамки ЛР) са напълно достатъчни до около Края на Януари началото на Февруари, считано от днес.Ако нямат поне толкова храна наистина ще се наложи да ги подхранваш с питки.По-добре би било да ги подхранваш пролетта, отколкото сега. Дано съм помогнал с нещо за изясняването на нещата.
В момента има 19 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 19 гост (и))