Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 61 от 127 ПърваПърва ... 1151596061626371111 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 601 до 610 от общо 1262
    VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Просто съм потресен. Чета и не вярвам на ушите си.
    1. Колега Цонев колко според вас е бройката кошери които се приемат за "по така" пчеларство и собствениците им могат да си позволят да ги изнесът извън населените места? Сигурен съм че не можета да ми отговорите.

2. Колега Цонев ако вие не мможете да смятате се допитайте до Матеев и той ще ви каже колко декара има в кръг с радиус 2.5 километра и ако този кръг е с акация или липа или рапица или слънчоглед или поне половината не виждам защо трябва да "ядът трева" пчелите.
    3.Колега Цонев аз съм абсолютно сигурен, че нервното поведение на пчелите се поражда не от самия цъфтеж на рапицата, а от препаратите с които се пръска. Кой ще докаже сега истината и защо да е моя отговорност поведението на арендатора.
    Мога да продължавам в същи дух, но мисля че това е достатъчно за сега. Щях да се въздържам от коментари, защото не съм член на конфедерацията, но вашите постове ме вбесиха искрено. Мноооооооого ми паднахте в очите. Ако аз бях в управителния съвет щях а съм бесен, че съм използван от председателя и без мое знание и възможност да си изкажа мнението се пуска писмо до министъра и то по толкова важен въпрос. Къде останаха приказките за демократичните начини за взимане на решенията . И за да приключа с вас ще попитам как смятате да обедините българските пчелари, като още от сега искате да ги разделите на такива, които да могат да ползват всички благини на населените места и други, които да бъдат натирени по горите? И защо въобще ви трябва да се харесвате на министерството с разумен подход и т.н. вие да защитавате интересите на министерството ли сте в тази организация. Разум трябва да има, но наистина свихте байраците рано рано. Защо не погледнете малко прясна истори и ще разберете че всички животновъди са получили максимум половината от това което са поискали и ако поискате половината от това което ви удовлетворява ще получите едно ГОЛЯМО НИЩО. Ако вие не сте търговец или дипломат и не знаете как да се пазарите то поне се консултирайте.
    Матеев яко се изложи този път. Ти поне с толкова бизнес зад гърба трябва да знаеш как се водят преговори. И какви са тези простотии за хиляди кошери до детска градина. ТОВА НЕ МОЖЕ ДА СТАНЕ И ПО СЕГАШНИЯ ЗАКОН И ГО НЯМА НИКЪДЕ В СТРАНАТА и ако ще се използват цветни примери то поне да са съществуващи.
    Мноооооооооого съм разочарован, а бях оптимист сега ми е интересно как ще привлечете песимистите?
    Този пост е редактиран от rosty_sz; 15.12.2014 в 13:16.

VIP Автор
    Регистриран
    14.02.2014
    Пчеларски район
    Сливен
    Матеев само да ти кажа, че ако се опитваш в "бързината случайно" да пробутваш разни твои интереси свързани с ограничаването на кошерите в селата (опитвам се да видя каква полза би имал ти и не я виждам) то всичките ти усилия по тази конфедерация ще отидат по дяволите в един миг.
    Прекалено много бързаш и започват да прозират някои съмнения. Създава се впечатление, че гониш някакъв срок. Дано не съм прав.
    Преди да убеждаваш пчеларите, че многото кошери в селата им пречат трябва тази конфедерация да извоюва някаква "пчеларска" победа (полза за пчеларите) и чак тогава да търси някакви тесни интереси. Приеми го като маркетингов съвет.

П.С. Няма разумен човек, който да мисли че местенето на кошерите ще реши някакъв измислен проблем. Дали кошерите са в селото или на 500 метра от селото все тая. В радиус от 3км. имам 3 села, така че моите пчели лично ходят в още 2-3 села без да са дефакто в тях.
    Ако някой се е замислил за селяните и как да ги отървем от пчелите, по-добър ефект би имало предложението да изсечем всички овошки в селата!
    Винаги може по-добре.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от rosty_sz Виж публикацията
    Просто съм потресен. Чета и не вярвам на ушите си.
    1. Колега Цонев колко според вас е бройката кошери които се приемат за "по така" пчеларство и собствениците им могат да си позволят да ги изнесът извън населените места? Сигурен съм че не можета да ми отговорите.
    2. Колега Цонев ако вие не мможете да смятате се допитайте до Матеев и той ще ви каже колко декара има в кръг с диаметър 2.5 километра и ако този кръг е с акация или липа или рапица или слънчоглед или поне половината не виждам защо трябва да "ядът трева" пчелите.
    3.Колега Цонев аз съм абсолютно сигурен, че нервното поведение на пчелите се поражда не от самия цъфтеж на рапицата, а от препаратите с които се пръска. Кой ще докаже сега истината и защо да е моя отговорност поведението на арендатора.
    Мога да продължавам в същи дух, но мисля че това е достатъчно за сега. Щях да се въздържам от коментари, защото не съм член на конфедерацията, но вашите постове ме вбесиха искрено. Мноооооооого ми паднахте в очите. Ако аз бях в управителния съвет щях а съм бесен, че съм използван от председателя и без мое знание и възможност да си изкажа мнението се пуска писмо до министъра и то по толкова важен въпрос. Къде останаха приказките за демократичните начини за взимане на решенията . И за да приключа с вас ще попитам как смятате да обедините българските пчелари, като още от сега искате да ги разделите на такива, които да могат да ползват всички благини на населените места и други, които да бъдат натирени по горите? И защо въобще ви трябва да се харесвате на министерството с разумен подход и т.н. вие да защитавате интересите на министерството ли сте в тази организация. Разум трябва да има, но наистина свихте байраците рано рано. Защо не погледнете малко прясна истори и ще разберете че всички животновъди са получили максимум половината от това което са поискали и ако поискате половината от това което ви удовлетворява ще получите едно ГОЛЯМО НИЩО. Ако вие не сте търговец или дипломат и не знаете как да се пазарите то поне се консултирайте.
    Матеев яко се изложи този път. Ти поне с толкова бизнес зад гърба трябва да знаеш как се водят преговори. И какви са тези простотии за хиляди кошери до детска градина. ТОВА НЕ МОЖЕ ДА СТАНЕ И ПО СЕГАШНИЯ ЗАКОН И ГО НЯМА НИКЪДЕ В СТРАНАТА и ако ще се използват цветни примери то поне да са съществуващи.
    Мноооооооооого съм разочарован, а бях оптимист сега ми е интересно как ще привлечете песимистите?
    Готово - съгласен съм с тебе. Следващата декларация ще я напишеш ти. Ще си загубиш 2 седмици от личното време и после ще я публикуваш, а аз лично ще намеря поне една недомислена думичка и ще започна да те разпъвам на кръст, че си най-голямия враг на всички пчелари, и че сектора е провален именно заради тебе.

Има ли и други критикари - хайде покажете се, че има много дълък списък от работа, която трябва да се свърши. Като сте много радетели за пчеларството - хайде захващайте се за работа - ще ви раздам списък от статии и декларации, които трябва да се измислят. И бъдете спокойни - винаги след това ще се намери кой след вас да сере на метеното и да ви обвини във всички земни и небесни грехове заради една пропусната запетайка.

Почетен Автор
    Регистриран
    28.07.2013
    Пчеларски район
    Странджа
    Подкрепям Рости и мпчелари.Ако пчелина е изнесен извън населеното място, а селото е по средата на пашата...?При условие,че в кошера има десетки хиляди пчели е достатъчен само ЕДИН КОШЕР за да има десетки и стотици нажилени.Човек трябва да осъзнава,че интересите на големите,мааалко се различават от тези под тях.Никой не иска да дели баницата на все повече хапки.Както писах и преди,когато ме обявиха за враг и провокатор,бизнес модела в България винаги се е развивал по един и същ начин - рано или късно трябва да се одруса клона.Лично съм си патил от това,така че не очаквайте да повярвам в друго.Надявам се,че няма пак да ме категоризирате,но всеки си шета на акъла,както писа един колега.
    Който управлява знанието,управлява всичко!
    "С пари можеш да си купиш къща,но не можеш да създадеш дом,с пари можеш да имаш компания,но не и приятели,с пари можеш да си купиш лекарства,но не и здраве!" - китайска поговорка...
    "Повечето хора не искат свобода, защото е отговорност, а те се страхуват от нея" Зигмунд Фройд

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Аз декларацията съм я написал и съм я подложел на гласуване и съм я пратил на министерството. Пратих я и на вас както и допълнението което беше също гласувано, но беше решено да изчакаме малко.
    И не съм се хванал за една дума, нито за изпусната запетайка, а за точни и ясни намерения исказани в заключителната част. И ако не знаете точно тази част остава най-ярко в съзнанието на четящия и тя трябва да е най-ярка.

И да ви кажа на мен лично ще ми е по-добре да са изнесени пчелините, защото не ме засяга пряко и нямам намерение да откривам пчелини в населено място. Ще отпаднат много пчелари, ще се повиши изкупната цена и цената за опрашване.

VIP Автор
    Регистриран
    14.02.2014
    Пчеларски район
    Сливен
    Аз лично не виждам интереса на Матеев да се ограничат кошерите в селата. На този етап никой няма интерес от това. Матеев има интереси в майкопроизводството, а да си против това е все едно да си против 4-ти джи-ес-ем оператор. Повече лицензирани майкопроизводители, повече конкуренция, по-високо качество и по-ниски цени.

Едно ограничаване на кошерите в селата евентуално би довело до по-малък пазар на отводки и майки, директно против интересите на Матеев. Така, че аз лично приемам че това е недоразумение или грешка. Знаем, че големите пчелари които и сега са извън селата са генератори на майки и отводки а не потребители.
    Освен това като цяло по проблема мисля, че е само буря в чаша вода. Каквото и да се измисли е толкова лесно преодолимо и няма да има никакъв практически ефект по действителното намаление на кошерите в селата.

П.С. Мен също не ме засяга. Аз място съм си подготвил и без това част от кошерите съвсем скоро ще бъдат изнесени. И до колкото гледам от колеги масовата стратегия е да имат по-малко кошери пръснати из повече села. Масово се купуват запустели къщи и се цепят пчелините на по-малки. Така, че или ще бъдем първата страна в света без кошери в селата или ефекта от ограничението ще е нулев.
    Винаги може по-добре.

Почетен Автор
    Регистриран
    28.07.2013
    Пчеларски район
    Странджа
    Аз говоря по принцип за големите.Освен това в селата,досега не съм срещнал някой да ми се похвали,че си е купил майка или отводка.Говоря за по-старите пчелари.Това което излиза от селата е основно мед и може би прашец.Там са интересите.
    Който управлява знанието,управлява всичко!
    "С пари можеш да си купиш къща,но не можеш да създадеш дом,с пари можеш да имаш компания,но не и приятели,с пари можеш да си купиш лекарства,но не и здраве!" - китайска поговорка...
    "Повечето хора не искат свобода, защото е отговорност, а те се страхуват от нея" Зигмунд Фройд

Автор
    Регистриран
    31.01.2011
    Нека дефинираме няколко понятия.

1. Рискова зона I. Това е окръжност около пчелина, в която са 80% от всички ужилвания.
    2. Рискова зона II. Това е окръжност около пчелина, в която са 90% от всички ужилвания.
    3. Рискова зона III. Това е окръжност около пчелина, в която са 95% от всички ужилвания.
    4. Рискова зона IV. Това е окръжност около пчелина, в която са 99% от всички ужилвания.
    5. Плътност на населението съответно в зони I, II, III, IV.
    6. Брой пчелни семейства които са в обсега на зона от I, II, III. IV тип. Това е сечение всъщност от всички кошери в конкретна зона.

Както и да го гледаме други съществени фактори няма.

Имаме рискова зона, имаме и насищане с пчели. Когато се премине една граница вече има някаква логика...

Мен са ме жилили най-много на 50-60 метра от пчелина и то 1-2 пъти. Излиза, че рисковата зона е всъщност съвсем малка.
    Вероятно само 10-20 метра. Тоест дори и 100 кошера ако около тях има едни 10-20 метра, и евентуално някаква ограда/оградата може и да е от значение!/... ще сведе
    броя ужилвания почти до нула. Ако това е така, то сигурно и сега 99% от всички пчелини са в тези условия. Много, често дори няма и комшии в тези радиуси.

Забележете 10-20 метра но не до граница на имот, а от дома на съседа, и то ако там изобщо живее някой.
    Моля не ме обиждай ако мислиш различно! ;)

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Искам да ви кажа, че аз също имам пчелини в рамките на населени места, и че ако ме накарат да ги махам от там, загубите ми ще са десетки хиляди левове. Така че ако трябваше да съм ЕГОИСТ, твърдо щях да ви подкрепя. Аз обаче ИМАМ СЪВЕСТ, и тази съвест ме гризе. И когато вземам собствените си решения, опитвам се да преценя и какво е мнението на другата засегната страна - а именно на комшиите и техните деца, които трябва спокойно да си играят в двора или на улицата около моите пчелини.

Да, аз имам случай, когато мои пчели ЖЕСТОКО НАЖИЛИХА две малки деца. Аз лично ги видях как бягаха УЖАСЕНИ махаха с ръце, и лично ги чух КАК ПИЩЯХА. Причината беше че бях стоварил в двора си над 400 кошера, които известно време живяха там докато им направя външни пчелини и ги разкарам по тях. Двора ми е голям и отстоянието на кошерите от оградата беше поне 50 метра, но въпреки това моите пчели нажилиха децата. Просто пчелите ми бяха бесни, защото извършвахме всякакви манипулации с тях. Товарехме кошери, разтоварвахме, сменяхме дървени кошери със стиропорени, размествахме пити, скъсявахме ДБ пити на ЛР и т.н. Представете си 400 кошера по 50 000 пчели или общо 20 милиона бесни и разсърдени пчели. Да, на пчеларите ми им беше лесно, защото ходеха със "скафандри", но какво да кажат невинните деца и възрастни, които минаваха по улицата покрай моя имот?

Та именно моята СЪВЕСТ ме накара да разчистя кошерите си от населените места и да ги преместя във пчелини по полето или в гората. И това ми струваше десетки хиляди левове загуба, защото изоставих няколко готово направени пчелини. Просто сам си поставих ограничително условие, че най-близката къща с живеещи хора трябва да е поне на 100 метра разстояние. Реших си го и започнах да го спазвам. Въпреки това все още имам няколко пчелина, които са далеко от всякакви жилищни имоти, но по плана на земеразделянето се намират в чертите на населени места, и ако променят закона, преместването им ще ми струва много скъпо. Аз лично съм си го сметнал, че направата на едни пчелин ми струва около 10-15 хиляди лева - това е цената на земята, първоначалното почистване, направата на ограда, стойки, залесяване, закарване на фургон и инсталирането на охранителна техника.

Та искам да ме разберете, че като пчелар съм на ваша страна, но като човек не искам да бъда ЕГОИСТ. Искам да има някаква СПРАВЕДЛИВОСТ ЗА ВСИЧКИ членове на нашето общество, и за доброто на всички останали съм склонен на РАЗУМЕН КОМПРОМИС, което естествено означава НЯКАКВИ ЖЕРТВИ ОТ МОЯ СТРАНА. Трябва да има някакви отстояния на кошера от оградата, както и трябва да има някакъв лимит на бройката на кошерите, концентрирани в един имот, ако до него има други жилищни имоти.

VIP Автор
    Регистриран
    14.02.2014
    Пчеларски район
    Сливен
    Цитат Първоначално публикувано от Pavel_Bs Виж публикацията
    Аз говоря по принцип за големите.Освен това в селата,досега не съм срещнал някой да ми се похвали,че си е купил майка или отводка.Говоря за по-старите пчелари.Това което излиза от селата е основно мед и може би прашец.Там са интересите.
    Ако взема за пример себе си. С пчелин от 100 до 160 кошера през годините винаги съм бил потребител на майки и отводки, като последните години вървя към балансиране. Всички които познавам макар и бегло с над 200 кошера са донори на майки и отводки. Тази пролет например един колега с 300 кошера ми се хвалеше как щял да направи минимум 150 отводки. Така, че поне според моите наблюдения в момента тези с над 200 кошера които и сега са си извън селата продават отводки и майки на по-дребните в селата. И ако унищожим "малките" в селата какво ще стане с пазара и цената на отводките?
    Съгласен съм, че логиката е да се вдигне цената на меда, но от това кой има интерес. Нито търговците имат интерес, нито преработвателите.

Цитат Първоначално публикувано от Pavel_Bs Виж публикацията
    Никой не иска да дели баницата на все повече хапки.Както писах и преди,когато ме обявиха за враг и провокатор,бизнес модела в България винаги се е развивал по един и същ начин - рано или късно трябва да се одруса клона.
    Колега, в процеса на създаване на пирамидата големите имат интерес клона да е максимално отрупан. Малките маймунки са клиенти на големите. Като свършат плодовете на клона големите маймуни се местят на друг клон а малките го ду**т. За справка виж историята с КТБ.
    Винаги може по-добре.

Страница 61 от 127 ПърваПърва ... 1151596061626371111 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 3 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 3 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •