Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 60 от 107 ПърваПърва ... 1050585960616270 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 591 до 600 от общо 1063
    Заслужил Автор
    Регистриран
    10.10.2011
    Пчеларски район
    общ. Братя Даскалови
    Цитат Първоначално публикувано от ves Виж публикацията
    Матеев е абсолютно прав. Нас ни интересува процента на опаразитени пчели. Като има някакъв брой акари на контролата това какво ни показва? Нищо! Във втори клас една учителка ни пробваше мисленето със задачата "На летището има самолети, излетяли са три. Колко самолета са останали на летището?"

Неговия метод наистина е трудоемък, но е точен метод. На мен ми е по лесно да броя акара в строителните рамки. Отварям 10 или 20 килийки и гледам колко процента са с акар. Ако е под 10% според мен е ОК. Пак не е точен метод, защото не знам колко е процента на заразено работническото пило, но ми е ориентир. Правя същото и с работническото пило късна есен. Другото което правя е просто да оглеждам визуално пчелите и броя акарите на 100 пчели. Още по-неточен метод е но е доста бърз и ми върши работа. Досега не съм имал изгубен кошер от акар.
    Ами на мен ми показва следното. По принцип третирам с оксалова и Bee Vital, и след последното третиране, правя така нареченото контролно третиране(на малък брой кошери с "тешката артилерия"). И ако има повечко да речем 20-30 акара и нагоре, правя късно третиране ноември (когато няма пило)с оксалова.

Заслужил Автор
    Регистриран
    29.04.2015
    Цитат Първоначално публикувано от Юрий Цветков Виж публикацията
    Метода предложен от Матеев е добър, но саамо ако в семейството няма пило. Само че, тогава вече е прекалено късно да се вземат адекватни мерки защото зимните пчели вече за увредени. Друг е въпроса, ако през активния сезон се прекъсне яйцеснасянето и семейството се приведе в състояние без пило, но колко пчелари го правят.
    По принцип съм съгласен с теб, Колега. Но все пак този процент ни дава ориентир. Дори да има пило, то акара вътре е в релация с този върху пчелите. Но наистина това е още една причина да се проверява акара в пилото (бъдещите пчели).

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Такаааа. Не знам защо му отделихте толкова много време на този проблем

Контролния лист има следните приложения:

- Третиране и установяване наличието или липсата на акари (програма за мониторинг в страните, където все още няма вароа)
    - Сравнително установяване на количеството акари между различните семейства преди момента на третирането (използва се препарат със вече известна и доказано висока ефикасност)

- Доказване на ефективността на даден препарат посредством друг препарат ( третираме с тествания препарат, след това веднага третираме със друг препарат със вече доказано висока ефективност, каквото падне след второто третиране е това което първия препарат е пропуснал да убие)

Когато ефективността на даден препарат е под въпрос, контролния лист е напълно безполезен за установяване на ефекта от третирането (освен ако предварително не знаем точния брой на акарите във семейството преди третирането)

Контролния лист не е стандартен метод за установяване на нивото на опаразитеност. Той не фигурира в нито една книга или ръководство като такъв.

Методите за установяване нивото на опаразитеност са:
    - Разпечатване на търтеевото пило. Лесен и бърз метод за груба преценка на относителното ниво на опаразитеност.
    - Разпечатване на работническото пило. Лесен, но за сметка на това надеждността му намалява заедно с нивото на опаразитеност на изследваното семейство. Вароатозните акари не са равномерно разпределени по цялата площ на пилото.

- Мониторинг на естествения подмор на акари върху контролната табла. Тъй като акарите умират от старост със сравнително еднаква скорост и представляват сравнително константна част от общата популация, тези които са умряли от старост ни дават представа за нивото на общата популация. И тъй като те дават информация за нивото на акарите за вече изминал период от време, трябва да се калкулира коефициента на нарастването на популацията от акари, който също е сравнително константен и известен. Недостатъкът е че стойностите трябва да се осредняват между тези взети през различни интервали от време, тъй като подморът не е със еднаква скорост. Друг недостатък е, че резултатите от семействата, проявяващи антивароатозно поведение могат да бъдат подвеждащи.

- Най надеждните методи са тези, които са базирани на вземане на представителна извадка (обикновенно 300 пчели) от магазинните рамки на семейството, по време, когато повечето пчели са си в кошера.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Автор
    Регистриран
    05.12.2013
    Пчеларски район
    Стара Загора
    Цитат Първоначално публикувано от ves Виж публикацията
    Матеев е абсолютно прав. Нас ни интересува процента на опаразитени пчели. Като има някакъв брой акари на контролата това какво ни показва? Нищо!
    Напротив - доказва, че имаш проблем с акарите и с варинта който е използван за третиране. В предвид силата на семейството, приблизително можеш да уточниш минимален процент на опаразитяване. Какъв е процентът на опаразитяване(тотален) може да се постигне единствено чрез приспиване на цялото семейство и приброяване на всичкия наличен акар, а не чрез извадка от 100 или 200 пчели. Трябва да се уточни още една подробност, заключения от 1 кошер не се прави а трябва да има достатъчно голям обработени семейства за достоверна статистическа извадка.

Заслужил Автор
    Регистриран
    29.04.2015
    Цитат Първоначално публикувано от roxterox Виж публикацията
    Напротив - доказва, че имаш проблем с акарите и с варинта който е използван за третиране. В предвид силата на семейството, приблизително можеш да уточниш минимален процент на опаразитяване. Какъв е процентът на опаразитяване(тотален) може да се постигне единствено чрез приспиване на цялото семейство и приброяване на всичкия наличен акар, а не чрез извадка от 100 или 200 пчели. Трябва да се уточни още една подробност, заключения от 1 кошер не се прави а трябва да има достатъчно голям обработени семейства за достоверна статистическа извадка.
    Добре, да оставим настрана идеята да пощим всичките пчели една по една и да им броим акарите като доста трудоемка.

Значи третирам с препарат X и на контролния лист имам 100 акара. Как ще разбера колко акара са ми останали по пчелите и колко е ефективен този препарат?

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Чета -чета и ми става ясно защо на моя въпрос за теста с пудра захар ,никой не отговори.Май-май само аз пробвах.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Направата на тест само със 100 пчели си има математическо обяснение от гледна точка на статистиката, която е една малка част от теорията на вероятностите. Базовото предположение е, че случайните процеси (случайната извадка на например 100 пчели) винаги се подчинява на НОРМАЛНОТО (ГАУСОВОТО) РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ. Кривата на това разпределение е предварително известна, и за да определим нейните параметри се нуждаем само от две числа - медианата (средната стойност) и сигмата (средноквадратичното отклонение).

Ако изследваме всичките 30 000 пчели в кошера, ще получим една перфектна крива със 100% гарантирана точност. Ако обаче направим някаква извадка (вземем по-малко пчели), то тогава ще получим някаква по-груба крива, но със същата форма и с приблизително точни медиана и сигма. С намаляване на размера на извадката (взетите пчели) ще получаваме все по-груба и по-груба крива. Има си едно понятие, което се нарича ДОВЕРИТЕЛЕН ИНТЕРВАЛ. Колкото броя на пчелите в извадката е по-малък, толкова този доверителен интервал е по широк, но КРИВАТА СЕ ЗАПАЗВА СЪЩАТА, само че е по-грубо описана и може да има по-голямо отклонение от идеалната крива.

Добрата новина е, че дори голямото намаляване на извадката продължава да дава стойности на медианата и сигмата, достатъчно близко до техните действителни стойности. За пример ще дам социологическите агенции, които дават прогноза за електоралната нагласа преди изборите само на базата на интервюта с 1000-2000 човека (0.02% от населението на страната) и въпреки това прогнозата им е сравнително точна. Това е не защото те са добри, а защото математиката е доказала, че дори и малка извадка е СТАТИСТИЧЕСКИ РЕПРЕЗЕНТАТИВНА с някакъв доверителен интервал.

А сега на Български език - 100 пчели извадка от общо 30 000 пчели в кошера е достатъчно представителна извадка (0.3%), която е 10 пъти по-голяма от това, с което работят социологическите агенции, и която с достатъчно висока точност дава РЕАЛНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА ИСТИНСКОТО СЪСТОЯНИЕ НА ОПАРАЗИТЯВАНЕТО в цялото семейство. Грешката едва ли надхвърля 10-15%, което напълно ни устройва за вземане на правилно пчеларско решение.

ПС: За който не знае, за определяне на расовата принадлежност на едно семейство се правят измервания само на 10-15 пчели, и статистически е доказано, че това е достатъчно.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Така или иначе пчеларя не се интересува от точното количество на акарите в кошера. Него го интереауват само понятията НЯМА АКАРИ, МАЛКО АКАРИ, МНОГО АКАРИ. За такова грубо описване на кривата са достатъчни само 15-20 пчели, но аз казвам 100 за по-сигурно.

Вероятноста кошера да е пълен с акари, но в извадката от 100 пчели да се случат само такива, които са чисти, сигурно е 1 на 1000 милиарда. Дори и да ви се случи това, няма никакво значение. В друг кошер ще откриете акари и пак ще се наложи да третирате втори път целия пчелин.

Та хубаво е да сте наясно с математиката и да не правите глупости от типа "приспиване на целия кошер". 100 пчели са напълно достатъчни. Нещо повече - достатъчно е да проверите само 10-15% от кошерите и пак ще имате ВЯРНА ПРЕДСТАВА за опаразитяването на целия пчелин. Ако 10-15% от кошерите нямат акари, можете да сте спокойни за целия пчелин. Ако в тези 10-15% от изследваните кошери в част от тях намерите акари, то тогава няма значение дали има и в останалите или не - пак ще трябва да третирате целия пчелин.

Та алгоритъма аз бих го усъвършенствувал така:

1. Изследват се 10% от всички кошери, като се вземат по 50-100 пчели.
    2. Ако няма акари или тук-там видите по 1 акар - край на алгоритъма.
    3. Във всички останали случаи - ново третиране на пчелина с нов препарат.

Ако ситуацията е трагична (видите по 10-15 акара), то тогава ви трябва тежка артилерия - Кумафос, Перицин или Чекмайт.

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    На 100 пчели 1 акар е равно на 300 акара в 30000 кошер който се води слаб ако изследваме август, и като се вземе предвид, че това е акара само по пчелите и има поне още толкова в пилото извода че можеш да си спокоен при такъв резултат отива по дяволите

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски

Страница 60 от 107 ПърваПърва ... 1050585960616270 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •