Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 6 от 12 ПърваПърва ... 45678 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 51 до 60 от общо 114
    Потребител
    Регистриран
    13.12.2012
    С две ръце,ЗА новите технологий,затова сме пчеларите да създаваме условия на пчелите да се развиват и работят най-добре.Като е в хралупата не ме интересува какво прави,когато е в моя кошер трябва да и създам условия да живее добре.Природата си е природа,трябва ръка да пипне,както се казва,,Дъжд кола не мие,,

Цитат Първоначално публикувано от Mateev
    Не ме подценявай........
    Поне ми обещай едно нещо, че когато отиваш да купуваш дадени кошери или семейства с теб ще има много опитен пчелар.И не го казвам, с цел да те подценявам или подигравам, а го казвам като човек, който го е грижа за пчелите.Има страшно много болести, и дори и едно болно семейство да вземеш, ще ти затворят целия район...Има болести дето ги оправя само тубата с нафта и бензин, и там гори всичко, кошери, пчели, инвентар и точно за този момент е измислена приказката, че покрай сухото гори и мокрото.Пак казвам, тук няма никой за цел да те подценява или подвежда, напротив тук всеки ще ти помогне със знания, опит дори и безвъзмезден труд.Отваряй си очите на 10 когато купуваш кошери и пчели.Само опитното око може да ти каже състоянието на едно семейство.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    От няколко дни непрекъснато се оглеждам за потенциални материали, с които да армирам восъчните основи. Днес погледа ми попадна на мрежата за комари, монтирана на прозореца ми. Видя ми се подходяща като здравина, елегантност и стъпка на оплетката. Тръгнах да проверявам в интернет за цена и се разочаровах - по-евтина от 4 лв. за кв.м. не намерих.

Другата идея за алуминиевото фолио, от което се правят пастите за зъби, се оказа по-работоспособна. Отидох в печатницата и проверих - цената на ново такова фолио е около 0.86 евроцента на кв.м. Тоест по 15 стотинки на рамка. Това вече е друга работа - напълно ме устройва. Нещо повече - при настройката на машините за печат за всеки един дизайн се генерират по 50-100 метра брак, който после печатницата продава на безценица. Тоест има шанс регулярно да се сдобивам със свръхздрава армираща основа на цена от по 1-2 стотинки на рамка. Две пробни ролки с фолио вече са в багажника на колата ми. Чакам само машината за восъчни основи.

Следващата идея я намерих в печатницата - това е едно много тънко и също така свръхздраво фолио. Като цена е много по-евтино от фолиото за пасти за зъби, а като здравина е почти същото. Виждали сте го всички - това е фолиото например на морените и вафлите или на кроасаните. Пробвайте го - няма скъсване, няма разпъване. Идеално за армиране на восъчна основа. Идеално като цена. Има само една голяма питанка - не се знае дали восъка ще залепне за него. Ако залепне - значи сме намерили идеалното армиране - здраво и евтино. На практика цената на армираната восъчна основа няма да поскъпне с повече от 1 стотинка, а ще е армирана със свръхздрав материал.

Добавянето на армировката в машината за восъчни основи също ще е елементарно - просто още една ролка, сложена на 2 стойки. Ще модифицирам машината буквално за 10 минути.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    Пчеларски район
    Родопи
    Алуминия е възможно най-неподходящия материал. Окислява се.

Може ли, да изкажа мое мнение?
    Армирай с подходящи материали, но не и с фолио, каквото и да е то...Обосновавам се.Не е хубаво да разделяш килииките от двете страни на питата с плътна преграда като фолио между тях.
    Няма как по просто да го обясня, колегата Бонев също е прав, алуминии в пчеларството се ползва само за капаци, но дори и пред него аз предпочитам неръждавеиката.Помисли си, да не хабиш време, труд и средства

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Аз също хранех подобни съмнения, но ако това наистина се окаже проблем, то тогава този алуминий може да бъде перфориран или пък може да бъде сведен само до няколко ленти, а не по цялата площ.

Едно обаче е неоспоримо - изключителната здравина и неразтегливост както по Х, така и по Y. Такава здравина по никакъв начин не може да бъде постигната с тел.

Колкото до алуминия - той не е опасен, защото от двете страни е покрит с полиетиленово фолио. Гарантирано е сертифициран за хранителни продукти, така че в това отношение няма да има никакви проблеми.

Единствено ме притеснява лепливостта на восъка, но ако има проблем в това отношение, има си и методи за справяне с това - както химични, така и механични или електростатични.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от Димитър Бонев
    Алуминия е възможно най-неподходящия материал. Окислява се.
    Говорим за комплексно фолио, в което алуминия е защитен от двете страни с полиетилен и е сертифициран за хранителни продукти. Да си видял окислена паста за зъби или кроасан или някой сок? Огледай се - 90% от хранителните продукти са в опаковка от фолио с алуминий в него.

Така или иначе в името на експеримента ще пробвам десетки материали и подложки и после ще ги сложа по кошерите, за да може и пчелите да си кажат мнението. :D :D :D

После ще ги изтормозя на центрофугата с максимално възможните обороти и който материал оцелее - той ще е победителя.

Може да е сертифициран, но е такъв за човека, между човека и пчелата разликата е голяма, най вече в анатомично отношение, процесите при едните и другите протичат във съвсем различна скорост, стадии, етап, време и т.н. Не забравяй че килийката Х от едната страна на питата, е пряко свързана и най вече ако може така да се изразя грее килийката Х от другата страна.Телта която ползваме дори е голяма, но няма по тънък вариант от нея.Какво пречи да я армираш със тел?

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Трудно се поддава на автоматично полагане и освен това се разпуска !!! От стотици рамки, правени от десетки хора, не можах да намеря нито една качествена. Какъв е смисъла да слагаш тел, която не си върши работата, за която е сложена?

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от Владо-Gillan
    ........Телта която ползваме дори е голяма, но няма по тънък вариант от нея.......
    Има по-тънък вариант - фолиото на кроасаните и морените е 20 пъти по-тънко и 20 пъти по-здраво. И не се разтяга!!!

Страница 6 от 12 ПърваПърва ... 45678 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •