Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 6 от 10 ПърваПърва ... 45678 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 51 до 60 от общо 97
    Заслужил Автор
    Регистриран
    01.03.2013
    Пчеларски район
    Добрич
    разликата в цената на два нови кошера и отводките няма да е голяма спрямо цената на две семейства ако искаш да видиш и пробваш почене неща според мен по добре си вземи семейства както са си в старите сандъци ще имаш и изградини рамки а и някое килце мед ще извадиш за стимул

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Преди 2-3 години 4ма познати започнаха да се занимават с пчеларство, 2ма с отводки от доказани пчелари и 2ма с семейства.
    Не знам кой как ги е гледал защото всеки си има собствен стил, но и двамата с семействата вече приключиха (единия умори 180 кошера за 2 години) а другите те 2ма вече имат по 50 кошера.
    Защото трудно някой пчелар ще ти продаде работещо семейство(или има болест или е слабо или нещо му куца), вярно ако имаш късмет може да вземеш нещо много добро, но 80% не.
    За това реших да си взема и аз отводки с нови кошери и аз да си изградя всичко, за момента съм дал 3000 лева и ще трябват още, пък дано потръгне.
    Аз наследих 2 кошера, в тях една пита е къса и пропада една дълга и не може да се извади, вътре мръсно пробвах да извадя дъното за го почистя, но на него има по 5см. надграждания като цимент станали, направо ме е яд да го гледам а като ида при приятел и видя нов кошер вътре ми пълни душата.
    Успех!

Наблюдател
    Регистриран
    23.02.2013
    Благодаря ви за съветите, окончателно си вземам 2 кошера нови корпусни и 2 отводки смело напред

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    http://travian-bg.narod2.ru/korpusni_kosheri/
    Малко четиво.
    Иван Венер.

Наблюдател
    Регистриран
    23.02.2013
    точно от това имам нужда двата кошера са вече на вилното ми място, но днес търсих въпросната боя на водно основа и по магазините за строителни материали ме гледат като извънземно и ми предлагат латекс? От къде да я намеря тази боя на водна основа?

Наблюдател
    Регистриран
    28.02.2013
    Провери в Практикер и Бриколаж там трябва да я имат.

МОДЕРАТОРМоля не разводнявайте темата.Има такава тема за боите.

Наблюдател
    Регистриран
    20.05.2013

С какви кошери да започна?

Здравейте,

Имам желанието и намерението да се занимавам с пчеларство, започнах да се запознавам чрез филми и книги, но все още не мога да реша към кой тип кошери да се насоча. Идеята ми е след време пчеларството от хоби да ми стане работа и да се изхранвам чрез производство и търговия на мед. Прочетох, че с кошерите тип Фарар се постига по-висока производителност отколкото чрез Дадан-Блат. За Дадан-Блат прочетох че има приблизително 4 главни и 4 "малки" прегледа, въпроса ми е как стоят нещата при кошерите Фарар, тък като се казва, че при тях работата е "повече". Искам да разбера "повече" като по-често или просто "повече време в за един и същ брой дни в годината" сравнено с ДБ кошери. Тъй като обичам и да пътувам, това за мен е от голямо значение, тъй като може да се окаже, че въпреки ДБ са по-малко ефективни, изискват по-малко наблюдение (дни в годината). Благодаря за отговора предварително!

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Според повечето книжки най-малко работа има при ЛР кошерите или при корпусните кошери с еднакви по размер корпуси. Най-важното предимство при тях са еднаквите рамки, което ти позволява повече действия, които са невъзможни при ДБ. Например размяна на корпуси или пък вземане на рамки с пило от плодника и слагане в друг корпус.

Това с различните по размер рамки е голям проблем, който ежедневно ме кара да псувам мига, в който се натресох и с трите вида рамки. Изчистването им до един единствен вид ще ми отнеме години време.

Много е важно в този начален момент от пчеларстването ти да вземеш верните стратегически решения, защото после в бъдеще много ще се ядосваш. Аз се натресох с всички системи едновременно и сега вече знам, че е трябвало да работя само и единствено с ЛР. Това са най-универсалните кошери и ти позволяват да направиш с тях каквото си поискаш, включително и да водиш ДБ пчеларстване (с разместване само на рамки). Възможността обаче да разместваш и корпуси ти отваря невероятни възможности, непостижими за ДБ.

Фарар също е по-добър от ДБ от гледна точка на универсалността и гъвкавостта, обаче при него много са надребнени нещата. Вместо да се занимаш с 3-4 корпуса, подмяташ нагоре-надолу 6-7. Може би си струва да избереш Фарар само ако си зле с кръста и искаш да вдигаш нещо, по-леко от дамаджана с ракия. :D

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    В България масово се използва ДБ, но тези, които искат да правят индустриално пчеларство (да си вадят хляба с него), рано или късно преминават към ЛР.

ДБ е подходящ само за планински пчелини със слаба паша и водене на неделно пчеларстване като хоби извън основната месторабота. ЛР е подходящ за всички случаи, като при регионите със силна паша е направо незаменим.

Естествено след моя постинг ще се появят поне 20 други и всеки ще защитава неговата си система на пчеларстване и неговите си модели кошери. Аз също съм новобранец и имам много малко опит, но както вече казах, вече псувам хаоса от различни видове рамки и корпуси, които от своя страна създават проблеми и с оборудването - разпечатващи машини, центрофуги, машини за обтелване или за пробиване на рамки, восъчни основи и т.н. - цялото ти оборудване ще е по-много и по-скъпо, ако имаш различни рамки и корпуси.

Наблюдател
    Регистриран
    20.05.2013
    Благодаря ти за отговора! Бях се насочил към ФАРАР тъй като имаше коментари че ЛР са доста тежки и трудни за работа. В крайна сметка не е ли по-лесно да вдигнеш 6-7 магазина фарар по 15кг, вместо да речем 3 по 30кг ЛР? В крайна сметка теглото на целия кошер ще е що-годе еднакво.

Страница 6 от 10 ПърваПърва ... 45678 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •