Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 6 от 7 ПърваПърва ... 4567 ПоследнаПоследна
Резултати от 51 до 60 от общо 69
    Почетен Автор
    Регистриран
    18.07.2011
    Цитат Първоначално публикувано от mityo79
    Ще споделя каква е целта ми за (жив плет)
    Преди 13 години направих пчелин, който го оградих с пръти,но с изминаването на годините оградата се разроши и почнаха да влизат животни.Тази есен подсилих останалата ограда от пръти с клони от трънки и драка и ми щъкна в главата дали е възможно да посъдя драка до оградата и в бъдеще да си имам сигурна ограда.Би било хубаво тази ограда ако би могла да допринася както защитно за пчелите ми така и с прашец или нектар,затова реших да попитам тук колеги които са компетентни по въпроса.
    Опитах да разсъдя корените на одсякатана от мен драка но уви ударих на греда или по точно на много здрави корени и се отказах от този начин на размножаване на драката.Някой знае ли как е по лесно и сигурно би могло да се засее това бодливо храсче
    Колега драката има много мощни коренища,ако искаш да разсяваш чрез корени,трябва да търсиш едногодишни малки храсчета,няма да ти е много трудно да ги ракопаеш с правата лопата.Можеш да пробваш и да си направиш разсад от семена,на по защитените от вятъра места могат да се намерят все още семена по драките.Не знам каква кълняемост имат,но не пречи да се пробва.Имай предвид че след като се хване драката няма отвъждане.При мен има много и всяка година е голяма борба с нея.Иначе за ограда е добра идея.

Почетен Автор
    Регистриран
    11.02.2011

Re: Жив плет

Как се захваща , може ли си купя семенца например и да си направя расад.Имаш ли снимки да видя как изглежда като ограда.
    Аз си купих вкоренени резници. Нямам идея за каква масова психоза (как звучи само) говори Spens. Аз просто поразтърсих из нета и попаднах на това растение. Хареса ми и потърсих от къде мога да си го купя, това е. Ама то е модно в тоя форум някой да знае и разбира всичко и другите да са заблудени и меко казано глупави.
    Това http://www.farmer.bg/news_view.php?id=8473 е един от първите сайтове, които излизат в гугъл. Може би е първопричината на масовата психоза и полудяването на де що има пчелар по този вид растение. А и едва ли някой ще си го сади, за да го яде, че да се отрови. Тис-а също е отровен ама не пречи масово да се сади. Между другото тис-а е идеален за ограда, но е доста скъп.
    Моите маргарити, които съм насадил покрай оградата на двора вече за две години са някъде около метър. Ако ми оставаше време да го полея сигурно щеше да е по-добре.
    Покрай пчелина ми има много драка и той е идеален за ограда, не знам кой би успял да мине през нея. Тази година доста се посещаваше от пчелите, по книгите го дават добра медоносна култура. Но дали е така ще чуем някой по-запознат...

Автор
    Регистриран
    14.05.2012
    Цитат Първоначално публикувано от Юрий Цветков
    Митьо, изчети цялата тема и ще откриеш отговорите, които търсиш.

Прочетох цялата тела Юри, за единият пчелин се спрях на драката защото от части вече имам ограда от драка самораста и други трънкалаци.

Автор
    Регистриран
    14.05.2012
    Цитат Първоначално публикувано от ivootur
    Ще споделя каква е целта ми за (жив плет)
    Преди 13 години направих пчелин, който го оградих с пръти,но с изминаването на годините оградата се разроши и почнаха да влизат животни.Тази есен подсилих останалата ограда от пръти с клони от трънки и драка и ми щъкна в главата дали е възможно да посъдя драка до оградата и в бъдеще да си имам сигурна ограда.Би било хубаво тази ограда ако би могла да допринася както защитно за пчелите ми така и с прашец или нектар,затова реших да попитам тук колеги които са компетентни по въпроса.
    Опитах да разсъдя корените на одсякатана от мен драка но уви ударих на греда или по точно на много здрави корени и се отказах от този начин на размножаване на драката.Някой знае ли как е по лесно и сигурно би могло да се засее това бодливо храсче
    Колега драката има много мощни коренища,ако искаш да разсяваш чрез корени,трябва да търсиш едногодишни малки храсчета,няма да ти е много трудно да ги ракопаеш с правата лопата.Можеш да пробваш и да си направиш разсад от семена,на по защитените от вятъра места могат да се намерят все още семена по драките.Не знам каква кълняемост имат,но не пречи да се пробва.Имай предвид че след като се хване драката няма отвъждане.При мен има много и всяка година е голяма борба с нея.Иначе за ограда е добра идея.

Да мислех като отида до село да видя дали има по драката семена и да пробвам да си направя расад.Искам да те попитам като се захване драката и стане достатъчно голяма разпространява ли се сама от самосебе си тоест ще си сложа ли таралеж в гащите и ще напълня ли пчелина си с драка а не с кошери sadsmile;

Автор
    Регистриран
    14.05.2012
    Имам два пчелина общо 16 пчелни семейства, единият ще го дооградя с драка защото той си е по в гората и си има трънкалаци.Другият ми се иска да изглежда по цивилизовано по подреден,той е изложен по на течение и ми се иска някак си да се опитам колкото е възможно да го предпазя от вятъра, ето и снимка.

В момента е обграден с мрежа, но е стара и след не много време ще се наложи да я сменя, затова бих искал да посея някакви храсти които ще предпазват от вятър(до колкото е възможно),да използвам като бъдеща отрада и да допренася за моите мохички .По възможност е препоръчително това мое хрумване да е съобразено доколкото може относно икономическа гледна точка, защото не разполагам с много средства , може да се каже че съм почти безработен. Някой може да коментира: ами мед от храстите неискаш ли да потича когато счупиш клонче хахаха.Ще кажа само, че човек се чувства жив когато иска да постигне колкото се може повече и колкото се може по качествено .

Ще прочета насам натам и ще взема и вашето мнение в предвид и ще направя каквото мога.

Автор
    Регистриран
    14.05.2012
    Светлозаре можеш ли да покажеш твоят БЯЛ МАРГАРИТ,имаш ли снимки.

Почетен Автор
    Регистриран
    11.02.2011
    Светлозаре можеш ли да покажеш твоят БЯЛ МАРГАРИТ,имаш ли снимки.
    Нямам снимки, не съм се сещал да го снимам. Стига да не забравя следващия път като ходя на село ще го цъкна.

Почетен Автор
    Регистриран
    18.07.2011
    Да мислех като отида до село да видя дали има по драката семена и да пробвам да си направя расад.Искам да те попитам като се захване драката и стане достатъчно голяма разпространява ли се сама от самосебе си тоест ще си сложа ли таралеж в гащите и ще напълня ли пчелина си с драка а не с кошери sadsmile; [/quote]

Да,колега.Разсявя се сама,от семената предполагам.

Мите, ако имаш възможност, от външната страна посади гледичия, може и акация, а от вътре под тях, драка, глог, шипка и всичко бодливо и цъфтящо което намериш.

Потребител
    Регистриран
    11.12.2010

Глог

В този жив плет пръст не можеш да мушнеш камо ли да преминеш и е изцяло от глог.

Страница 6 от 7 ПърваПърва ... 4567 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •