Колега Бонев, а проблем ли е, ако инвертазата е направена с бързокристализиращ мед като слънчогледовия, може ли това да повлече по-късно кристализация на самия сироп?
Колега Бонев, а проблем ли е, ако инвертазата е направена с бързокристализиращ мед като слънчогледовия, може ли това да повлече по-късно кристализация на самия сироп?
Георги Бодушки
Въпреки че имат някакви минимални запаси от прашец и въпреки редовното подхранване със захарен сироп, моите пчели изглежда са спрели да гледат пило преди ок. седмица, защото в питите има само запечатано пило и яйца, които предполагам че методично биват изяждани скоро след снасянето им. Поради тази причина преждевременно преустанових храненето със сироп и преди няколко дни започнах да им наливам инвертиран сироп за дозапасяване. Явно не желаят да гледат повече пило.
` То това е друга тема, но една тригодишна майка почти не снася. Едва намерих няколко яйца, едното от които в заложен маточник. Явно пчелите са се засилили да я сменят (заложили са и два свищеви, които може би всеки момнт ще се излюпят). Очаквам сватба към 20 септември, ако времето е добро и ако пчелоядите са си заминали. Но дали ще има младоженци? Отдавна не съм мяркал дори кьорав търтей. Как мислите, какви са шансовете за оплождане?
"It's so simple to be wise. Just think of something stupid to say and then don't say it."
Sam Levenson
100%-виПървоначално публикувано от FVCVS CAESAR
Добре е меда да не е от бързокристализиращите. Добре е също и да е възможно най-пресния, защото в него има най-много от ензима инвертаза. Нямам опит със слънчогледовия мед обикновено ползвам такъв от бодил и софора, той ми е последния, който вадя.Първоначално публикувано от павликянин
През зимата експериментално забърках няколко килограма захарен сироп и добавих ок. 10% кристализирал слънчогледов мед от миналата година. До август съхранявах сместа при температура ок. 20°C и не се появиха никакви наченки на кристализация. Предполагам, че заради сравнително ниското съдържание на мед съотношението между глюкозата и фруктозата в сместа е било поизравнено. За сравнение, тази година при същата температура слънчогледовият ми мед кристализира за една седмица.
Тъй като обаче инвертирането през зимата беше извършено върху радиатора при температура 39-43°C, реших, че съдържанието на ХМФ сигурно е твърде високо и затова този сироп го добавих към забъркания през лятото (ок. 50 кг), инвертиран (надявам се) при температура ок. 28-33°C... да се поомешат малко.
Благодаря!Първоначално публикувано от ceco_lovech
Сега ще гледам към това семейство с малко повече оптимизъм.
"It's so simple to be wise. Just think of something stupid to say and then don't say it."
Sam Levenson
Котларски предупреди в последния брой на в-к Пчели, че пчелите доста по рано ще спрат да отглеждат пило тази година, заради сушата. И така и става.[/quote]
Не вземай всичко което пише Котларски за чиста монета!Основната му цел е да се купува вестника.Водя си статистика през последните 8г.При поставянето на лентите описвам кг мед и пилото на всяко с-во и след това като ги вадя отново ги описвам.Няма никъква разлика в количеството пило с предходните години въпреки сушата.
1000 пчелари - 1000 технологии
Според мен, ако Котларски е написал нещо такова, то има известни основания, защото и при мен изглежда тази година рано рано приключи отглеждането на пило.
И аз си водя статистика и виждам, че през август тази година пилото ми е било с 30-40% по-малко в сравнение със същия период на миналата година. Не знам, може би зависи от района, от наличието на големи водоеми или нещо друго.
Sam Levenson
Още не мога да се навия да купувам инвертен сироп да им давам .Колкото мнения За толкова и против прочетох. Със сиропа приключих на 13.09 последна доза по 400-500 мл. на сем. 1:1 с нозестат профилактично също последна доза от цикъла му на даване. Имам чувството ,че последната седмица понапълниха по още една пита с мед дали е само от сиропа не знам . Май внасят и доста гроздов сок . Та пак си мисля за този инв.сироп да купувам ли по 2-3 литра на семейство или да ги оставя така и втората полвина на януари и февруари тестена храна ???Просто не мога да преценя дали ще им стигне ? Всичките са тазгодишни отвотки ЛР и са под 10 междурамия 6-7-8 някъде. Имат по 4-5 пити пълни с мед а на другите до 10 венци в горната част. Има и прашец доста и в момента донасят .По мои сметки това прави по 9-10-12 кг мед. Първа зима ще карам с пчели и не знам дали това им достатъчно???
Напълно достатъчно, февруари ще започнеш да подхранваш с питки.Ще има ги дадеш 2-3 пъти, и си свиркай.Първоначално публикувано от ingivo
По-добро от инвертирания сироп няма. Времето е топло и хубаво - подходящо е за още сироп.
В момента има 11 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 11 гост (и))